Begeerte heeft ons aangeraakt

Dat de linkse politiek niet meer weet waar ze het zoeken moet, is niet alleen in Nederland duidelijk. In Rome verschenen posters van de partij Sinistra, Ecologia e Libertà (“Links, Ecologie en Vrijheid”, SEL) van de charismatische gouverneur van Apulië, Nichi Vendola. De posters tonen de appel van Apple met daarin het logo van SEL en daaronder Ciao Steve 1955-2011.

Bloggers spreken van “kontlikkerij van de radical chic” en van een “verward links” dat niet beseft dat Jobs “een kapitalist” was die regelmatig werd bekritiseerd vanwege de werkomstandigheden in de fabrieken van Apple. “De beroemde uitspraak van de iMan, ‘Stay hungry’, was geen metafoor maar een uitnodiging om allemaal net zo te worden als die superuitgebuite arbeiders waar het succes van Apple op drijft,” schrijft het linksradicale Militant-Blog – let op het logo met het motorhelmpje.

Ook het hoofdkantoor is geschrokken. Vendola zelf is milder dan de motorhelmpjes: “Het genie Steve Jobs  heeft de rol van technologie in het dagelijkse leven radicaal veranderd met zijn uitvindingen. Toch lijkt het me – voor ons die voor gratis software zijn – verkeerd om van het logo van zijn multinational een symbool van links te maken.”

Begeerte heeft ons aangeraakt, klinkt de Internationale, en dat is precies het probleem van links. Er is geen linksmens die niet weet hoe Apples in elkaar worden gezet, maar het blijven de mooie spulletjes van de visionair Jobs die als underdog tegen het grote boze Microsoft waanzinnig populair is geworden. Dat evil genius Bill Gates inmiddels zijn enorme rijkdom inzet voor goede doelen en Jobs, eh… wel… maar… die zwarte coltrui! Zo understated! Zo minimalistisch!

Eigenlijk moet Apple even een vordering sturen aan SEL wegens misbruik van het beeldmerk. Eens kijken of ze daar ook een linkse draai aan kunnen geven. Hoe dan ook, de socialistische “heilstaat” lijkt verder weg dan ooit als het rode vaandel met appeltjes wordt versierd in plaats van hamers en sikkels.

 1. 2

  Yeah.
  Als dit de pijlen zijn waar moet mee geschoten worden… Overigens is het links-rechts gedoe zoo vermoeiend. Om daar dan nog eens Apples met gebakken peren te willen gaan vergelijken – het zijn terug de slaafselinkse seventies waar alles langs de lat van politiek correct moest gelegd worden. Ik vind het echt geen pas geven dat in plaats van het antwoord op de extreem grote vragen van deze tijd te zoeken, we weer terug moet naar het ouwerwetse vingertje naar boven. Of wat ga je doen – beige bakken kopen en dan gerustgesteld zijn dat je wèl bewust koopt? Windows installeren en op de blote knieen dankbaar zijn omdat je Gates zijn belastingontwijkfonds hebt gespijsd?

  De maatschappij is heel veel geworden, maar zeker niet ingedeeld volgens links of rechts. Passé en achterhaald.

  We need better questions, instead of lousy anwsers.

 2. 4

  Niet Windows, wel vrije software. ‘Gratis software’ is een foute vertaling van software libero in deze context. Al is vrije software vaak wel gratis. Enfin, wie het fijne ervan wil weten leze de uitleg.