DATA - Het is opmerkelijk dat Paus Benedictus er na acht jaar de brui aan geeft. Toch heeft hij het nog best lang volgehouden.
Zelfs de perschef van de Heilige Stoel stond gisteren met zijn mond vol tanden bij het zelfverkozen ontslag van Paus. Het is een opmerkelijke stap, al eeuwen niet vertoond, want Paus ben je totdat je sterft. Ik bedoel, Jezus heeft ook netjes zijn rol vervuld en liep daarover niet te miepen (al wilde Andrew Lloyd Webber ons anders doen geloven). Dus wie denkt Benedictus wel dat hij is door er na acht jaar al tussenuit te piepen?
Het lijken dan acht schamele jaartjes, maar de plaatsvervanger van Christus heeft het eigenlijk nog best lang volgehouden.
Ik heb eens de zittingsperioden van Pausen opgezocht en gekeken naar hoe lang ze Jezus mochten vertegenwoordigen op dees’ aardkloot. Een kleine complicatie is dat niet van alle Pausen precies bekend is wanneer ze zijn begonnen en wanneer ze zich bij hun lieve Heer mochten voegen. Daarnaast zijn er nogal wat tegenpausen geweest (Avignon).
Uit het overzicht blijkt dat het vak van Paus niet zonder gevaren was. Vooral in de vierde, zesde, tiende en elfde eeuw ging het er flink aan toe en konden in een jaar nog wel eens een paar Pausen stuivertje wisselen. Met zijn acht jaar, doet Benedictus het nog niet zo slecht (hij zit ongeveer halverwege de lijst).
Reacties (10)
8 jaar, gelijk aan twee termijnen van zijn pendant van de verenigde protestantse staten, is onberispelijk beschaafd.
Ik dacht dat hij nu rustig bij zijn oudere broer in Beieren zou gaan wonen, maar dat is blijkbaar uitgesloten; als je eenmaal in hemel zit kan je niet meer terug naar de hel?
Vraag me af wat die vroegste pausen misdaan hebben die géén sint zijn.
Ik heb ooit eens in een andere context het aantal pausen per eeuw genoteerd :
1e: 5; 2e: 10; 3e: 15; 4e: 11; 5e: 12; 6e: 13; 7e: 20; 8e: 13; 9e: 21; 10e: 22; 11e: 19; 12e: 16; 13e: 17; 14e: 10; 15e: 13; 16e: 18; 17e: 12; 18e: 8; 19e: 6; 20e: 8
Wat je dan ziet is dat met name de 9e – 11e eeuw behoorlijk extreem waren met nog een aanvullend lager maximum in de 16e eeuw. De pausgeschiedenis is behoorlijk complex maar de periode van de 9e – 11e eeuw markeert de definitieve afkeer van Byzantium en de initiatie van de kruistochten. Om kort te gaan, die periode tekent de introductie van het geweld en de macht in de seculiere wereldpolitiek van Rome. Een soortgelijk mechanisme zie je in de 16e eeuw na de hervorming leidend tot de contrareformatie en de dertigjarige oorlog. Dat heeft een wissel getrokken op de pausen. Het was een gevaarlijk baantje.
Er is ooit een boekje geschreven ‘Keizers sterven niet in bed’. Een vrij luchtig boekje overigens maar wel leuk. Je zou iets soortgelijks over pausen kunnen schrijven.
Zoals ik al zei, de pausgeschiedenis is ingewikkeld. Als je ooit een boek daarover gaat lezen pas dan op wie de auteur is: veel van dat soort literatuur is alleen maar lief over de pausen. Daar kun je ook weer leuk over theoretiseren waarom dat zo is. Ik denk dat de oorzaak daarvoor gezocht moet worden bij de historici en hun dubbele agenda’s.
de paus is de plaatsvervanger van Nimrod van Babylon. En de bliksem is ingeslagen in het Vaticaan.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21421810
Bliksem slaat wel vaker in, weerzinwekkende klootzak.
@4:
http://www.babylonrisingbooks.com/
Dat bewijst alles :)
Tamme bedoening. Vroeger ging het pausdom met meer showmanship gepaard: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kadaversynode
Meer show misschien ja, maar het was ook een nogal ongezond beroep (vandaar dat Ratzinger ook relatief lang heeft geregeerd):
“Stefanus VI1 (Rome, geboortedatum onbekend – sterfplaats onbekend, augustus of oktober 897) volgde in mei 896 Bonifatius VI op. Hij liet diens voorganger paus Formosus opgraven en tijdens de zogenaamde Kadaversynode plechtig veroordelen. Het verminkte lijk werd in de Tiber gegooid.
Paus Stefanus VI werd gehaat door het volk, gearresteerd, in de gevangenis gegooid en vermoord.
Hij werd in augustus 897 opgevolgd door paus Romanus die overigens in november van datzelfde jaar werd vergiftigd, net als zijn opvolger paus Theodorus II een maand later.”
Jezus zou zich rotgeneren met deze ‘plaatsvervangers’ . Hij zou het Vaticaan binnenstormen, alles in zijn woede omgooien en roepen: “jullie maken het huis van mijn Vader ten schande!”.
Maar nu bezondig ik me aan dezelfde fout die de RKK maakt, speken uit andermans naam….
Toch lijkt die Jezus me wel een toffe peer, dit itt Bennie de 16e.
Ik hoop dat de nieuwe paus Hilarius de tweede wordt.
Of anders Simplicius II.
Een uitdaging voor de PR en marketeers.