Biodiesel gigant Neste Oil meest schadelijke bedrijf 2010

Dit is een gastbijdrage van Suzanne Kröger van Greenpeace.

Neste Oil is verkozen tot het bedrijf dat in 2010 op sociaal en milieugebied de grootste wanprestatie heeft geleverd. Het kreeg hiervoor in Davos de Public Eye People’s Award 2011. Neste Oil produceert zogenaamd duurzame biodiesel, maar doet dat op basis van palmolie, waarvoor het regenwoud op grote schaal wordt gekapt. Neste Oil bleef oliegigant BP net voor in de verkiezing die parallel aan het World Economic Forum wordt gehouden. De online verkiezing werd mede georganiseerd door Greenpeace.

Toch zal Neste vanaf mei dit jaar haar ‘groene diesel’ op de Nederlandse markt gaan brengen. Neste Oil bouwt op dit moment een fabriek in Rotterdam met een capaciteit van 800.000 ton biobrandstof. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam reageerde in 2009 nog verheugd dat Neste Oil zich in Rotterdam vestigde en sprak over de “hoogst ontwikkelde technologie van hernieuwbare diesel”. Hoe Aboutaleb het tanken van eetbare oliën, wat tot ontbossing en voedseltekorten leidt als hoogst ontwikkelde technologie kan zien, is mij een raadsel.

Inmiddels is duidelijk dat biodiesel op basis van palmolie een schijnoplossing is voor het klimaatprobleem. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat er met palmolie-diesel helemaal geen klimaat winst valt te halen. Integendeel, het verergert het probleem: regenwouden worden gekapt om plaats te maken voor palmolie-plantages voor auto’s. De extra vraag naar plantaardige oliën zoals palmolie zal direct of indirect een groot beslag leggen op bossen en landbouwgronden wereldwijd. Door het kappen van bos komt veel CO2 vrij, desastreus voor het klimaat.

Ook potentiële klanten van Neste Oil beginnen te twijfelen aan het gebruik van Neste”s ‘groene’ diesel. Deze week werd bekend dat luchtvaartmaatschappij Finnair onderhandelingen met Neste Oil heeft afgebroken voor brandstoflevering. Finnair was niet tevreden over het duurzame gehalte van de palmoliediesel. De vraag is nu wat andere grote afnemers – Shell, Esso, BP- gaan doen het komende jaar. Gaan ze voor de groene praatjes van Neste Oil, of zetten bedrijven in op echt duurzaam?

 1. 1

  Gezeur over dat duurzaam komt me de strot uit, na mij de zondvloed, ik zal zo nog even wat extra km om rijden zodat ik nog wat extra diesel kan verstoken.

 2. 4

  Cracken: zolang ik maar niet meer ga betalen.

  En waarom zou je niet meer gaan betalen? Vind je het niet fair dat ALLE kosten die worden veroorzaakt door oliegebruik ook in de prijs worden verdisconteerd?

 3. 6

  Altijd wat te zeuren die jongens van grienpies. Je wou biodiesel je krijgt biodiesel. Wat er gaat gebeuren is niet lastig te voorspellen: Neste heeft geïnvesteerd en dat geld moet terug, dus cosmetisch de duurzaamheid een beetje oppoetsen en draaien met die handel.

  *Rustig achterover leunt en afwacht wanneer het gepiep over de duurzaamheid van in China geproduceerde zonnepaneeltjes begint*

 4. 8

  Laat mijn geheugen me in de steek of zag 3 jaar geleden greenpeace biobrandstof ook nog helemaal zitten.

  @4 Nee, dat moet gecompenseerd worden door belasting op fietsen en schoenen, fietsers en wandelaars komen overal mee weg, zo’n pad is ook niet gratis, uitvreters allemaal.

 5. 9

  dat gezeur over diesel . ik werk zelf bij zo,n biomaffia laat de auto’s lekker op ethanol rijden
  makkelijk van afval te maken
  LPG ook lekker afval heerlijk schoon wordt dan weer extra belasting over geheven.

  kan allemaal simpel als de grote graaiers niet zo geldgeil zijn