Bert Bakker is geen rat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Vandaag wil ik iets bijzonders gaan doen. Vandaag wil ik namelijk de D66-kiezers bedanken. Vandaag wil ik ze met terugwerkende kracht bedanken voor al hun voorkeurstemmen op Fatmer Koser Kaya. Nee, niet alleen bedanken, maar toejuichen, een polonaise lopen, champagne voor ze inschenken én met ze opdrinken. Met hun stem zorgden ze namelijk ervoor dat D66-kamerlid Bert Bakker uit de Tweede Kamer verdween.

Vandaag doet Bert Bakker iets normaals. Vandaag trapt het kleinzielige kamerlid nog eens lekker na. Hij trapt in de Volkskrant na richting zijn eigen partij, de mensen met wie hij jarenlang heeft samengewerkt. Bertje haalt achterbaks Pechtold en Brinkhorst door het slijk, op het moment dat hij geen belang meer heeft om hun kont te kussen.

Bert Bakker is geen rat. Dat zou teveel eer zijn. De backbencher van D66 is eerder stijlloos en dom. Bertje haalt niet alleen uit naar zijn eigen collega´s, maar uit als zure mosterd na de maaltijd ook scherpe kritiek op VVD-minister Verdonk.

?Het mens is echt te stom om voor de duvel te dansen. Politici hebben de verantwoordelijkheid voor een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. Maar Verdonk wakkert racisme en xenofobie aan, dag in dag uit. Verdonk gooit olie op ieder vuurtje dat ze kan vinden.?

Bert Bakker is zelf stom. Waar was hij al die jaren dat hij in de Tweede Kamer zat om dit tij te keren? Bertje en zijn fractie gingen zelf in het kabinet met Verdonk zitten. Steunden keer op keer haar beleid. En nu het voorbij is, blijkt hij een slechte verliezer. Hij is stom, om precies te zijn: te stom om voor de duvel te dansen.

Reacties (7)

#1 Obscura

Er ontbrak nog een woord aan dit artikel en dat is:
Amen.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Geen dank, hoewel ik niet op Koser Kaya heb gestemd :-)

Wel buiten de drie zetels overigens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arnoud

Nog een heerlijk citaat uit de Elsevier van januari 2006 (een jaar geleden), waarin Bert Bakker zich hartverwarmend uitlaat over Verdonk:

Bakker neemt het op voor minister Rita Verdonk (VVD) Vreemdelingenzaken en Integratie. ‘Rita kiest de momenten uit waarop ze zich juist de uitstraling kan aanmeten van harde vrouw die voor eens en voor altijd een einde zal maken aan het softe klimaat van links.’

Hij wijst erop dat Verdonk ‘meer hart vertoont dan iedereen verwacht’ in de beoordeling van individuele zaken. ‘Ruim 700 mensen krijgen van Verdonk een verblijfsvergunning omdat het om schrijnende gevallen gaat. Job Cohen kwam in zijn hele periode niet verder dan een stuk of tien.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Dat “Bertje” en met hem heel D66 een stompzinnig kabinetsbeleid mede ondersteind hebben is waar.
Maar zijn opmerking:
“Maar Verdonk wakkert racisme en xenofobie aan, dag in dag uit. Verdonk gooit olie op ieder vuurtje dat ze kan vinden.”, is ook een waarheid als een koe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Demokraatje

Bakker heeft wellicht gelijk, maar kiest wrong time, wrong place.
De juiste tijd was tijdens zijn kamerlidmaatschap geweest, de juiste plaats de kamer zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@Demokraat: Daarom is het juist zo zielig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

Ik ben fervent D66-stemmer, maar Bakker mocht van mij altijd al gaan. Hij is ook degene geweest die de “als-we-naar-Uruzgan-gaan-stappen-we-uit-het-kabinet…geintje!”-actie heeft ingezet.

 • Vorige discussie