Brief aan Emile Roemer

Geachte heer Roemer,

Mijn brief kan deze week aan niemand anders gericht zijn dan u. Sinds een week bent u immers de man van 32 (virtuele) zetels. Dat zijn er zeven meer dan Jan Marijnissen er op zijn hoogtepunt behaalde. U en uw partij kwamen bovendien nadrukkelijk in het nieuws doordat Wilders u een pro-Europese partij noemde. Grappig he? Bent u eindelijk de grootste, weet nog niemand wat u nou wilt.       

Het feit dat Wilders tegenwoordig zijn pijlen niet meer op Job ‘de poedel’ Cohen richt, maar op u, zegt alles over de populariteit van de SP. Die is onder uw leiding uitgegroeid tot dé partij op de linkerflank. Volgens Maurice de Hond bent u zelfs bijna twee maal zo groot als de PvdA. Het is een beetje de vraag wat nou de oorzaak is, en wat het gevolg. Bent u zo groot omdat de rest zo klein is, of andersom?

In een periode als deze, waarin niet binnen afzienbare tijd verkiezingen zijn, zakken de partijpunten wat naar de achtergrond, en is de populariteit van een partij in hoge mate afhankelijk van het persoonlijke imago van de lijsttrekker. En laten we eerlijk zijn, er is wat dat betreft niet echt tegenstand he? Cohen is een stijve hark. Pechtold een zeurkous. Sap een grijze muis en het CDA heeft überhaupt geen gezicht. Blijven over Wilders, die vooral druk is om zijn verzameling idioten in toom te houden, en Rutte, die in een dusdanig andere electorale vijver vist dat u daar geen last van heeft.

Bovenstaande theorie heb ik zelf bedacht, maar het is eigenlijk mijn enige verklaring voor de huidige populariteit van uw partij. Ik ben op zijn zachtst gezegd niet echt gecharmeerd van de SP – ik vind het eigenlijk gewoon een eng clubje nee-roepers – maar het valt niet te ontkennen dat u persoonlijk een hele fijne vent lijkt te zijn. Uw joviale voorkomen en pretoogjes doen het zo goed, dat het u is gelukt om de zure erfenis van Agnes Kant weg te poetsen. Een prestatie van formaat! Door de grote tegenstelling tussen partij en persoon kom ik een beetje met mijzelf in de knoop. Moet ik u nou aanpakken of adviseren?

Ik heb besloten voor het advies te gaan. Iedereen verdient immers een kans, dus u ook. Mijn eerste tip is van inhoudelijk aard: steun Europese eenwording. De Europese trein is namelijk allang niet meer te stoppen. De reden dat de trein momenteel nogal piept en kraakt is dat hij nog niet af is. De reden dat hij nog niet af is, is doordat partijen als de uwe dwars liggen. Doe iedereen een lol, en hou op met die sabotage. Nederland is dusdanig afhankelijk van internationale handel dat het economische zelfmoord is om tegen Europa te zijn.

Mijn tweede tip gaat over de vorm waarin uw partij geneigd is de boodschap te verpakken. Namelijk de Stem tegen-vorm. Ik kan me vreselijk ergeren aan partijen die altijd uitgaan van het negatieve. Hang die campagne nou eens op aan wat de SP wél wil, in plaats van wat ze níet willen. Als je echt een volwassen partij bent, die er echt aan toe is om regeringsverantwoordelijkheid te dragen, lijkt dat me wel het minste wat je moet kunnen brengen.

Begrijp me niet verkeerd, u heeft niet opeens mijn stem als u mijn tips opvolgt. Ik zeg alleen dat het de SP wat sympathieker zou maken en dat is denk ik hard nodig om die denkbeeldige 32 zetels vast te houden. Als u er voor kiest om in verkiezingstijd weer met tomaten te gaan gooien in plaats van moppen te tappen, voorspel ik dat die zetels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zullen we daar t.z.t. nog eens op terugkomen?

Groeten,

Boudewijn.

 1. 2

  De SP is een partij die vooral de verworven rechten wil behouden, koste wat het kost. Dat is leuk, als je een 50+’er bent met een vaste baan en ditto pensioenregeling en een afbetaald huis, en je graag wil stoppen op je 62e, met AOW op je 65e. Zie daar ook het succes in de peilingen; een groot deel van het electoraat is 50+’er.

  Jammer genoeg is de SP ook de enige partij die strijd tegen de waanzin van de privatisering, marktwerking en liberalisering, dat is iets dat ze dan weer goed doen.

 2. 4

  D66, Groen”Links” en de PvdA in hun kielzog zullen net zo lang drammen over hervorming van de arbeidsmarkt tot ze hun zin krijgen en alle insiders ook outsiders zijn geworden. PostNL geeft aan waar dat toe leidt.

 3. 5

  Roemer doe mij en lol en blijf vooral de eenwording van Europa nauwlettend volgen en ga niet in op de al te enthousiaste ja-roepers,stop de privatisering en draai die van het ziekenfonds terug,richt nu eindelijk eens een nuts-bank op zodat ik niet langer op de diensten van oplichters ben aangewezen en snoer eikels als Pothoven de mond (figuurlijk natuurlijk).O ja,op buitenlandse zaken wordt het wel puinruimen nadat de boel is geruineerd door lulltje Rosenthal,maar er is misschien nog iets van onze reputatie over met een beetje goede wil is dat nog te herstellen.

 4. 7

  En ik maar denken dat de Europese eenwording thans piept en kraakt omdat er in de jaren ’90 een aantal “pro-Europese” politici dachten dat een monetaire unie wel kon zónder een politieke, zichzelf daarvan overtuigend met de gedachte dat de politieke unie later wel zal volgen, op basis van hetzelfde argument als deze briefschrijver: die politieke unie is onvermijdelijk.

  Kennelijk is dat dus Roemers schuld.

  Wat denkt de brievenschrijver van Griekenland? Is de situatie daar te wijten aan de laatmaarwaaienpolitiek van knoflookvretende, siëstahoudende, zwartwerkende Zuideuropese luiwammesen? Dat is namelijk ongeveer de analyse van de “Europese-eenwording-is-alléén-maar-goed-en-duldt-géén-kritiek”-club, en vanuit die analyse gedacht moet Griekenland nu onder curatele, en moet de bevolking beroofd worden van haar democratische instrumenten. Want: eenwording is on-ver-mij-de-lijk.

  Of kan het zo zijn dat er in die eenwording zelf e.e.a. mis is gegaan. En niet alleen technocratisch mis, maar echt MIS, met échte gevolgen, namelijk dat de Grieken extra arm en extra ondemocratisch worden en dat dat dus ook mede het GEVOLG is van de eenwording? Dat bijvoorbeeld Griekenland bij toetreding profiteerde van de zachtheid van het controlebeleid dat Frankrijk bij de monetaire unie bedong. En dat de internationale bancaire wereld weer profiteerde van het feit dat Griekenland ineens een monetair stabiel land leek: de Euro was er immers, en de Euro was een sterke munt.

  In dat geval moet je kritiek durven geven. En moet je ook kritiek durven geven zónder dat je meteen met de oplossing kunt wapperen. Het probleem is namelijk heel erg moeilijk.

  Ik vertrouw politici niet die iets verdedigen dat volgens hen geen fundamentele kritiek verdraagt. Ik vertrouw politici niet die zeggen te weten dat het allemaal wel goed komt met de EU. Ik vertrouw politici niet die zeggen de pragmatische tools in handen te hebben om het goed te laten komen. Ik vertrouw liever op politici die zeggen: we zijn kritisch op de EU, op basis van een aantal principes. Principiële kritiek, mensen, dat lijkt me nu echt het allerbeste voor het voortbestaan van de Europese Unie. En niet dat blinde vooruitgangsdenken van dat je geen kritiek op de eu mag hebben omdat de eenwording “onvermijdelijk” is.

 5. 11

  Deel 1 belangrijke levenslessen voor Boudewijn: het concept ‘je verlies nemen’. Omdat een trein het station al verlaten heeft wil niet zeggen dat ie onhoudbaar is.

  Los van het feit of je voor of tegen de EU bent is dit een slecht en potentieel gevaarlijk argument. Verban het uit je leven.

 6. 14

  Vraag aan schrijver van dit bombastische artikel:
  Waar moet een mens met enig sociaal gevoel in het lijf anders op stemmen.
  De laatste socialisten hebben de PvdA al ruim 25 jaar geleden verlaten.
  De overige partijen likken de billen van de bankiers en en grootkapitaalaanbidders.
  En er is nog een groep stemvee dat een partij steunt die eigenlijk geen partij is, maar een hobby van een egotripper.
  voor wat meer duidelijkheid over de SP zie:
  http://www.sp.nl/2010/2011verkiezingsprogrammaSP.pdf

 7. 15

  De SP groeit dankzij Maurice de Hond. Wat die man al niet voor elkaar krijgt.

  Maar altijd gedacht dat het electorale succes van 2007 eenmalig zou zijn. Nederland heeft nu eenmaal niet zoveel met marxistisch-leninisten. Alle eer komt natuurlijk Rutte c.s. toe. De praktische gevolgen van het kabinetsbeleid beginnen sinds kort pas echt voelbaar te worden in de portemonnees en situaties van veel meer mensen, dan vorig jaar het geval was.

  En dan blijkt nu dat veel meer mensen dan gedacht, hechten aan verworvenheden? Verworvenheden die slecht zouden zijn voor de economie?
  Wacht, dat is een inhoudelijke discussie. Dat werkt niet. Kiezers, virtuele en echte, stappen natuurlijk alleen achter de meest mediamieke figuur aan.

 8. 18

  De SP heeft 32 zetels, en Wilder 20 (?) nu in de peilingen. Dat is best erg vind ik. Dat in Nederland de altijd kleine meer extremere flanken nu opgeteld 52 zetels hebben. Dus 1/3 stemt radicaal. Dat is niet goed.

 9. 20

  Sluit me aan, bij @ 5.
  En onthoud de naam POTHOVEN;
  “van de pot gerukt” Hoef ik dat niet meer te lezen.
  wat ik overigens ook niet doe;daar ik na de eerste paar zinnen,
  al stuiter van pure agitatie..van de mega onzin, van de pot gerukt verkoopt.
  Hoop dat ROEMER, @ 5 ter harte neemt! ALS ADVIES!

  En O ja, schroef de pensioen leeftijd op; zeker voor ambtenaren….naar 72. Uitgezonderd; de beroepen op de VLOER; zoals straatmakers, verplegers; schoonmakers;
  etc… maar onze 80 procent ambtenaren en pluche zitters bankeniers besturen, ziekenzorg verzekeraars;etc; HOPPA tot 72…
  En laat -van de pot gerukt-,
  maar in zijn kleinzielige sopje gaarstomen.
  Pothoven… eind- hoven, niet in..
  Gezien ik daar effe woon, sluit ik de grenzen;
  En de opmars van de SP, is in branbant niet te stuiten,al zitten daar, ook af en toe mafkezen tussen; kwa partij het meest integere we hebben
  en de ENIGE,die reageerd op burgers,en zich hen lot actief aantrekken..

  anyway….de tijd zal het leren;mar het advies van @5 is SPLENDID!
  Geen woord teveel….en als dit nageleefd kan worden;ben ik een tevreden dankbare burger..
  .Zo lang als dat duurt,voor mijn neutralisatie;

  Kan ik iig, tevreden, terugdenken aan wat eens mijn land…was (samen met 17 miljoen anderen..) En de hoop, er nog iets van over blijft….

 10. 21

  “Grappig he? Bent u eindelijk de grootste, weet nog niemand wat u nou wilt”

  Niemand? Je bedoelt Wilders? Die weet het wel, hoor, maar die kiest er voor om dat voor een belangrijk deel verkeerd weer te geven, in de hoop dat zijn doelgroep daar weer in trapt.

 11. 22

  Gelukkig is er in Nerderland nog 1 partij die strijd tegen de waanzin van de privatisering, marktwerking en liberalisering, dat is de SP.

  De rest is flauwekul.

 12. 27

  De SP haalt de stemmen juist uit het feit dat ze niks willen behalve lekker tegen zijn.
  Als ze zich gaan focussen op wat voor wereld de SP wil dan zakt het aantal zetels onder de dubbele cijfers.

 13. 28

  Typische fact-free PVV-stemmingmakerij.

  Zoals @2 terecht opmerkte is er gelukkig in Nederland nog 1 partij die strijd tegen de waanzin van de privatisering, marktwerking en liberalisering en dat is de SP. Dat is de reden dat steeds meer mensen op de SP stemmen.

  De rest is flauwekul.

 14. 32

  What about @13 bedoel je deze..?;

  ” Ik vraag me af of er tij­dens deze hele cam­pagne bij beide par­ti­jen iemand is geweest die überhaupt heeft over­wogen om een posi­tieve bood­schap te com­mu­niceren. Het gaat alleen maar over wat er alle­maal niet moet. Het stikt in Ned­er­land van de Tegen­par­ti­jen.”

  Dat is IDD opmerkelijk van een auteur wiens ” Brieven” niets anders bevatten dan bergen negativiteit aan het adres van zijn ” target” .
  Het leeg laten lopen van al zijn negativiteit, op een willekeurig target.
  Waarbij de meest valse sentimenten,en teneur,van het volk in aspect negativiteit verzameld wordt; en vervolgens verwoordt en uitgestort,in brieven aan….
  lekker makkelijk..

  Toch 1 ding moet ik hem nageven, hij weet wat los te maken….
  met deze uiterst negatieve benadering, van onschuldige mensen.
  En laat zichzelf heel goed kennen. Wie is dat eigenlijk deze Bouwdewijn;
  die teert en parasieteert; op het afkraken van andermans leven en werk.

  Toch geen prominent, in medialand? EEn soort “Murdoch” imperium.
  Het riekt naar riool journalistiek namelijk.waar die man mee bezig is zeg….met zijn brieven van aan,en voor zichzelf.
  Echt informatief, verijkend of vernieuwend is het ook niet.

  Gewoon een hoop giftig gal,op iemand bordje geflikkerd;Waar we dan allemaal van mee mogen genieten…
  Heb nog niets positiefs, in zijn brieven kunnen ontdekken;
  Dit projectie wonder.
  En ga me niet vertellen hij met zijn gal,ook nog zijn geld verdiend?
  Ten/op koste van zijn targets?
  Of alleen zijn ” faam” als negativist…?

 15. 33

  Gevonden!
  Handig zeg internet.. Alleen mis ik…welke onderwerpen/onderzoeken,hij zich schuldig aan heeft gemaakt; kan er geen vinden….

  Join Today Sign In
  Boudewijn Pothoven
  Schrijver/ onderzoeker
  Rotterdam Area, Netherlands Writing and Editing
  Join LinkedIn and access Boudewijn Pothoven’s full profile.

  As a LinkedIn member, you’ll join 135 million other professionals who are sharing connections, ideas, and opportunities. And it’s free! You’ll also be able to:

  See who you and Boudewijn Pothoven know in common
  Get introduced to Boudewijn Pothoven
  Contact Boudewijn Pothoven directly
  View Full Profile
  Boudewijn Pothoven’s Overview

  Connections
  200 connections
  Websites
  Company Website
  Blog
  Boudewijn Pothoven’s Additional Information

  Websites:
  Company Website
  Blog
  Groups and Associations:

  Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC, formerly known as FHKW)

  Erasmus University Rotterdam (EUR) / The Netherlands / Erasmus Universiteit Rotterdam / Nederland

  HCB Hockey Club Barendrecht

  R.R.V. Maurits.

  S.S.R.-Rotterdam

  Vinea

  Vinea Alumni group
  View Boudewijn Pothoven’s full profile to…

  See who you and Boudewijn Pothoven know in common
  Get introduced to Boudewijn Pothoven
  Contact Boudewijn Pothoven directly
  View Full Profile
  Name Search:
  Search for people you know from over 135 million professionals already on LinkedIn.

  Example: Jeff Weiner
  Viewers of this profile also viewed…
  Willemijn Meiboom
  Marketeer NS Zakelijk at NS Reizigers
  Matthijs Dicke
  Owner, Stad+Bedrijf
  Annelies van der Zouwen
  Onderzoeker at Stad+Bedrijf
  Davy Lufting
  M D
  h at MD

 16. 35

  Boudewijn ; wat een lul verhaal.
  Maar er zullen wel meer van dat soort lui hun ongenoegen komen spuien.
  De SP heeft nog nooit ons land geregeerd maar de zuurpruimen die Agnes in de grond boorden kunnen het niet hebben dat de SP de wind,[ mag je ook stinkende lucht van deze regering] noemen mee hebben.
  Blijkbaar willen de Nederlanders de herhalende bezuinigingen ,want we hebben het al vaker mee gemaakt deze keer eens niet slikken.