1. 2

  Volgens mij wist Bush dondersgoed dat zijn microfoon aanstond. Dit soort “versprekingen” doet hij graag. Verder is het de vraag of met het opdoeken van Hezbollah het probleem opgelost is. Niet voor niets haalde Hezbollah bij de verkiezingen afgelopen jaar een record overwinning.

 2. 5

  bicat: Even gedachten-experimentje: Stel de NSDAP was er niet geweest in die jaren, waar hadden de mensen dan op gestemd denk je?

 3. 6

  Volgens mij delfde Hezbollah het onderspit in de Libanese Lente jl. ? Hun demonstraties waren georganiseerd en chagerijnig van aard, de anti-syrische beweging was massaler, frivoler en frisser. Hezbollah is echt op z’n retour daar, zelfs al voert Israël disproportioneel geweld uit dan nog roepen veel Libanezen dat het de schuld van Hezbollah is. Als mijn microfoon openstond dan had ik warschijnlijk gemompeld: Hezbollah go fuck yourself…

 4. 7

  Carlos: Kan wel zijn, maar het anti-Israelische sentiment is niet op zijn einde (en dankzij de laatste dagen weer voor een generatie verzekerd).

  Overigens dateren de laatste verkiezingen in Libanon van NA de gebeurtenissen waar jij het over hebt en verdrievoudigde Hezbollah het aantal zetels dat ze had.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_general_election%2C_2005#Second_round

  Zoals je kunt lezen is Hezbollah onder de sji-ieten favoriet. Die zijn overigens zwaar ondervertegenwoordigd in het parlement, met maar ongeveer 1/5e van het aantal zetels, tewijl ze bijna (volgens sommige bronnen zelfs meer dan) de helft van de bevolking vormen. Als je dan bedenkt dat Hezbollah bijna alle sji-itische zetels binnen wist te halen, zie je ineens een ander beeld van de steun voor Hezbollah.

 5. 8

  Verwijzingen naar de jaren ’30 moeten gewoon weer kunnen vind ik. Altijd maar dat gezeur over Godwin’s Law. Het blijft een duidelijke en goede vergelijking.

 6. 10

  @8
  Dus Godwin’s Law is gezeur maar alles wat je niet zint afdoen als kankernazi is een nieuwe verfrissende manier om toe te voegen aan het debat?
  Als het zo zit: Hezbollah noch de NSDAP hebben ooit de meerderheid van de stemmen gehaald.

 7. 11

  Geweldig zo’n open microfoon. Een paar van die gemompelde zinnen geven meer inzicht dan een veelvoud aan officiele statements.

  Waarom maken journalisten eigenlijk niet vaker gebruik van richtmicrofoons? Is dat niet toegestaan, of werken ze in werkelijkheid toch minder goed dan in de film?

 8. 12

  Wie zijn die ‘ze’ nou eigenlijk ? Bush bedoelt er de Libanese regering mee. Daar verwed ik wel een kratje pils onder.

  Dat de opmerking dan nergens op slaat, dat is geen bezwaar dacht ik. Zijn we inmiddels van Bush wel gewend.

 9. 13

  @ Bismarck

  De schattingen ( we weten het nooit zeker) wat betreft het aantal shiiten in Libanon lopen nooit meer op dan 30%
  Het aantal christenen ligt tussen de 30 en 40%
  Moslims vormen dan tussen de 60 en 70% van de bevolking.
  En ook die moet men dan weer onderverdelen.
  Shiieten vormen dan de grootste groep, iets rond de 30-35% van het totale aantal Libanezen.
  Soennieten komen daarna met 20%-25%
  De rest wordt opgevuld door druzen, alawieten en ismaeli’s.
  Het leuke aan sektarische emancipatie is dat naarmate een sekte rijker wordt er meer leden ervan emigreren.

  En dan nog even een noot over de verkiezingen.
  Hezbollah heeft idd een verkiezingsoverwinning geboekt maar om andere redenen dan alleen sektarische populariteit.
  Stemmen in Libanon is héél ingewikkeld.
  Een voorbeeld:
  In Plaats A krijgen shiieten 3 zetels en maronieten 2 zetels.
  De shiietische kandidaten die een zetel willen bemachtigen moeten niet alleen de meeste stemmen van shiieten bemachtgen maar ook die van Maronieten.
  Je strijdt dus tegen kandidaten van je eigen sekte maar je hebt de steun nodig van alle sektes.
  Dit leidt tot vreemde allianties. Waardoor bijv. iemand van shiitische partij A een alliantie sluit met iemand van Maronitische partij B. De kandidaat van maronitische partij B roept zijn stemmers dan op om op de kandidaat van shiitische partij A te stemmen en vice versa.
  En tijdens de afgelopen verkiezingen was de Hezbollah-partij populair om een alliantie mee te sluiten. Dit kwam door het feit dat de verkiezingen nog gehouden werden met de oude ( door syrie ingevoerde) kiesdistricten.
  Waardoor in sommige districten christenen vertegenwoordigd werden door Hezbollah. (het sektarische zetelaantal in dat distrcit was dus niet eerlijk verdeeld. Hezbollah liet dan wel een christelijk Hezbollah-lid de christenen vertegenwoordigen)
  Als je bijv. kijkt naar de uitslagen die in Wikipedia staan dan hebben shiitische partijen in totaal 29zetels.
  Terwijl de shiieten als sekte maar 27zetels mogen hebben.

  Oh, een noot is nooit zo lang, soit.

 10. 14

  Hezbollah behaalde resultaten in de verkiezingen maar dat heeft toch niets te maken met het hebben van een eigen leger?

  Zie het al voor me, Limburg vindt dat de Ardennen aan nederland behoren. Ontevreden Limburgers doen mee met de nationale verkiezingen en halen wat zetels binnen. Tegelijkertijd wordt een leger van Linburgers gevormd die op eigen houtje luik gaat bombarderen en als er protesten komen vanuit de andere zetels in Den Haag worden die gewoon van kant gemaakt. Wat denkt U slaat Luik terug en is dat gek?

 11. 15

  @Larie,

  Ik denk niet dat Youssef het oneens met je is, maar ik kan het mis hebben. Hij heeft eerder aangegeven dat de Libanese regering niet de macht heeft om het leger van Hezbollah te ontwapenen. Ze spreken ook steeds van een staat in een staat. Het maakt van Libanon een diffuse staat. Ik denk dat een groot deel van de Libanese bevolking de oorlogen en conflicten meer dan zat is en van de militaire tak van Hezbollah afwil. Maar dat kan veranderd zijn nu met het enorme geweld van dit moment.