Brussel pakt Roma-beleid Frankrijk aan

“Dit is een situatie waarvan ik dacht dat Europa die niet meer zou meemaken na de Tweede Wereldoorlog” stelt Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Mensenrechten) vandaag in een persconferentie waarin Brussel de oorlog verklaart aan de Roma-uitzettingen in Frankrijk. Volgens Reding is het Roma-beleid van de Franse regering een schande. Ze reageerde hiermee op een uitgelekte brief waarin de Franse minister van Binnenlandse Zaken stelt dat de ontruimingen van de illegale kampementen in de eerste plaats tegen Roma als groep zijn gericht. Brussel zal binnen twee weken tegen Frankrijk een procedure bij het Europese Hof starten. Groepsstraffen in Europa dat mag niet. Ziet u de paniekogen in de PVV fractiekamer al?

Een historisch moment in de Europese geschiedenis. De Europese Unie toont waarom ze is opgericht: “dit nooit meer”. Dat Frankrijk als bakermat van de EU nu de toorn van deze Unie opzich heeft gelaten mag très ironique heten. Ter afsluiting nog een fraai beschaafd citaat van de Eurocommissaris in de taal die zich hier zo goed voor leent: “La commission est gardienne des traités, et cela est l’un des fondements de l’Union européenne” (LeMonde). Zo die zit!

 1. 9

  Reding is lekker bezig. Valt haar collega Malmstrom (Justitie) geregeld in het openbaar af. Legt veel nadruk op burger- en mensenrechten. Eentje om in de gaten te houden.

  @Carlos: wat betreft onze rechterburen: daar zit een analysekracht van het niveau mavo4. Helaaas is dat nogal representatief.

 2. 12

  #5
  Als een klas moet nablijven omdat een leerling in de klas het voor hen verpest, is dat ook gewoon een collectieve straf. Zo ook met de bankiers.

  Terugkomend op de Romaproblematiek: het staat Frankrijk natuurlijk vrij om eisen te stellen aan personen die residentie blijken op te nemen, dat geldt voor een Romeense Roma net zo zeer als een Nederlander die in Frankrijk komt wonen.

 3. 14

  Omdat Roma netzogoed Europeanen zijn – misschien nog wel het meest van al?
  Omdat post 2de wereldoorlogs fatsoen niet vandaag hoeft op te houden?
  Omdat ‘gewone’ Roemenen (alleen al de opdeling is afschuwelijk) niet in groep getransporteerd worden?
  Omdat dit enkel dient om Sarkozy’s noodlottige polls naar boven te halen?
  Omdat een criminele Roma netzogoed bestraft wordt door het Systeem als elke andere – maar die elke andere wordt (en al zeker niet binnen Europa) gedeporteerd?
  Omdat luisteren naar Europa ook voor Frankrijk noodzakelijk is?

 4. 15

  14:
  #1: als ik mijn tent aan de kant van de weg opzet in dit land wordt ik ook weggejaagd door de politie. Als ik vervolgens ook nog uit een land kom waar vrij verkeer van arbeid niet geldt, ik geen werkvergunning heb, geen woonadres of middelen van bestaan, dan word ik uitgezet. Waarom zouden dit soort regels niet voor Roma gelden?
  #2: ik begrijp niet wat de 2e WO er mee te maken heeft, zie #1
  #3: zet ze dan allemaal individueel uit, huur een aparte bus voor iedere Roma, nu tevreden?
  #4: dus de verontwaardiging over het uitzetten is niet meer dan politiek?
  #5: wat heeft dit met de reden tot uitzetten (zie #1) te maken?
  #6: het is wel duidelijk dat regeringen niet meer baas in eigen land zijn. Je zou er euro-skeptisch van worden

 5. 18

  @5: Goh je hebt een (1) overeenkomst gevonden…

  @15: Als het goed is wordt je alleen niet “weggejaagd” door de politie maar krijg je een proces verbaal. Rechtstaat enzo.

 6. 19

  @KB Basisidee is dat je mensen als individu beoordeelt en niet op basis van groepskenmerken. Alleen het feit dat iemand tot de Roma behoort, is geen reden om hem uit te zetten. Stel je gaat naar Spanje op vakantie. Politie daar is dronken NL’ers zat en stuurt ze allemaal weg. Inclusief jij, terwijl jij je natuurlijk netjes gedraagt. Zou dat eerlijk zijn?

  Ik vind het vooral triest dat deze discussies nog nodig zijn, of liever gezegd, steeds meer nodig zijn. Rechtsbescherming van minderheden zou toch vanzelfsprekend moeten zijn. Is basis democratie.

 7. 20

  @18: Op het risico af dat je weer begint te schelden: Kun je uitleggen wat je bedoelt met de reactie op #5? Ik kan er geen touw aan vastknopen.

 8. 21

  16: Voor mij is iedereen gelijk voor de wet. ik erken geen uitzonderingspositie voor Roma.

  17: en wat is hun residentie dan? Ik kan ook niet zomaar mijn tent aan de kant van de weg opzetten.

  19: zie 15, #1. Er zijn juridische redenen genoeg om ze als individu weg te sturen of uit te zetten. Wat heeft groepskenmerk daar mee te maken?

 9. 23

  @17: uit die richtlijn:

  To be fully covered by the European right of free movement, the EEA citizen needs to exercise one of the four treaty rights:

  * working as an employee (this includes looking for work for a reasonable amount of time),
  * working as a self-employed person,
  * studying,
  * being self-sufficient or retired.
  As long as a citizen has sufficient money or income not to rely on public funds and holds comprehensive health insurance, he/she exercises one or more treaty rights. If no treaty right is exercised, the right of free movement is limited to three months.

  The right of free movement is granted automatically when the requirements are fulfilled, and it is not subject to an administrative act. However, member states may require the EEA citizen and family members to register with the relevant authorities. The relevant documentations are:

  * an entry visa for the non-EEA family members if they are visa nationals and do not hold a residence card from another member state,
  * a residence certificate (for EEA citizens) or a residence card (for non-EEA family members), which may be valid for up to 5 years and confirms the right of residence,
  * a permanent residence certificate or a permanent residence card, which certifies the right of permanent residence.

  The Netherlands

  Applications are submitted locally at the “Gemeente” together with the mandatory registration of residence, but they are processed centrally at the “Immigratie- en Naturalisatiedienst” (IND). There is a small charge (€41 in 2010) associated with the application.

  ik geloof niet dat die Roma voldoen aan deze eisen. En als je al voldoet aan deze regels, dan betekent dat nog niet dat je zomaar ergens je tent mag neerzetten.

 10. 24

  @22: dat klink al heel anders dan de 2eWO retoriek. Maak maar een inburgeringsplan voor Roma. Maar ja, als ze zelf niet willen, dan moeten we/ze niet zeuren dat ze uitgezet worden.

 11. 25

  @21: niet alleen residentie, ook verkeer. Daarnaast is wat nu is toegegeven (of beter uitgelekt), dat er in Frankrijk helemaal niet individueel beoordeeld is. Los daarvan is uitzetting aan regels gebonden waar de Fransen zich niet aan gehouden hebben. Daarnaast kun je in Frankrijk wel degelijk op bepaalde plaatsen je tent aan de kant van de weg zetten (als je het wel maar even meldt bij de Maire).

 12. 26

  Eerst moet maar eens duidelijk worden of ze niet individueel worden beoordeelt, maar omdat ze in een groep reizen deze beoordeling voor (bijna) allen op hetzelfde neerkomt.

 13. 27

  @23
  Ja, de levenswijze van de Roma is niet makkelijk in de EU en haar regeltjes in te passen.

  Mandenvlechten, wijnoogst, seizoensarbeid, messenslijpen…

  Roma zorgen voor zichzelf.

  Lastig ingepast in het burgelijk bestaan van u @KB, maar ze zorgen voor zichzelf. Armoede is het gevolg van afkeer van hun arbeid, niet van het feit dat ze niets doen. Het etiket crimineel wordt door u opgeplakt. Het feit dat er criminele Roma zijn wil niet zeggen dat de hele bevolkingsgroep fout is. Daarbij is de door u gepredikte afkeer en achtervolging – ik gebruik nog niet ‘vervolging’ – op zichzelf een bron van armoede. U drukt ze extra in de stront.

  Daarnaast zijn de Fransen bezig gewoon EU politiek aangaande de Roma omver te werpen en te saboteren. Kijk hiervoor in de tweede link van het eerste commentaar.

  Ja, de levenswijze van de Roma is niet makkelijk in de EU en haar regeltjes in te passen.

  En de oplossing is?

 14. 28

  Zouden ze als ze asiel aanvragen in frankrijk of welk ander europees land een verblijfsvergunning kunnen krijgen of werkvergunning? En dan heb ik het niet over mensen met een crimineel verleden.

 15. 29

  In Trouw stond een tijdje terug een aardige uitleg.

  @26: er vindt geen beoordeling plaats. De Fransen pakken gewoon random Romagroepen op, zonder te kijken of iedereen (of zelfs maar iemand) in de groep meer dan 3 maanden in Frankrijk aanwezig is, of aan voorwaarden voldoet.

 16. 30

  @29
  Dat ontkennen ze zelf. Ze worden groepsgewijs aan(op)gepakt, maar of de procedure individueel is? Zo’n procedure kan dan ook geen kwaad.

 17. 31

  Het is allang bekend dat Europese wetgeving niet in alle gevallen klaar is voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Ik zou niet weten waarom wij als PVV-ers hierdoor in paniek moeten raken.

 18. 32

  27: ik droom er wel eens van om weer als jager-verzamelaar op de veluwe voor mezelf te zorgen, en mijn eigen herten biefstuk te schieten. Maar ja, mag niet hè! En de oplossing is?

 19. 33

  Alt.Johan, de PVV wil groepsstraffen voor Marokkanen invoeren, maar nu zien ze dat Brussel dat niet accepteert. We gaan in Europa nog niet over tot barbarij, nog even niet…

 20. 36

  @34: We zijn allemaal bekent met het “Dit nooit weer” zinnetje. Het zinnetje wordt wel verschillend vertaald.

  Links en rechts zien verschillende grote gevaren aan de horizon, dus de oplossingen zijn ook anders.

  Rechts zegt: “met de Chamberlain-achtige wetgeving van de huidige EU komt de catastrofe snel dichterbij.”

 21. 37

  “En de oplossing is?”

  We zetten een kamp met Roma een weekje in de achtertuin van Viviane Reding en alle andere linkse rakkers die nu moord en brand schreeuwen, en een jaar later kraait geen haan meer naar collectieve uitzettingen of zelfs naar premies van een paar duizend euro ter bevordering van sterilisatie van veertienjarige Roma-meisjes.

 22. 40

  @38; Oehhh! Gevoelig punt blijkbaar, dat de morele scrupules zo lang duren totdat men zelf hinder ondervindt van lastige bevolkingsgroepen.

  Maar als je er beter door voelt, wil ik mijn pseudoniem wel veranderen in Hans Landa. ^^

 23. 41

  Als ik de reacties op geenstijl lees krijg je de indruk dat roma zigeuners doorgaans incestueuze criminelen zijn. Als ik de reacties hier lees krijg je de indruk dat zigeuners vriendelijke nomaden zijn die voor een zacht prijsje uw bestekla willen slijpen.

  De waarheid zal zoals altijd ergens in het midden liggen. Afgaande op wat je doorgaans in de media over zigeuners leest ligt dat midden echter wat dichterbij de geenstijl versie dunkt me.

 24. 42

  @33 Frankrijk pakt het verstandig aan, de Roma worden namelijk niet als groep uitgezet, maar overgehaald tot een bindende overeenkomst waar ze 300,- pp voor krijgen waar ze een contract met Fr aangaan en hun recht op vestiging daar opgeven, dit kan juridisch net aan. Daarbij in de eerste 5 jaar van vestiging mogen ook EU vestigers worden uitgezet als ze bv excessief gebruik maken van soc. voorzieningen cq en/of geen legaal zelfst. inkomen en woning hebben.

 25. 45

  ‘Het Zigeuner Probleem’ is nooit helder gedefinieerd. Hoezo heeft Frankrijk opeens een probleem met haar Roma? Natuurlijk geven die kampementen overlast en is een groot deel van de Roma in aanraking met de politie geweest. Maar misschien moet er ook eens wat gedaan worden aan de discriminatie tegen deze groep?

  Het is Sarkozy die een probleem had met de dalende polls, en die toen met een paar vertrouwelingen op het Elysee een plan heeft gesmeed om daadkracht te kunnen tonen.

  Het is een grote show ten koste van mensen. Maar Sarkozy heeft zijn target goed gekozen want het lot van de Roma laat iedereen koud. Men spreekt ook in Nederland vol minachting over ze alsof het ongedierte is, ze staan nog lager op de ladder dan de moslims. Net als tijdens de Holocaust.

 26. 47

  Carlos, het siert je dat dit je zo raakt en je post is een eye-opener die hard nodig is in het platte, kwetsende klimaat van Geenstijl en Geert Wilders waar we allemaal veel te veel aan zijn gaan wennen.

 27. 48

  @peter en nog een paar anderen.
  het is niet belangrijk of het tuig is of niet. zodra ze zich binnen je grenzen begeven, vallen ze onder de verantwoordelijkheid van de staat. Die zal ermee moeten dealen. Als dat betekent dat alle gevallen individueel worden bekeken en dat vervolgens tot enkele uitzettingen leidt (bijv. vanwege overtreding van immigratiewetgeving), dan soit. Maar lukraak mensen bij elkaar harken omdat ze tot een bepaalde groep horen en ze vervolgens deporteren, dat is niet zo netjes. Zo’n beetje in strijd met alle belangrijke intl. verdragen. Het is niet aan een paar geenstijl reaguurders om te bepalen hoeveel rechten iemand heeft. Die rechten zijn vastgelegd. En niet voor niets.

 28. 49

  @45 Het verhaal over de polls ken ik, maar kan zeker ook linkse oppositiespin zijn.
  Je spreekt over minachting en valt over benadering alsof Roma ongedierte zijn, hoe kijk jij aan tegen de minachting die bv de PVV-ers ten deel valt? Ongedierte is dan nog een van de mildere termen. Ook hier sleep je ze erbij, maar ze zijn niet betrokken, noch is de regeringspartij een vergelijkbare partij in Frankrijk.

 29. 50

  seven, de PVV wil groepsstraffen invoeren, precies wat nu in Frankrijk gebeurt, dat weet jij ook best. Dit fascistoïde aspect van de PVV ideologie is hier al meerdere keren onder de loep genomen.

 30. 52

  @50 Groepsstraffen? Ik zag je het in deze draad eerder beweren, maar ik heb dat (wellicht omdat ik zelden tv kijk) nog niet eerder gehoord. ps Versta mij niet verkeerd, ik ben niet vd PVV en vind ze vaak ook te populistisch. Maar ze zijn ideaal om populistische stemmers te winnen.

 31. 54

  @48: als ze binnen je landsgrenzen bevinden, moet je ermee dealen, en dat is wat Sarkozy doet.

  De rechten zijn vastgelegd, maar als er sprake is van criminaliteit is er vaak sprake van schending van rechten. Eigendomsrecht, huisvredebreuk, ..enz. Het verhuizen van groepen Roma’s kan het aantal schendingen van rechtsorde juist verminderen.

  Er is bij linksen vaak sprake van een misverstand. De Franse overheid moet niet alleen rekening houden met de rechten van de Roma’s, maar ook met de rechten van autochtone Fransen.

 32. 55

  google op Groepsstraffen brengt deze draad op 1. Is dat een custum /ip based resultaat omdat google weet dat ik Sargassolezer ben(via de googleads hier welke mijn ip oppikken bij het laden), of zijn jullie inmiddels toe aan wereldheerschappij?

 33. 56

  Wilders heeft meerdere malen gesteld dat de familie van criminele Marokkanen samen met de veroordeelde het land uitgezet moet worden. Onder het motto van: “Zal je zien hoe snel ze niet meer crimineel zijn”. Dat is een vorm van groepsstraffen. Wilders wil een immigratiestop op moslims, ook hier wordt de groep gepakt niet het individu. Wilders wil een specifieke groep pakken, als hij de kans krijgt zal hij zo de ‘methode Sarkozy’ overnemen, over erger.

  ..en niemand heeft hier nog kunnen uitleggen wat het “Zigeuner Probleem” nu eigenlijk is?

  alt.johan heeft het over “autochtone fransen”, ga eens kijken in de Camargue, in Saint Maries de la Mer hoe autochtoon daar al decennia een knetterende Pilgrimage de Gitans plaatsvindt
  http://www.avignon-et-provence.com/saintes-maries-de-la-mer/gypsy-pilgrimage/gypsy-pilgrimage.htm
  Who hasn’t heard soomeone say “Why don’t they go back where they came from?”. The answer is easy: “where they came from” is here, because 95 % or our Gypsies are French citizens, many amongst them have shone on our battlefields and in the Resistance. Did you know that 300,000 of their btothers died in Nazi death camps? As to living “like everyone else”, their condition prohibits it. And then, in the name of what arrogant superiority would we have it that our way of life is the only legitimate one; there are breeding pigeons and there are carrier pigeons; there are settled peoples and there are nomads and that’s how it is.

 34. 57

  Dus de komende jaren is er een strijd tussen hoever de europese bevoegdheden gaan en waar de nationale beginnen, of komt deze tenminste weer meer naar de voorgrond.
  Kennelijk heeft Reding het idee dat Sarkozy binnen de EU niet onwankelbaar is en dat dit het moment is om de tanden van de commissie te laten zien op binnenlands beleid.
  Vraag me af wie daar gaat winnen.

 35. 59

  Begrijp me goed. Ik ben ook niet voor het uitzetten van Roma’s. Ten eerste zijn er allerlei juridische problemen en ten tweede is het niet solidair tegenover Roemenië om hen met deze mensen en hun problemen op te schepen. Echter, Carlos heeft volgens mij wel een erg rooskleurig beeld van Roma. De gemiddelde Roma is geen lieve onschuldige scharensliep, maar iemand die zijn dochters vanaf 13-jarige leeftijd van school houdt, de sociale dienst oplicht en zijn kinderen laat bedelen. De Roma dienen dus ook hun hand in eigen boezem te steken.

  As to living “like everyone else”, their condition prohibits it. And then, in the name of what arrogant superiority would we have it that our way of life is the only legitimate one; there are breeding pigeons and there are carrier pigeons; there are settled peoples and there are nomads and that’s how it is.

  Het is niet onrechtvaardig om aan Roma bepaalde normen op te leggen die wij ook aan anderen opleggen. Dan heb ik het niet over dat Roma in huizen moeten gaan leven. Voor zover zij de vrijheid van een ander niet aantasten, hebben zij wat mij betreft de vrijheid om hun leven zo in te richten als hen zelf goed lijkt.

  En het doet me pijn om op zo’n manier over een bevolkingsgroep te spreken. Daar heb ik een bloedhekel aan, maar als het om de Roma gaat kan ik niet anders.

 36. 60

  Ik stel helemaal niet dat de Roma in Frankrijk allemaal lieverdjes zijn. Zoals ik al benoem in deze discussie komen veel Roma in aanraking met de politie. Ik vraag me alleen af wat het ‘Zigeuner Probleem’ nu opeens zo urgent maakt en waarom Europese rechten niet voor hen gelden? Het is exact hetzelde als het PVV plan om Marokkaanse relschoppers een knieschot te geven, blanke relschoppers arresteer je, Marokkanen schiet je neer. Blanke Europeanen geef je een bekeuring, Roma deporteer je. Het is willekeur en klassenjustitie goedgepraat onder het mom van dat het Marokkanen- en Zigeunerprobleem een buitencategorie probleem is en dat voor deze mensen daarom het Europese recht niet geldt. En veel Europeanen trappen hierin: ” het zal wel nodig zijn want die Roma zijn zo erg…”. DDT is decennia verboden maar nu met die Amerikaanse bed bugs moeten we het maar weer van stal halen… En niemand die echt kan onderbouwen wat er nu zo urgent is aan de Roma overlast anno 2010. Onverschilligheid en de bereidheid om zonder enige achtergrondinformatie onze rechten te prullenbakkeren dat vind ik zorgelijk.

 37. 61

  @carlos: d’r is vanuit de EU al het nodige aan EU-geld naar roemenie gegaan om ervoor te zorgen dat ‘de roma’ in eigen land bleven, want ook in brussel zagen ze de bui al hangen. Van dat beleid is in roemenie niet zo veel terecht gekomen, en de roma raakten pas echt op drift toen de roemeense politie veel harder dan gebruikelijk tegen ze te keer ging (de roemeense staat moet ook niet veel van ze hebben).

 38. 62

  Alles over de Roma’s heeft nu wel zo’n beetje de revue gepasseerd. Zigeuners Roma’s whatever…gaan en staan waar je wil, alle bestaande lokale conventies en wetten negeren je kampement overal en nergens opslaan langs boorden van een stad op een treinemplacement o.i.d. “Ja maar, dat stelletje gauwdieven dat zooitje ongeletterd geregeld zit daar maar te zitten voor die caravans en te beunhazen aan 2e hands auto’s. En dan die kinderen hele dag in de modder niet naar school….” enz.

  Maar zeg nou zelf: waar zouden b.v. Wij Belgen en Nederlanders zijn zonder de quasi geïntegreerde families Pfaff en Bauer? Remember Bompa. De vader en broer van Frans die een gerespecteerd fanshopzaakje runnen: Frans Bauer mokken, kussentjes en slopen enz.enz. En elke bezoeker van het concert een roos (a 5 euro) om naar Frans te smijten tijdens het concert. Na afloop diezelfde roosjes op het toneel opvegen en de avond erna weer verkopen, bedoel, ze zijn nog duurzaam bezig óók…

  Kennen wij ook niet meer hè: dat gevoel van Totale Vrijheid. Wettenloos, statenloos werkeloos, wat is er niet loos. De gevestigde lokale orde moet als loonslaven in de file heen-en-terug, nee, dahs te bedreigend allemaal, Vrijheid. En dan moet het kapot…

  Allemaal en alles uniform, overal camera’s, in de pas en consumeren…(en dan wachten op excessen en uitbarstingen zoals b.v. dat Koreaantje in de VS

 39. 63

  Dat begrijp ik gronk, maar is de illegale uitzetting naar Roemenië dan de oplossing? Qwerty refereerde hier al aan een Oosteuropees programma om het lot van de Roma te verbeteren, waar zoekt Sarkozy daar geen aansluiting bij? Hij is nooit vies geweest van internationale samenwerking, zie zijn plan voor een Mediterrane Unie.

 40. 64

  @Carlos, ‘Zigeuner Probleem’ is wel je nieuwe Godwin-van-de-dag…

  Ik vrees echter dat dit Franse beleid het begin van einde is van de Europese droom. Ik

 41. 66

  @ 48

  Ik ben ook niet voor het uitzetten van hele groepen Roma. Mijn reactie was vooral bedoeld om de grote verschillen tussen het beeld wat mensen van zigeuners hebben te illustreren. En ik vond het beeld dat hier van de Roma werd geschetst in de eerste paar dozijn reacties een tikje te romantisch.

  Wat dat betreft met ik ’t met #59 eens: Roma hoeven geen modelburgers in een vinex wijk te worden. Je mag van mij zelf weten of je in een stapel bakstenen of in een woonwagen wilt wonen. Maar ze dienen zich wel gewoon net als iedereen aan de wet te houden. Dat doen ze echter aantoonbaar slechter dan gemiddeld. Hoe dat aan te pakken? Geen idee. Het antwoord op die vraag is niet zo simpel want daar is men al tientallen jaren mee bezig.

  Het is echter zoals Carlos zegt niet iets nieuws of urgents. Maar wellicht is de situatie in Frankrijk anders dan de onze, kan ik niet beoordelen.

 42. 67

  Hassan, ga naar de reaguurpanelen van GeenStijl en turf het aantal Godwins die je daar ziet (voor alle duidelijkheid dat zijn geen VMBO pubers die daar reaguren, dat zijn hoofdzakelijk blanke mannen met een VWO-diploma en een hypotheek die daar om de Endlösung roepen). Het Gesundenes Volksempfinden vindt dat we een ‘Zigeuner Probleem’ hebben terwijl ze waarschijnlijk in hun hele leven nog nooit een Roma of Sinti in levende lijve hebben gezien.

  Wat betreft jouw opmerking over het einde van de Europese droom, daar geef ik je gelijk in.

 43. 68

  Toen ik op het strand van Monaco lag te slapen, werd ik ook het land uitgezet.
  Als de Roma ergens wil wonen, moeten ze gewoon een huis kopen of een plekje voor hun stacaravan. De wet moet op iedereen gehandhaafd worden. Blijkbaar hebben procesverbalen geen zin. Hechtenis kan ook, maar met deportatie zijn ze tenminste vrij om door te trekken. Dat doen Romas toch? Blijkbaar daar niet.

 44. 69

  @67
  Geenstijl reaguurders zijn echt wel in hoofdzaak vmbo pubers of werklozen. Als je ziet hoe vaak ze reageren, kunnen ze onmogelijk een baan ernaast hebben.
  Ps ik ben op vakantie.

 45. 70

  Persoonlijk wil ik alle PVV’ers en GS’ers het liefst morgen nog als groep deporteren.

  Genocide zou namelijk zo’n nare associatie met WOII hebben.

 46. 75

  Eigenlijk zouden we dit denken moeten doortrekken. Ik stel voor: vanaf nu deporteren we alle criminelen uit de voormalige koloniën naar thuisland Nederland. Het geeft toch geen hol dat 95% van hen nog nooit het moederland gezien heeft. En wat zeg ik? Enkel de criminelen? Heel hun familie mee ja!

  En nu we toch bezig zijn: Sarkozy, die vuile Hongaarse immigrantenzoon: hup: terug naar dat nest, als je Frans presindent bent kàn je dat niet zonder de hoogste vorm van corruptie. Crimineeltje!

 47. 77

  Carlos @56: Eerlijk gezegd weet ik niks van deze Roma’s in Frankrijk, ik heb me er nooit in verdiept. Als jij zegt dat die probleemgroep er al eeuwen is dan zou dat de terugstuuractie minder bruikbaar maken.

  Carlos @60: Ik denk wel dat Sarkozy met een voortvarende aanpak etnische spanningen op termijn juist kan voorkomen. Ik denk daarom dat er geen fundamentele problemen zijn met zijn aanpak, wat betreft Europese wetgeving.

  Wel is het soms zoeken naar de juiste juridische weg. De manier van Sarkozy lijkt een beetje trail-and-error, maar ik denk dat uiteindelijk wel tot een oplossing zal leiden die juridisch in de haak is. Andere lidstaten met gelijksoortige problemen kunnen in de toekomst profiteren van het “voorwerk” van Sarkozy.

 48. 79

  “Vergrijpen tegen de Sokasja kunnen de Roma onrein maken, dat wil zeggen sociaal dood verklaren en uit de gemeenschap stoten.

  Het universum van de Roma is fundamentalistisch en gesloten. Niet-zigeuners, gadje, kunnen en mogen er geen deel aan hebben. Zij worden door de Roma gezien als onrein en onaanraakbaar. Roma mogen niet met gadje omgaan, tenzij om economische redenen. Daardoor kunnen Roma nagenoeg niet integreren in de hen omringende cultuur. Zij willen dat ook niet. Tegelijk hebben zij maximale vrijheid jegens de normen en waarden en het recht van de niet-zigeuners, een van de oorzaken van hun hoge vermogenscriminaliteit. Geweld tegen gadje is echter taboe. ”

  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6646/Het_geheim_van_de_Roma

  Gebrek aan wederkerigheid dus vanuit hun cultuur jegens andere culturen. Ergo parasitair qua opstelling. Behandel de Roma eens zoals ze zelf anderen behandelen, eens kijken hoe ze dat vinden en hoe hun cultuur daarop reageert en dat kopiëren.. what comes around…