Brief aan de kiezer

Beste medekiezer,

We hebben het aardig voor onze kiezen gekregen de afgelopen weken. De campagnes duurden weliswaar niet lang, maar waren vrij intensief. Je kon de tv of radio nauwelijks aanzetten zonder in een debat te belanden. Politici doken op bij Lingo, Boulevard, Bauer en lieten zelfs hun ster zien aan Peter van der Vorst. Hoogste tijd om te gaan stemmen en ze weer eens écht aan het werk te zetten dus.

Voor wie door de ruziënde en liegende bomen het politieke bos niet meer ziet, zijn er allerlei wijzers en kompassen die na enkele vragen jouw ideale partij ophoesten. Of althans pretenderen dat te doen. Ondanks de foutmarge van een half politiek spectrum, zijn ze blijkbaar nogal populair. Het internet is inmiddels namelijk vergeven van de advieserende sites. Voor wie door die advieserende bomen het meningenbos niet meer ziet, volgt hier een stemwijzer-wijzer.

De Stemwijzer en het Kieskompas kent iedereen. Het aardige van het kieskompas is dat hij aangeeft waar je zit in het politieke spectrum (als je in het vakje rechtsbovenin zit, heb je de vragen goed beantwoord). Voor wie er met dit soort geijkte vragenlijsten echter niet uitkomt, bijvoorbeeld omdat hij een totaal politiek onbenul is, is er brandvoting. Aan de hand van je favoriete wasmiddel en gedroomde automerk rolt er binnen een paar minuten een stemadvies van de band. Hoe het werkt, laat zich raden: wie Audi rijdt, krijgt VVD advies en wie zijn kleren koopt bij de Wibra, SP.

Stemadvies-sites met een knipoog zijn er uiteraard ook. De grappigste is, zoals in veel gevallen, afkomstig van de satirische nieuwssite Speld; de Speldwijzer. Stellingen als ‘In plaats van de dure JSF sturen we gewoon Badr Hari naar oorlogsgebieden’, leveren weliswaar niet een heel bruikbaar advies op, maar zijn wel goed voor een glimlach. Hetzelfde geldt voor de PVV stemwijzer: ‘Een onafhankelijke partij om te bepalen dat de PVV het beste bij u past’. Niet echt reclame voor Wilders c.s., maar mede daardoor wel erg grappig.

De meest wonderlijke site die ik tegenkwam in de categorie politiek voor dummies, is de stembreker. Deze lijkt speciaal ontworpen voor mensen die het echt niet meer weten, maar wel een eindeloos vertrouwen hebben in hun medemens. Het idee is dat je als groep (willekeurige, anonieme, niet-ingelogde internetters) de ideale coalitie samenstelt. Vervolgens bepaalt een generator wie op welke partij moet stemmen om die coalitie in het zadel te krijgen. Als iedereen dat dan braaf doet, verbeter je samen de wereld. Ondanks de berg bezwaren die je hiertegen kunt hebben, kon ik nergens een hint ontdekken die me deed vermoeden dat het een grapje was. Bizar.

De allerbeste manier om er achter te komen welke partij bij je past, is toch gewoon om de programma’s door te lezen. Als je dat te saai of te veel werk vindt, kun je natuurlijk ook mijn brieven van de afgelopen weken aan alle lijsttrekkers er bij pakken. Heb je die allemaal al gelezen? Dan heb ik nog één adviessite-advies achter de hand. Hij bestaat uit zes vragen en leidt je zeer nauwkeurig naar de partij die het best bij je past. Het advies is helaas wel alleen toepasbaar als je stemgerechtigd bent in Duckstad.

Veel wijsheid toegewenst voor komende woensdag!

Groeten,

Boudewijn.

Reacties (1)

#1 Bismarck

allerlei wijzers en kompassen die na enkele vragen jouw ideale partij ophoesten. Of althans pretenderen dat te doen. Ondanks de foutmarge van een half politiek spectrum

Sommigen zelfs een heel spectrum. Die van RTL4 bracht me bij de SGP (met CDA op twee en PVV op drie). Dan zit je toch echt helemaal aan de andere kant ten opzichte van mijn eigen voorkeur.