Brief aan Vladimir Poetin

BRIEF - Door uw Syrië-oplossing had u de moral high ground en stond vanaf daar met ontbloot bovenlijf met uw AK-47 in het rond te schieten.

Geachte heer Poetin,

U bent een man die bereid is over lijken te gaan om aan de macht te blijven. Politieke tegenstanders, opstandige punkmeisjes en tegenwoordig ook homo’s verdwijnen naar de goelags. De rest van de wereld kan op zijn kop gaan staan van verontwaardiging, maar daar trekt u zich niets van aan. U wilt Rusland weer op de kaart zetten als een dominante wereldmacht en daar moet alles voor wijken.

Beeldvorming is daarbij koning. Uw manier om te laten zien dat er met Rusland niet te spotten valt, is meestal vrij doorzichtig: u laat zich in ontbloot bovenlijf fotograferen met een beer, een automatisch geweer of een tijger. Sinds kort bent u echter wat creatiever en brutaler geworden. Ik moet bekennen dat ik de afgelopen weken heb genoten van uw internationale provocaties.

In plaats van alleen steeds te benadrukken hoe stoer en mannelijk Rusland is, richt u zich inmiddels ook steeds nadrukkelijker op de VS. Uw tactiek is om de klassieke rolverdeling van Amerika als good guys en Rusland als bad guys simpelweg om te draaien. De eerste steek die u in dat kader uitdeelde was om Edward Snowden asiel aan te bieden. Rusland als het nieuwe Land of the Free. Sterke zet!

Toen waren daar de gifgasaanvallen in Syrië. Obama was, met lood in zijn schoenen, al zo’n beetje op weg om de scalp van Assad te gaan halen, totdat u hem onverwachts een uitweg bood richting een vreedzame oplossing. Het vernietigen van een onbekende hoeveelheid chemische wapens is natuurlijk geen échte oplossing, maar dat was een Amerikaanse inval evenmin. En bij deze oplossing vallen er allicht minder doden. U redde dus de dag!

Maar toen begon het pas. In uw nieuwe rol als peacekeeper schreef u een artikel in The New York Times dat bol stond met belerende retoriek zoals Amerika die zo vaak tegen andere landen gebruikt: ‘We must stop using the language of force and return to the path of civilized diplomatic and political settlement.’ Ook lekker: ‘I welcome the president’s interest in continuing the dialogue with Russia on Syria. We must work together to keep this hope alive […].’

Bril-jant. U meende geen woord van wat u schreef, maar had door uw Syrië-oplossing de moral high ground en stond vanaf daar met ontblote borst met uw AK-47 in het rond te schieten. U buitte de situatie genadeloos uit. Obama werd om de oren geslagen met zijn eigen credo Hope. In The New York Times. Door u. Op elf september. Ouch. Ouch. Ouch. Er moet die dag heel wat servies zijn gesneuveld in het Witte Huis.

De uitsmijter volgde op 1 oktober. Toen werd u door een aantal aanhangers genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede. U had die oorlogszuchtige Obama immers van een oorlog af weten te houden, dus als hij zo’n beeldje op de schoorsteen had staan, verdiende u er zeker ook één. Geen speld tussen te krijgen. Dat de aanmeldingstermijn al maanden verstreken is, maakte niet uit.

U laat geen kans onbenut om Obama te treiteren en het bloed onder zijn nagels vandaan te halen. Uw nieuwe strategie kan eigenlijk het best worden omschreven als pesten op wereldniveau. Het is cabaret op het grootst denkbare toneel. Je lacht je de tranen in je ogen en wordt ondertussen aan het denken gezet. Ik kan niet wachten op de volgende show!

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (14)

#2 gbh

What’s next, een Boudewijndiaanse lofzang voor Adolf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 HPax

Rusland onder Putin heeft in de affaire Syria het Westen een debacle bespaard. Putin heeft een Staatsmanschap getoond die je in onze streken en nu ook in de USA onder Obama niet meer aantreft.

Nu is het geen onNederlandse gewoonte wat groot is naar beneden te halen. En het is inderdaad zoals Sutan Shahrir omstreeks 1937 schreef: ´Nederlanders kunnen niet groot van klein onderscheiden´, en verder: ‘Hollanders spreken wel over gezag, maar zij blijven toch voor een groot deel anarchistische kleinburgers; ze zijn of angstvallig bekrompen of losbandig.’ (uit het hoofd geciteerd).

Terzijde. Pot. heeft het o.a. over punkmeisjes die in de goelag verdwijnen. Voor zover ik weet bestaat er geen goelag meer in Rusland en zijn die meisjes normaal berecht. Hetze en laster dus, van Pot., en lijkt hij Putin te willen overhalen de trias politica te schenden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 weerbarst

Schrijver is Obamabot en zou zich moeten schamen. Hij is het werkelijke gevaar, niet Putin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 weerbarst

@1 Ja dat is niet zo gek, USA/SAUD hebben gedreigd met aanslagen via hun Sunni doodseskaders. Bewaking gebeurt hier net zo hard met internationale evenementen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3521579/2013/10/04/Russische-cultuur-minister-haalt-uit-naar-Van-der-Laan.dhtml

Lekker lui daar in Rusland. Je mag je niet bemoeien met hun, laat ze maar met rust. Anti-homo, anti-democratisch en ergens anti-westers.

Ze stemmen in de VN gewoon met de orthodox-islamitische landen mee als het om mensenrechten gaat. Vaticaanstad trouwens ook. Dat krijg je van de patriarchen (baardmannen) van de Russisch-Orthodoxe Kerk die mee mogen doen. En natuurlijk flink nationalistisch. Zoals onder de communisten zoeken ze graag ‘volksvijanden’, beproefd concept.

http://dezesdeclan.wordpress.com/2013/03/19/iran-rusland-egypte-en-vaticaan-vinden-vrouwenmishandeling-wel-ok/

En wat lees je dan bij de islamofoob alhier: respect en ontzag voor Poetin en Rusland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bolke

Poetin is een ras opportunist, als het Poetin goed uit komt dan bewapend die Assad tot de tanden en als het hem goed uitkomt dat Assad verdwijnt dan steekt ie hem een mes in de rug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Aesir

Obama is een ras opportunist, als het Obama goed uit komt dan bewapend die Assad tot de tanden en als het hem goed uitkomt dat Assad verdwijnt dan steekt ie hem een mes in de rug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 houtman

@2:
Er zijn parallellen.
Hitler verklaarde niets met Versailles te maken te hebben, het ging hem niet goed af.
Putin roept PNAC van AEI een halt toe, Putin lijkt de wereldsituatie wat beter in te schatten dan Adolf indertijd.
De VS ligt nu al een week lam.

@6
Lekkere lui daar in de VS.
Karzai heeft net in een interview gezegd dat VS en NATO niets dan ellende naar Afghanistan hebben gebracht, geen veiligheid.
Hetzelfde geldt voor Irak, in Libië begint het op Irak te lijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zmc

Ik blijf me toch verbazen over hoe de scores van comments geen enkel verband houden met de inhoud van die comments – klopt het wel of klopt het niet. De scores zijn meer een soort halfslachtige en-wat-vind-u-ervan-enquete. Feitelijke mededelingen die men liever niet hoort krijgen minpunten, onjuistheden die toevallig wel goed uitkomen worden de hemel in geprezen.

Noem me conservatief, maar ik zou het hier een stuk leukere plek vinden als de comment-scores er niet waren. Gewoon discussieren in plaats van het nodeloze laagdrempelige boegeroep dat hier vandaag de dag tentoon wordt gespreid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 weerbarst

Van harte vlad;
http://www.liveleak.com/view?i=d91_1381225872

“Oct. 7 news, Russian President Vladimir Putin on the 7th APEC summit in Indonesia, spent his 61-year-old’s birthday, and received a gift from China – cakes, as well as the Japanese gift – sake.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jules Vismale

Boudewijn had beter een nieuwe brief kunnen schrijven naar Vladimir Poetin rond de aanleiding van diens felle kritiek op Nederland betreffende de aanhouding van de diplomaat Dimitri Borodin en diens vrouw. Borodin zou namelijk zijn kinderen verwaarlozen en mishandelen terwijl diens vrouw stomdronken achter het stuur zat en enkele auto’s vernielde. Ze raakte daarbij (maar dat was ook haar verdiende straf) gewond en moest naar het ziekenhuis waar zij hopelijk wél de operatie uit eigen zak gaat betalen!
Poetin denkt schijnbaar dat hij de baas is over Nederland en EIST daarom excuses van ons en dat de desbetreffende agenten, die Borondin aanhielden, daarvoor zwaar moeten worden bestraft! Hierin wordt Poetin gesteund door die verschrikkelijke rechts-populistische Vladimir Zjirinovski die Nederlandse produkten wil boycotten omdat die “verrot” zijn, dat bij de Nederlandse ambassade in Moskou de ruiten worden ingegooid, dat onze politici’s worden ontslagen en dat ons land een afvalput is geworden voor drugsverslaafden, prostituees en seksuele minderheden!
Wat die twee laatste reacties van hem betreft lopen er in Nederland inderdaad voldoende mensen rond die de huidige ministers liever kwijt dan rijk zijn en het binnenhalen van de opgenoemde groepen is voornamelijk te wijten aan sommige linkse bestuurders die tientallen jaren lang iets té gastvrij waren voor hen. Dat Zjirinovski echter het lef heeft om te verkondigen dat Rusland in WO II Nederland van de nazi’s heeft bevrijdt is alleen een enorme gotspe! Om te beginnen heeft Rusland ons NOOIT verlost van de nazi-Duitsers want dat deden namelijk de Amerikanen, Britten en de Canadezen. De Russen hebben bijna 45 jaar lang heel Oost-Europa hun eigen dictatuur opgelegd met het bolsjewisme en ze proberen tegenwoordig nog steeds om de volkeren die zich losmaakten van de Sovjet-Unie (Oekraïners, Balten en Kaukasiërs) te domineren.
Poetin en Zjirinovski lijken zelfs vergeten te zijn dat tsaar Peter de Grote in de 17de eeuw naar Nederland toe kwam om daar de scheepsbouw, economie, cultuur enz. te gaan bestuderen om zo later Rusland te moderniseren. En Jozef Stalin had tijdens het beruchte Molotov-Ribbentroppact van 1939-1941 met Adolf Hitler de laatstgenoemde overstelpt met miljoenen tonnen grondstoffen zodat Hitler hierdoor bijna half Europa kon veroveren!
Mochten de beide “heren” alsnog gaan eisen dat de Haagse politieagenten moeten worden opgesloten en onze regering wordt ontslagen dan heb ik een goede tip voor hen. Kom allebei samen naar Nederland (zonder aanhangers of lijfwachten) en ga hiervoor bij de Russische ambassade in Amsterdam protesteren! En als Poetin en Zjirinovski daar het risico lopen om door een dronken Russische diplomaat te worden aangereden of gewond te raken dan gaan ze die kerel natuurlijk ook al diens misstappen vergeven. En daarna hem ongetwijfeld overladen met cadeau’s en snoepgoed, in de stijl van Sinterklaas, in plaats van de diplomaat (met hulp van zwarte Piet) met de roe te geven!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 HPax

Er is (was?) een eervolle Historische relatie tussen de Russische reus en Dwerg Nederland. Deze is voor ons overbevolkt en economische zo van het buitenland afhankelijk land in veel opzichten van levensbelang; voor Rusland helemaal niet. Nederlands gespuis beschadigt deze relatie.

De affaire met de familie Borodin is een betreurenswaardige, en mag niet van Nederlandse zijde worden gebruikt om onze verhouding met Rusland nog verder te ondermijnen. Respect voor de betrokken politiefunctionarissen die niet door een schunnig groepje voor het ontwikkelen van een hetze mogen worden misbruikt.

Je schrijft: ´Poetin en Zjirinovski lijken zelfs vergeten te zijn dat tsaar Peter de Grote in de 17de eeuw naar Nederland toe kwam om daar de scheepsbouw, economie, cultuur enz. te gaan bestuderen om zo later Rusland te moderniseren.´

Onjuist. Niet Putin en Zjirinovski zijn dat vergeten, dat zijn wij! Wij zijn het die deze waardevolle historische feiten niet (meer) kennen en ze zodoende te grabbel gooien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Joop

@13.

Sterk overdreven reactie. Er is even wat gedoe, maar op de lange termijn is er geen schade.

De verering van vroegere helden is buiten de kwestie, het gaat veel meer om de de Russische investeringen in de haven Rotterdam en over de Nederlandse investeringen in Rusland, die puur op economische gronden zijn gebaseerd en niets te maken hebben met jouw verhaal.

Rusland heeft genoeg strategische partners waar ze ‘niets’ mee hebben voor de rest.

Maak jij je maar eens druk over de verbindingen van de (conservatieve) Russen en de orthodoxe islamitische landen Iran en Egypte (voor zoveer het Moslim broederschap daar regeerde), zoals aangegeven in reactie 4.

 • Vorige discussie