Berichtgeving over ‘de deur’ eenzijdig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Een andere deur (Foto: Flickr/szczel)

Ondanks het grote aantal journalisten dat voor de deur van de CDA-vergadering staat, blijft de berichtgeving over het voortdurende crisis-beraad eenzijdig. Eén kant van de deur wordt overmatig belicht, terwijl de keerzijde buiten beschouwing wordt gelaten. Dit is niet alleen journalisten te verwijten, ook politici dragen verantwoordelijkheid. “Het CDA laat ons alleen maar één kant van de deur zien,” aldus parlementair verslaggever Ferry Mingelen. “Die breng je dan dus in beeld. Dat kun je ons niet verwijten.”

Wel zijn er volop speculaties hoe het leven aan de andere kant van de deur is. Prozaïsche analyses houden het op “hetzelfde als aan deze kant, maar dan in spiegelbeeld”. Vragen als “Zijn de panelen hetzelfde aan de andere zijde?”, “Welke houtsoorten zijn in de deur verwerkt?” en “Hoe zit het met de klink?” houden journalisten al bijna 24 uur bezig. De Latijnse spreuk boven de deur is inmiddels ontcijferd. (“De palmboom groeit tegen de verdrukking in.”)

Volgens Geert Wilders is de berichtgeving over de deur ‘lui, laf en links’. De gedoogpoliticus zegt: “Het is knettergek dat al die journalisten aan de buitenkant staan te wachten, terwijl binnen de vergadering plaatsvindt.” Wat filosofischer vervolgt hij: “Maar als een deur helemaal niet open kan… Kunnen we hem dan nog wel een deur noemen? Is hij dan geen onderdeel geworden van een politieke muur tussen de Haagse elites en de gewone Nederlander? De media leggen vrijwillig een cordon sanitaire om de crisisbesprekingen van het CDA en laten zo zestien miljoen Nederlanders in de kou staan.”