Burgerforum: Nog drie leden delen hun ervaringen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het burgerforum over het nieuwe kiesstelsel staat aan de vooravond van haar publieke optreden. Recent hadden we hier een interview met een van de leden van het forum, Kim Wamper. We hebben nog drie leden bereid gevonden zich hier voor te stellen en te vertellen over welk kiesstelsel zij graag zouden zien. Met de vier leden zullen we de komende maanden de ontwikkelingen van het burgerforum volgen.

Het woord is aan Robert, Andries en Bas.

Robert:

Kan je in het kort beschrijven wie je bent
Ik ben Robert Timmer, getrouwd, woon in Deventer en ben 36 jaar. Ik ben de trotse vader van drie kinderen, 2 jongens en 1 meisje in de leeftijden 8, 6 en 4 jaar. In mijn vrije tijd mag ik graag boeken lezen, wat internetten en veel met mijn gezin doen. Ik ben werkzaam als Human Resource Manager bij een groot ICT bedrijf.

Waarom heb je je opgegeven voor het forum na het ontvangen van de uitnodiging?
Ik heb me opgegeven voor het Burgerforum Kiesstelsel, niet omdat de politiek mij trok, maar omdat ik op deze wijze een zeer actieve rol kan spelen in onze democratie.
Ook het proces van niets naar iets was voor mij een grote trekker. Hoe kom je met 140 Nederlanders die niets van het onderwerp weten tot een gedegen en krachtig voorstel!
Dat ik door deel te nemen aan dit unieke gebeuren ook aan mijn persoonlijke ontwikkeling kan werken is vooral mooi meegenomen. En ik moet zeggen, nu we de scholing achter de rug hebben ik het onderwerp vele malen leuker vind dan ik vooraf gedacht had.

Na alle scholing en voordat je het land in gaat, heb je nu voor jezelf al een bepaald stelsel in je hoofd dat jouw voorkeur heeft?
Of ik al een voorkeur heb? Waar het mij vooral om gaat is dat de Tweede Kamer een vertegenwoordiging is die gekozen is door de kiezers en dat de kiezers zich herkennen en vertegenwoordigd voelen door de leden van de Tweede Kamer. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen in districten; per disctrict worden 1 of meerdere leden gekozen. Maar ook de inhoudelijke zaken zijn voor mij van belang, dus het partijprogramma. Was is de visie en de koers van een partij? Deze twee factoren bij elkaar maken voorlopig dat ik het Duitse model een mooi alternatief vind. In dit model heeft de kiezer 2 stemmen waarvan er 1 is voor een landelijke lijst (zoals dat nu ook in Nederland is), de 2e stem is voor een persoon in je eigen district. Beide elementen zorgen voor ieder de helft van de vulling van de zetels.
Daardoor is de helft op basis van districten gekozen en de helft op basis van een partij.
Dit is echter een voorlopige persoonlijke voorkeur. De komende tijd zal besteed worden aan het horen van Nederland en de argumenten die andere kiezers belangrijk vinden. Ik wil zoveel mogelijk meenemen zodat alle argumenten worden ingebracht om zo tot een gezamenlijk voorstel te komen in november. Het gaat hier immers niet om mijn persoonlijke belang.

Andries:

Kan je in het kort beschrijven wie je bent
Ik ben Andries, 23 jaar. Ik studeer en een van mijn vele hobby’s is het volgen van de gang van zaken in het politieke bedrijf en zelf politiek bedrijven. De uitnodiging van minister Pechtold kwam voor mij dus als een verrassing uit de hemel.

Waarom heb je je opgegeven voor het forum na het ontvangen van de uitnodiging?
Ik denk dat een deel van deze vraag al beantwoord is in de korte beschrijving van mijzelf. Ik ben zeer politiek geïnteresseerd, en heb ook over zeer veel zaken een eigen mening. Is bepaalde materie nogal complex, zoals de onlangs herstartte discussie over de fiscalisering van de AOW, wil ik eerst alles uitzoeken, zodat ik er vervolgens een gefundeerde mening over kan geven. Ik heb dus ook een hekel aan mensen die proefballonnetjes oplaten, zonder daarbij eerst kritisch naar de marges te hebben gekeken. Bovendien is het kiesstelsel een van de belangrijkste criteria hoe een democratie functioneert, en welke weerslag dat zal hebben op de band tussen kiezer en gekozene.
Ten slotte zullen we met een eventueel herzien kiesstelsel lang uit de voeten moeten kunnen. Anders is al het werk van het Burgerforum voor niets geweest. En daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.

Na alle scholing en voordat je het land in gaat, heb je nu voor jezelf al een bepaald stelsel in je hoofd dat jouw voorkeur heeft?
Tot nu toe zie ik geen reden voor een wijziging van het kiesstelsel.
Het functioneert goed. Okay, mensen kennen niet alle kamerleden, ik ook niet. Maar er zijn nooit echt problemen geweest. Bovendien zijn kamerleden goed bereikbaar via internet, politieke cafe’s etc. Men moet er echter wel enige moeite voor doen. Voor een districtenstelsel voel ik tot nu toe weinig, niet omdat het land daarvoor te klein is, maar als ik een kamerlid uit Groningen goed vind, kan ik als Brabander daar misschien niet op stemmen. En dat zou zonde zijn: vernieling van de democratie. Bovendien is het goed dat niet alle kamerleden in de media komen, omdat zij dagelijks met zeer gespecialiseerd werk bezig zijn. Laat het echte masseerwerk maar over aan de mensen die iets te melden hebben, naar aanleiding van die onderzoeken. Het kan best zijn dat ik de komende maanden nog betere argumenten hoor, maar tot nu toe denk ik: het gaat om nationale belangen in Europa en als er problemen zijn, zijn er ook nog belangenverenigingen en provinciale/gedeputeerde staten!

Bas:

Kan je in het kort beschrijven wie je bent
Mijn naam is Bas en ben 27. Ik heb 2 studies gedaan, namelijk bedrijfseconomie en sociaal-culturele wetenschappen en dan de richting Cultuur, Organisatie en Management. Sinds een jaar vlieg ik als steward over de hele wereld om zo mijnblik ook op de wereld en de verschillende culturen te verbreden. Door mijn laatste studie en alle praktijk ervaring die ik tijdens het vliegen opdoe denk ik dat ik veel geleerd heb over gedrag van mensen, zowel individueel als in groepen.
Naast mijn werk heb ik een grote hobby en dat is acteren, voornamelijk in het theater.

Waarom heb je je opgegeven voor het forum na het ontvangen van de uitnodiging?
Toen ik werd gevraagd voor het Burgerforum Kiesstelsel was ik meteen enthousiast en heb deze kans meteen aangegrepen. Dezelfde dag heb ik nog de retourenveloppe op de bus gedaan.
Als tiener was ik al bezig met politiek, maar dat is een tijdje in de ijskast verdwenen. Ik sprak wel met vrienden over politiek, maar niet actief. Dus toen deze oproep kwam heb ik dus meteen gereageerd.

Na alle scholing en voordat je het land in gaat, heb je nu voor jezelf al een bepaald stelsel in je hoofd dat jouw voorkeur heeft?
De afgelopen weken heb ik veel geleerd over de verschillende kiesstelsels. Zo kan je bijna van alles creëren, maar ik heb ook de tijd gehad rustig over bepaalde gevolgen na te denken. En er zijn wel gevolgen van een kiesstelsel die ik graag zou terug willen zien en sommige gevolgen juist helemaal niet, maar om nu te zeggen dat ik een voorkeur heb voor een kiesstelsel, nee dat niet.
Daarom ben ik blij dat we vanaf zeer binnenkort (23 mei) naar veel verschillende steden in Nederland gaan om te discussiëren met Nederlanders over wat zij belangrijk vinden. Dat maakt dit Burgerforum ook zo leuk, de interactie met de leden van het Burgerforum maar ook met de Nederlanders die zo worden gevraagd een mening te vormen over een eventueel nieuw kiesstelsel en zo dus zelf een mening kunnen geven over de politiek.

Reacties (12)

#1 mescaline

Dicht bij het vuur van alles ontdekken, logisch dat ze enthousiast zijn.

De kloof tussen mens en politiek, dat is een andere kluif. Een lastige.

  • Volgende discussie
#2 HansR

Leuk dat het gelukt is leden van het forum te intresseren om op Sargasso verslag te doen in een of andere vorm. Misschien wordt de kloof zo een kloofje. Ben benieuwd naar de resultaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kalief

Extra vraagje voor de BF-leden: zijn ze lid van een partij (en welke dan)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 David

Ik ben ook lid van het burgerforum en ik kan je vertellen dat ook in dat opzicht het forum een aardige afspiegeling lijkt van de Nederlandse bevolking: er zijn een aantal mensen lid van politieke partijen en er zitten een of twee (ex?-)raadsleden van gemeentes bij meen ik, maar het merendeel is geen lid van een partij en een behoorlijk deel heeft zelfs weinig met de landelijke politiek op. (Landelijk gezien is geloof ik iets meer dan 3% van de bevolking lid van een politieke partij) Gelukkig maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JSK

Volgens mij is een minderheid van de Nederlanders zo hoog opgeleid als de heren (allemaal mannen) hierboven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@JSK: Gelukkig was het eerste interview met een vrouw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Stijn

Overigens heet die ene vrouw daar Kim Wamper en is dat hier Kim Wapper geworden: tikfoutje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Robert Timmer

Leuk dat er redelijk wat reacties zijn. Zoals al eerder gezegd is het lid zijn van een politieke partij geen voorwaarde. Ikzelf ben geen lid van een partij en heb niet veel op met politieke partijen. Dat betekend niet dat de inhoudelijke politiek mij niet aanspreekt maar wel dat ik niets op heb met hoe de partijen zich manifesteren.
Ik ben zeker van plan om zo nu en dan de voortgang van heb burgerforum hier op Sargasso te vermelden.
JSK- Wat bedoel je met je opmerking over hoog opgeleid?
Enne inderdaad Stijn, Wamper is de juiste naam dus Wapper is een foutje…
Mag ik vragen of iemand van jullie naar een regionale bijeenkomst gaat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 JSK

@Robert:
Een student Rechten, een afgestudeerd bedrijfseconoom, een Human Resource Manager… zo weet je nog steeds niet wat de man op straat denkt. Maar goed, misschien is er sprake van sample bias en is de verhouding academicus : niet-academicus in het werkelijke burgerforum wat kleiner…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

@Stijn en Robert (en Kim): Oeps, inderdaad typo mijnerzijds. Aangepast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

@JSK: Dat heeft er wellicht ook mee te maken dat de mensen die zich ook nog eens geroepen voelen om hier publiekelijk verslag te doen niet een willekeurige steekproef is.

De volledige lijst:
http://www.burgerforumkiesstelsel.nl/hetburger.php?idNode=7

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Robert Timmer

@JSK en Steeph:
Wanneer je al een verschil wilt maken dan vind ik de analyse van Steeph een aardige. Het opzoeken van publiek heeft in mijn ogen niet zo zeer direct te maken met een opleidingsniveau. Wel kan het zijn dat doordat mensen in een bepaalde werkomgeving zitten (die wellicht mede verkregen is door een opleiding) meer gewend zijn aan publiek en zich daardoor eerder opgeven voor dit soort aangelegenheden. Wanneer je de tijd neemt en de lijst, zoals hierboven aangegeven, doorneemt dan moet je constateren dat het best meevalt en we een prima doorsnede zijn.
Het contact met “de burger” of “de kiezer” onderhouden we ieder voor zich in zijn/haar omgeving en meer gestructureerd op de regionalebijeenkomsten. Juist daar kan een ieder zijn/haar mening kwijt.

kijk voor een bijeenkomst bij jou in de buurt op:
http://www.nederlandpraatmee.nl/nieuws.php?idNode=10

Heb je vragen stel ze hier of mail me.

  • Vorige discussie