Brief aan Lodewijk Asscher

BRIEF - Geachte heer Asscher,

U bent politiek behendig, gedreven, ambitieus, zelfverzekerd, 38 jaar oud en hét politieke talent van de PvdA. Aldus de NOS. U bent bovendien een rasechte Amsterdammer en tot op heden alleen actief geweest binnen de Amsterdamse politieke scene, waarmee ook direct is verklaard dat u voor mij – een rasechte Rotterdammer – relatief onbekend bent.

Dat gaat snel veranderen, want sinds maandag bent u als vicepremier de op één na belangrijkste man van het land. Als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat u dan bovendien aan het hoofd van het op één na grootste ministerie. Een aardige carrièrestap.

Om eerlijk te zijn kwam het voor mij als een totale verrassing dat Samsom geen zitting nam in het kabinet. Hij bleek het al wel te hebben aangekondigd, maar dat had ik even gemist. Ergens vind ik het ook wel een beetje vreemd. Ik weet wel dat we stemmen om de Tweede Kamer samen te stellen, en niet het kabinet, maar toch zou ik me een beetje bekocht voelen als Samsomstemmer. Het ultieme doel van op iemand stemmen, is toch dat hij gaat regeren.

Het is ook de vraag of dit vanuit persoonlijk carrière oogpunt van Samsom nou wel zo´n goed idee is. Samsom staat pas sinds kort aan het roer bij de PvdA en heeft dus nog een hoop te bewijzen. Door u naar voren te schuiven, lijkt hij zijn grootste concurrent voor de toekomst in het zadel te helpen. Het wordt interessant om deze stille strijd op de achtergrond de komende jaren in de gaten te houden!

Ter zake. Samsom blijft in de kamer, u gaat het kabinet in. Op het eerste oog past u ook beter bij Rutte dan Samsom. U typeerde Rutte in het verleden eens vrij treffend als een blije corpsbal. Ik ben zo vrij om verder te stigmatiseren: Samsom is een Greenpeace-activist en u een elitaire telg uit een Joodse diamantairsfamilie. Zo bezien is het koppel Rutte-Asscher voor de hand liggender dan Rutte-Samsom. Alles wat meehelpt om die vier jaar vol te maken is meegenomen.

Ik wil u wel een ding op het hart drukken, en dat is om een beetje zuinig aan te doen. Dat het in Amsterdam heel gebruikelijk is voor bestuurders om belastinggeld over de balk te smijten, is geen geheim. Zie hoofdstuk Noord/Zuidlijn. Uw project om bordeelhouders uit te kopen, schijnt ook te vallen in de categorie bodemloze put. Het zou fijn zijn als u de komende vier jaar iets zorgvuldiger kunt omspringen met de slordige 73 miljard euro die u jaarlijks te besteden zult hebben.

Groeten,

Boudewijn.

 1. 1

  Beste Boudewijn, bedankt voor je brief. Het is mij onduidelijk wat de boodschap precies is, maar ongetwijfeld is het aardig bedoeld.

  Liefs, Lodewijk Asscher.

 2. 3

  Het ultieme doel van op iemand stemmen, is toch dat hij gaat regeren.

  Nee, het ultieme doel van het kiezen van een vertegenwoordiger is dat hij je gaat vertegenwoordigen. Als je naar de bakker gaat voor een brood verwacht je toch ook niet dat hij je een auto probeert te verkopen?

  Is het eigenlijk niet een beetje sneu als ze je op je 38ste, aan de vooravond van je midlife crisis, nog steeds een talent noemen? Waarom noemen ze hem eigenlijk zo? Asscher’s grootste verdienste lijkt me dat ze hem een talent zijn gaan noemen. Heeft jij nog iets anders voor elkaar gekregen? Het doet me denken aan Boudewijn de Groot’s ‘Een wonderkind van 50’.

 3. 5

  Ik wil niet de partypooper spelen maar wat heeft Asscher dan precies laten zien? Hij is wethouder geweest in A’dam. Wow. Ik ken een jonge VVD-wethouder in Groningen; het idee dat hij over vier jaar een landelijke bestuursfunctie krijgt, doet me absurd aan.

  Misschien is Asscher een groot politicus, wie weet, maar dit is wat voorbarig. Wouter Bos was een op papier veel aansprekender talent, maar is toch ook niet echt geweldig uit de verf gekomen. Wellicht had Asscher gewoon net als alle andere politici eerst wat jaartjes kamerlid moeten zijn, gewoon wat veld- en zwoegwerk. Net als iedere toppoliticus dat moest doen. Waarom moet zo’n jongen voor z’n 40e zo snel omhoog vallen?

  PS In de tekst staat dat hij van een elitair Joods diamantairsgeslacht komt, who gives a f#ck?!

 4. 6

  #5 PS In de tekst staat dat hij van een elitair Joods diamantairsgeslacht komt, who gives a f#ck?!

  Ehm .. jij, blijkbaar.

  De titulatuur is verder vooral erg grappig, omdat het de nutteloosheid van die familiebanden aantoont. Diamanten zijn fonkelende steentjes waar je verder vrij weinig mee kunt. Ooit hadden ze hun nut als naalden voor platenspelers, maar wie gebruikt die nog?

  En wat is een diamantair? Niet meer dan een verkoper. Die andere joodse PvdA’er Polak was tenminste nog maatschappelijk nuttig met zijn vakbondsgedoe. En die kon ook zelf iets, namelijk diamanten bewerken. Dat was dus meer een arbeider, de A in de PvdA. De Asschers waren verkopers, dus eigenlijk meer VVD’ers. Daarom is hij waarschijnlijk ook gevraagd voor dit kabinet. Lodewijk Polak zou anno 2012 bij de SP hebben gezeten.

 5. 7

  Decennialang hebben opeenvolgende regeringen niet het landsbelang centraal gesteld maar partijpolitieke belangen. Alles draaide om macht, het verwezenlijken van partijpolitieke doelen en het berijden van partijgebonden stokpaardjes. Een groeiend leger topfunctionarissen kreeg via vriendjespolitiek de kans naar hartenlust te graaien in de berg gemeenschapsgeld. Nu er niets meer te graaien valt, gaat de zweep over de burger, die nu krom gebogen bruggen moet slaan om de schatkist weer te vullen.

 6. 8

  Diamanthandel is goed voor de witwasserij.

  1. Minister sociale zaken/ vice premier is niet de op de 1 na belangrijkste man. De machtigste mannen zitten in het zakenleven

  2. Samson heeft voor de verkiezingen duidelijk gezegd als hij geen premier zou kunnen worden, hij in de kamer zou blijven zitten.