Voor mij persoonlijk is chocolade geen eerste levensbehoefte, maar voor miljoenen (Westerse) vrouwen ligt dat anders. Die houden dagelijks het hoofd boven water door ‘savonds op de bank een reep chocolade (met of zonder nootjes) te verschalken. Het zou voor hen toch jammer zijn als deze reep opeens 10 euro kost? Voor velen was het dan ook even schrikken toen in juli de Britse handelaar Anthony Ward voor 1 miljard dollar ruim vijftien procent van de wereldvoorraad cacaobonen opkocht (NOS). Een partij die goed is voor 15 miljard melkchocolade repen en 7 miljoen kWh Gooische Vrouwen*. Ward speculeert op een prijsstijging om daarna zijn voorraad (opgeslagen in geheime Europese koelhuizen) weer met veel winst te verkopen. Even werkte het: de markt paniekte en de prijs schoot omhoog. Maar nu twee maanden later is de prijs flink gezakt tot wel 26% onder het niveau waarvoor Ward zijn bonen kocht. Pech voor Ward, life is like a box of chocolates: you never know what you gonna get…
Gisteren meldde het Worldwatch Institute dat de wereld cacaoproductie gestaag blijft groeien: +3,6% in 2008. Ondanks (of dankzij?) de economische crisis is er steeds meer vraag naar troostrijke chocolade: +5.9% Verenigd Koninkrijk, +2,6% V.S. +3.2% België, maar vooral in China met +19%. De wereldproductie cacao steeg de afgelopen tien jaar met 44% en het areaal cacaobomen nam met een kwart toe. Gokte Ward op het verkeerde paard? Of zullen dit jaar door La Niña verstoorde weerpatronen de cacao-oogst nog aantasten? Achter de doorklik ziet u waar die productie plaatsvindt:
Reacties (9)
Het zou verboden moeten worden dat speculanten verlies lijden op hun beleggingen.
@1: Is dat dan niet al verboden?
Mooi stukje, vooral ook omdat alleen de ‘upswing’ in de media komt*, en het zelden wordt vermeld dat de prijzen gezakt zijn en dat dit soort acties zorgen voor verlies.
*met als gevolg dat telegraaflezers en alufoliehoedjes weer koran op hun molen hebben.
Aangezien er in dat artikel over de koelruimten staat dat hij met gemak die cacao 20 jaar daar kan bewaren, en de vraag kennelijk toch sterker blijft stijgen dan het aanbod is het toch gewoon een kwestie van tijd voordat de prijs weer omhoog schiet.
@4
Als de opslag geen geld zou kosten, zou dat geen probleem zijn
#4
Waarom is dat dan nog niet verdisconteerd in de huidige cacaoprijs?
Wat denk je nou ? Zo’n man neemt zo’n beslissing heus niet zo maar hoor !
Hij heeft gewoon Heel Veel trek in chocolade.
@6
Ik ben geen cacaohandelaar dus ik zou het niet weten.
@8
Dat blijkt wel