Stel je een land voor met een flink groeiende economie, 1,3 miljard mensen en zonder rechtszekerheid. Juist, China.
Een van de opvallendste rariteiten hier in het dagelijks leven is dat praktisch alles cash wordt betaald. Mooie flappen in het loonzakje, nieuwe broek, horeca, even een auto kopen voor 8000 euro, usw. Gas, water en elektra betaal je cash bij het desbetreffende staatsbedrijf op kantoor. Overschrijvingskaarten bestaan niet, internetbankieren komt zoetjes aan een beetje in zwang maar bied minder zekerheid dan cash. Papiergeld wordt driftig gekopieerd, Chinezen kopiëren immers graag.
Resultaat: rijen, eindeloze rijen. Gasrekening van 50 eurocent betalen kost al snel 2 uur omdat er nog honderden anderen dat ook willen. De huur kan overgemaakt worden, maar schrik niet als dat 3 uur wachten kost aan de balie of een uur bij een speciaal pinapparaat. Een bank met minder dan 50 wachtenden voor je is een geschenk waar je dan ook heel snel gebruik van moet (en eindelijk kan) maken.
Ronduit vervelend voor grote bedragen is het Chinese geld. De grootste denominatie is 100 RMB, ongeveer 10 euro. Heb je een goede week gedraaid met je restaurant, dan heb je al snel enkele duizenden biljetjes van honderd in handen. Er zijn “cash recycling” machines om deze in te nemen, maar die staan vrij scherp afgesteld. Met “gebruikt” geld wordt al snel 10% weer uitgespuugd omdat het, voor de machine, vals lijkt. Wat rest is de balie. De bankmedewerkers achter de balie hebben geldtelmachines, maar controleren toch elk biljetje op echtheid en tellen de machine na. De andere kant op idem, even 8000 biljetjes opnemen om die nieuwe auto te betalen kost de bankmedewerker al snel een half uur tot een uur telwerk. Je moet natuurlijk daarvoor nog wel eerst minimaal twee uur in de rij staan…
Een beetje bedrijf heeft dan ook altijd een cashier in dienst. Vaak een laag opgeleid maar betrouwbaar persoon. Belangrijkste taak: wachten… Uren wachten. Ohja, ook lopen, lopen naar alle bedrijven waar aan betaald moet worden.
Onderstaand een flimpje van het Chinese NK geld tellen, speciaal voor bankmedewerkers. De winnaar telt even 2500 biljetjes in 10 minuutjes. Helaas zijn ze niet allemaal even snel…
Met dank aan Shanghaiist
Reacties (16)
Klein detail: 800 biljetjes.
@Bismarck
Arg, u hebt helemaal gelijk.
Het lijkt meer…
Dit is bizar, waarom printen ze geen grotere biljetten?
Dit is wel onnozel zeg. Als ze hier wat aan doen kunnen ze meteen dubbele cijfers noteren in de economische groei.
Oktober ga ik naar China, ben benieuwd hoe dik m’n portemonnee daar wordt :-)
Er zijn hier al valse biljetjes in omloop van 10 RMB (+/- 1 euro). Ik denk dat niemand die grote flappen zou accepteren. Met een vals briefje van 500 verliest het meisje achter de balie een (1/2, 1/3 afhankelijk van de plaats) maandsalaris…
@Jer
Ah leuk, waar ga je heen?
Staat dit niet garant voor een crash?
@3: Je ziet dat wel in meer landen (of moeten we zeggen, we zijn hier in Europa wat vreemd dat we zulke grote biljetten meeslepen?), in Turkije had je toen ik daar was ook niet meer dan biljetten van 20 miljoen (was toen ongeveer 13 euro). Het heeft ook wel een psychologisch efect (veel flappen in je beurs voel je je rijker dan met dat ene 500 euro biljet). Om vergelijkbare reden willen de italianen ook graag biljetten van 1 euro.
@2: Ach dan maak je er toch een huis kopen van? Of gaat dat niet cash?
@Bismarck
Inderdaad heeft de EU op dit moment (volgens mij) de meest waardevolle biljetten van de wereld (500 E). Zijn ook niet te gebruiken…
Het goedkoopste huis wat ik tot nu toe tegenkwam was ongeveer 1500 euro, maar voor 500.000 kan ook. Ik denk dat die laatste per bank/notaris/hypoverstrekker gaan… De eerste waarschijnlijk cash.
Ik zie vrachtwagentjes en steekwagentjes bij transacties in illegale circuit…zwart geld/ drugs/ omkoping/ gokken e.d…
Je voelt je inderdaad steenrijk. Met zo’n bos papiergeld in leren portefeuille of als rol los in de broek op eerste vakantie: alles ingewisseld voor briefjes 100 ptas (Fl. 1,60). Duim natmaken bij elke transactie…en dan de hele avond in de Chinese schommel met de lokale Juanitaatjes …
De gulzige blikken staan nóg op mijn netvlies gebrand…alsmede het dikke voorhoofd toegebracht door een jaloerse Pedro…
Hmm, cash, dus. Ik ga binnenkort ook naar China, dus bij mij rijst de vraag: hoe kom je als toerist aan cash? En hoe zit het met creditcards? Ben wel reuzebenieuwd naar het Middelste Rijk. Zie er erg naar uit.
Op het gevaar dat dit een toerisme item wordt: heb je nog tips, Chinaman?
Nou, het leger is alvast klaar voor internetbankieren ;-)
Ik vind dat “YouKu” interessanter dan het bericht zelf…
Hier kost een garage al 20.000 euro (en daar mag je niet in wonen). Tis niet eerlijk.
@A Clear Blue Sky
Pinnen? Met een fatsoenlijke bankpas (iets met Maestro logo) kun je tot 20.000 RMB per dag pinnen, als je bank dat toestaat. Wel alleen bij Bank of China of HSBC.
@Rene
Voor elk wat wils!
@Bismarck
Waarom denkt u dat ik in China woon?
Nou, wat is nou fijner als die grote flappen cash uit te geven, duurt nog even maar dan huren de chinezen de Nederlandse fiscus in , om ze te vertellen hoe ze mensen van die flappen afhandig kunnen maken, of de ing of postbank komen langs