Brief aan Poolse zwemmers

BRIEF - Beste Poolse zwemmer,

Deze brief is onderdeel van de officiële Nederlandse campagne die Polen moet voorlichten over de gevaren van zwemmen in natuurwater. Het is namelijk gebleken dat jullie daar niet zo goed in zijn. Zo verdronken er in Nederland vorig weekend alleen al vijf Polen, terwijl er normaal in een heel jaar gemiddeld maar vier mensen verdrinken. In jullie thuisland zelf verdronken er datzelfde weekend 31 Polen, sinds begin juli zelfs al 162.

De conclusie lijkt dus gerechtvaardigd dat het niet gaat om een Nederlands probleem, maar om een Pools probleem. Toch maken wij graag van de gelegenheid gebruik om burgers de les te lezen. Bestudeer onderstaande checklist daarom goed en zorg dat u hem uit uw hoofd kunt opzeggen. U kunt de komende maand een onaangekondigde overhoring verwachten.

1. Gesteldheid

Bedenk voor het zwemmen goed of uw gesteldheid dit toelaat. Het is gebleken dat mensen die eigenlijk niet in staat zijn te zwemmen, relatief vaak in de problemen raken. Mensen met een verhoogd risico tot verdrinken zijn mensen die onder invloed van alcohol zijn, geen armen of benen hebben, comateus zijn of met auto en al te water gaan.

2. Ervaring

Ook mensen die aan de bovengestelde basisvoorwaarden voldoen, kunnen nog in de problemen komen. Ervaring is daarbij vaak doorslaggevend. Als u nog nooit eerder heeft gezwommen, komt dat uw overlevingskansen niet ten goede. Wij wijzen er nadrukkelijk op dat het zwémervaring is die de doorslag geeft: ervaring met dronken rijden zal u bijvoorbeeld geen betere dronken zwemmer maken.

3. Locatie

De locatie die u kiest om uw baantjes te trekken, bepaalt in sterke mate uw overlevingskansen. Wij raden u streng af te zwemmen in vaargeulen, gierputten en verder dan 1 kilometer buiten de kust. Controleer uw locatie ook altijd op blauwalg en verzeker u ervan dat het water niet te ondiep of stijf bevroren is. Overigens kan ook water dat niet bevroren is, erg hard aankomen.

4. Uitrusting

Een oud Nederlands gezegde luidt: beter te veel voorzorgsmaatregelen dan een schaafwond. In navolging van de fietshelm zal het daarom binnenkort in alle Nederlandse natuurwateren verplicht worden een zwemband te dragen. Vooruitlopend hierop raden we u aan er nu alvast een te kopen. De keuze tussen een grote band om uw middel of vlindertjes om uw armen, laten we aan u. Wij willen immers niet betuttelen.

5. Land

De grootste kans om niet te verdrinken heeft u als u überhaupt niet gaat zwemmen, maar gewoon aan land blijft. Desondanks moet u ook dan op uw hoede blijven in Nederland. Ook op het droge kunt u hier namelijk verdrinken, bijvoorbeeld in regelgeving, goede bedoelingen of voorlichtingscampagnes.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Voor wie bang is de tips te vergeten, hebben we ze zó gerangschikt dat alle beginletters samen een gemakkelijk te onthouden woord vormen. Zwemvoorlichting: makkelijker kunnen we het niet maken. Wel lulliger.

 1. 7

  Jankers. Dit stukje past perfect in de feuilletonistische richting die sargasso heeft ingeslagen (sinds ze trots aankondigden aan datajournalistiek te gaan doen).

 2. 8

  Waarom een brief aan Polen schrijven in het Nederlands? In het Pools (of toch minstens het Duits) had je een grotere kans gehad om je “doelgroep” (althans volgens de aanhef) te bereiken.

 3. 14

  @4: Sinds zwemles word afgeschaft op scholen want “DAT DOET MAAR VAN MIJN BELASTINGCENTEN!”, Ja…ook dat is nu betuttelen. Welkom in Nederland, de zuurste grond op het noordelijk halfrond ;).

 4. 17

  @14 zwemles, fietsles, veterstrikken, met mes en vork eten.
  Kunnen de Nederlandse ouders echt niets zelf meer. Kinderen krijgen betekent er zelf voor zorgen dat ze op eigen poten kunnen staan.

 5. 18

  @16 Als je wilt suggereren dat die Poolse zwemmers allemaal stomdronken waren, waarom schrijf je dat dan niet gewoon in plaats van dat geneuzel over supermarkten en verkeersongelukken? Waar ben je bang voor, voor onze reactie dat je niet weet in wat de omstandigheden en oorzaken van die verdrinkingen waren en dat je dus maar wat zit te ouwehoeren? Die krijg je nou ook.

 6. 19

  Bij navraag bij de Polen in de caravan achter op het erf is het antwoord: we kunnen zwemmen, geen zwembaden gewend maar natuurzwemmen is doodnormaal.
  Hoofdoorzaak warmte , drank en dan in het koude water.
  Hun reactie op het stukkie , kurwa pothoven.

 7. 20

  Ik vind dit eigenlijk wel een geslaagd stukje van Boudewijn Pothoven. Maar ik lees er blijkbaar ook veel meer satire in dan anderen hier, en ook op andere punten (meer op het bevoogdende en stigmatiserende van de artikelen hierover dan op de Polen zelf.)

  Maar ik kan me vergissen natuurlijk.

 8. 24

  @22
  http://universal_lexikon.deacademic.com/79255/feuilletonistisch

  en natuurlijk dit.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kralenspel

  ….., maar zijn belangrijkste kritiek op die eeuw ligt in de naam die eraan gegeven wordt: het tijdperk van de Feuilleton, waar elke gebeurtenis aanleiding geeft tot een verwoed geschrijf, een intellectueel decadente periode waarin middelmatige reactiejournalistiek de onderzoeks – en beschouwelijke pers uit de weg ruimde.
  ;)

 9. 25

  @24 Toch toevallig, uit dat lemma van het Kralenspel:

  Een paar dagen later verdrinkt hij in een bergmeer bij een poging een zwemtocht te ondernemen waarvoor hij niet geschikt was.