Bedenkingen bij oorlog Rusland-Georgië

Verrassing! Terwijl de hele wereld gespannen keek naar Olympisch vuurwerk ontplofte er in de Caucasus een heel ander buskruit. Het kan verkeren. Ook voor uw correspondent. Hij had de vliegtickets naar Georgie al klaarliggen, maar is nu bezig met een opdracht bij de buren. Het kogelvrij-vest hangt voorlopig nog in de kast. Een paar bedenkingen die ik u niet wil onthouden:

* Men heeft het vaak over de ‘Russen’ in Abkhazie en Zuid-Ossetie. Een ‘Rus’ is een ingewikkeld begrip dat over het algemeen niet zozeer etnisch te definieren valt. De meeste Abkhazen en Zuid-Ossetiers hebben inderdaad een Russisch paspoort. En waarschijnlijk nog een stapeltje andere identiteitsdocumenten. Rusland strooide de afgelopen vijftien jaar paspoorten als snoepgoed over verschillende delen van de wereld.

* Rusland zoekt al jaren een ‘regime-change’ in Georgie. Verwacht aanhoudende bombardementen. De Russen gaan uit van een strategie waarbij de Georgische bevolking de bombardementen zo zat is dat men rebeleert tegen Saakashvili.

* Een probleem dat nog heel groot gaat worden: honderden ‘freelancers’ die en masse de grens oversteken om de Georgiers door het hoofd te schieten. Van Noord-Ossetiers tot geflipte Moskovieten.

* Er ligt een lijntje olie. De BTC-pijplijn is een van de steunpeilers van de ‘diversificatie’ van de energietoevoer naar Europa. Als die stil komt te liggen zijn we nog afhankelijker van Rusland. Snapt u h’m?

* De grote vraag is natuurlijk: waarom? Veel van mijn Russische vrienden volgen het nieuws op TV en vragen zich terecht af: ‘Verdraaid de Russische media weer eens alles, of is Saakashvili echt zo dom?’

* De meest fascinerende theorie die ik tot nu toe hoorde is de volgende: Georgie zoekt met voorbedachte rade de slachtofferrol om Rusland weer tot de internationale boeman te transformeren. De beurs heeft het er alvast moeilijk mee.

Sargasso dossier: Kaukasusconflict

 1. 3

  Inderdaad die freelance strijders zijn een reeel probleem. Er passeert nu iedere minuut een auto (SUV’s!!) de grens van Zuid-Ossetië met heldhaftige kerels klaar om Georgiërs te cullen.

  Zeg Olaf, als Sargasso nou meer biedt dan DNR, ga je dan alsnog met je kogelvrije vest naar Georgië? ;-)

 2. 8

  Saakashvili is een klein jongetje dat meteen op de kast springt zodra er op z’n teentjes is getrapt. Ja, hij zoekt met voorbedachte rade de slachtofferrol want hij weet dondersgoed welke reactie hij uitlokt bij de Russen.
  De Russen bijten gretig toe. Saakashvili gooit de knuppel in het hoenderhok van Zuid-Ossetië en de Russen gooien de knuppel weer lekker terug met tanks en aanval vanuit Abkhazië en Zuid-Ossetië.
  Wijsheid hebben beide partijen niet in pacht, maar wie dom is moet achteraf blijken.

  Maar het gaat natuurlijk wel over de ruggen van gewone burgers, die als militaire doelen getroffen worden. Het fenomeen burgerslachtoffers is iets wat beide partijen blijkbaar geen moer kan schelen. Behalve dan indien er wederzijds wat te beschuldigen valt…

 3. 9

  Lees net interessante analyse hier: http://jtaplin.wordpress.com/2008/08/11/bear-baiting/

  Volgens dit artikel was Georgie een van de eersten om de coalition of the willing te steunen, met troepenmacht van 2000 man. In ruil kregen ze materieel, werd hun leger opgeleid, traden ze toe tot de Nato en kregen ze advies van de neocons. Lekker overmoedig begonnen ze vervolgens betwist gebied in te lijven, tegen russische waarschuwingen in. Na twee geslaagde annexaties zijn ze nu blijkbaar te ver gegaan in Rusland’s ogen, dus Rusland slaat terug. En dat pikken de neocons natuurlijk weer niet ..

 4. 14

  @10: Hoezo niet fijn om te lezen? Heb je wel door de comments gescrold? Dat geeft een beter beeld van hoe Amerikanen tegen de situatie aankijken dan de uitspraken van enkele absurde NeoCons.

  En de column van WarNerd geeft een prima analyse van de absolute idioterie van Saakashvili om aan te vallen. Plus analyse van de tandeloosheid van de US op dit moment. Wat de wereld dus niet veiliger maakt.

 5. 17

  Karsa Orlong, als jij de warnerd ziek vindt, dan heb jij nog een paar knopjes om te zetten van binnen.

  Die renegaat & vervette postpuber analyseert het scherpst vanuit hetzelfde professionele perspectief der jong-grijze vieve generaalskoppen (die ook jij zo graag op tv ziet), en hij neemt het broodmagere politieke wensdenken van de Jan-Peters en de Maximes in een moeite door mee…. richting vuilnisvat.

  Deze vuilak weet als enige, ver in de omtrek, zin te geven aan de vuiligheid.

 6. 18

  Nu een paar anderen het voor die Warnerd opnemen durf ik eigenlijk ook wel. Down to earth analyse, leesbaar, maar niet te simpel. Maar vooral, inderdaad, o zo herkenbaar. Ook ik zwelg in geluk bij deze overzichtelijke oorlog zonder moeilijke reli-warlords en vage IR-beelden. Gewoon simpel helicopters en kanonnen, twee scheldende presidenten en lekker google-earth erbij als je het even niet meer snapt. TOP-OORLOG!

 7. 20

  Ik kom zelf uit Abchazie en ben heel blij dat Russen ingrepen. Als dat niet het geval was, zou Abchazie nu ook helemaal uitgeroeid zijn door georgiers!!! Russische paspoorten zijn verleend om mensen te helpen in Abchazie omdat ze al 14 jaar in een afgeslote en niet erkende land leven!!! Spijtig om te zien dat mensen helemaal niets over weten terwijl het al zo lang speelt maar wel gelijk een mening over hebben!!! Georgie krijgt eindelijk zijn verdiende loon!!!!!! Alleen jammer dat de gewone burgers weer de grootste klappen moeten incasseren!

 8. 21

  Bedenkingen nav bedenkingen:
  1. Een Rus is net zo moeilijk te bevatten als een Nederlander of wat dan ook voor collectieve verzamelnaam. Aan de andere kant, een Rus is een Rus. Punt onduidelijk.
  2. Rebelleren deden de Georgiers al. De afgelopen jaren overleefde Saakashvilil ternauwernood de eigen binnenlandse oppositie. Boze tongen zouden zomaar denken aan een bewust oorlog van Saakashvili omwille van zelf-behoud. Nee toch?
  3. ?
  4. BTC loopt bij lange na niet door Abchazie of Ossetie. Er loopt een klein stukje door het zuiden van Georgie, beneden Tbilisi. De klok maar niet de klepel he.
  5. Saakashivili is echt dom ja.
  6. Je bent de Amerikaanse War on Terror vergeten die zich in de Georgische bergen afspeelt. Jongens, toch Amerika en olie, hij ligt bij Georgie voor het inkoppen. Saakashvili is als oud Columbia alumni goed ingelicht door Amerikaanse vriendjes, daar hadden jullie juist hier nu toch echt iets mee kunnen doen.

  De Ossietiers stemden in 2006 massaal voor afscheiding van Georgie. Het is een Iraans volk, dat verwant is met de Noord-Ossetiers. Woodrow Wilson en zelf-beschikkingsrecht enzo, gevalletje van 0-1 voor de Russen hier.

 9. 22

  Civilian Genocide, Dead Americans Cost Of U.S.-Russia Proxy War

  The truth behind who is primarily responsible for the bloodshed unfolding in South Ossetia and surrounding areas has been buried by the western corporate media. Georgian forces, with a green light from NATO and the support of American and Ukrainian mercenaries, launched a brutal attack targeting civilians and Russian peacekeepers timed to coincide with the opening of the Beijing Olympics so as to temporarily deflect attention before the inevitable Russian response, by which time the global media machine kicked into high gear to smear Russia as the villains of the entire piece.

  The US and NATO absolutely misjudged the potential for the Russian response.

  If this was supposed to engage Russia and Georgia in a protracted war to deflect from Russia’s being able to supply Iran militarily in case of an attack from the US and or Israel on Iran, it has exploded on US foreign policy makers like a very bad trick cigar.

 10. 24

  Fear of Russia ends Israeli support for Georgia

  A top Georgian envoy in Israel on Sunday urged the Jewish state to use whatever leverage it has to put pressure on Russia to pull its forces out of the small Caucasus nation. But while voicing support for Georgian territorial integrity, Israel decided instead to appease Russia by halting all arms sales to Tbilisi.

  Israel to the US: You go clean up this mess for us!

  Israel heeft een lange geschiedenis wat betreft het beginnen van oorlogen, maar hebben er nog nooit een uitgevochten…

  Dat mogen de Nato en de VS doen.

 11. 25

  The United States is sending fresh supplies of weapons to Georgia from its base in the Jordanian port of Aqabah. That’s according to the Israeli newspaper – Maariv.

  US hampering Russian peace efforts – Putin

  The Prime Minister has accused Washington of undermining Russia’s attempts to restore peace in the South Ossetian conflict zone. Vladimir Putin said a decision by the US military to fly 800 Georgian soldiers from Iraq to Georgia showed America was ‘trying to get in the way’.

 12. 26

  Rice: Israel can decide for itself on Iran

  US Secretary of State Condoleezza Rice defended Israel’s right to make its own decision about whether it takes military action against Iran, in an interview released over the weekend.

 13. 27

  Reports are now coming in that some tanks were driven by Ukrainian soldiers in South Ossetia. The Russians now have dead Ukrainians as evidence. It also appears that mercenaries may have been used in the Georgian attack on South Ossetia. They have ‘dead mercenaries’ or more dead US advisors than CNN would want for Americans to know about, and Bush too.

 14. 29

  Het zal wel het nachtelijke uur zijn geweest, maar vanacht werd ik wakker met het beangstigende beeld van Rusland dat doorstoot naar Tblisi en zo heel Georgië bezet als ‘protectie’ van haar eigen burgers. En waarom ook niet? Wie houdt ze tegen? Wie kan militair ingrijpen, en wie kan zich een handelsboycot veroorloven tegen deze energieleverancier? En hoe ziet de wereld er uit nadat de VS/Navo/alliantie wel Georgië zou proberen te beschermen?

  @22: ik geloof er niks van dat de Navo deze operatie van Georgië heeft goedgekeurd. En als dat wel zo zou zijn mogen er politieke en militaire koppen rollen voor de absurde aanpak (zie analyse Warnerd).

 15. 30

  @21: Toch een paar reacties.
  1. In Zuid-Ossetië wonen Osseten en Georgiërs, geen Russen. De Osseten hebben wel allemaal een Russisch paspoort gekregen van Putin, juist om dit soort acties te rechtvaardigen.
  4. Er zijn wel berichten dat de BTC door de Russen gebombardeerd is. Daarnaast loopt er nog een pijp door Georgië, die loopt boven Tbilisi langs, door Gori.
  6. Probleem is dat de Amerikaanse positie in Georgië op zijn zachtst gezegd zwak is. De gebeurtenissen van de laatste dagen kunnen de Amerikaanse invloed alleen maar verkleinen, terwijl er niets te winnen viel.

 16. 31

  Dat er koppen moeten rollen lijkt me duidelijk.

  Oh, Carlos, je moet natuurlijk wel je propaganda juist weergeven he. DIe SUV’s zitten vol met door de USraelis bewapende en getrainde strijders. Met hele andere bedoeling…

 17. 33

  @20 Karina: ik ben bang dat je met de Russen als vriend verder geen vijanden meer nodig hebt. Maar verder heb ik ook geen illusies over Georgiërs. Het blijft toch de Kaukasus.

 18. 34

  ?! @ 31 , ondanks de door u gesuggereerde vermeende Israelische connectie, dat verhaal van die SUV’s die de grens over trekken slaat op Noord-Osseten die Zuid-Osstië binnentrekken. Als deze lui al zouden zijn bewapend dan is het door Rusland.

 19. 35

  Wat dacht je van de VS als vriend? Ook een leuke…

  Ik hoop dat de VS trouwens ergens een mega geofysisch wapen heeft waarmee ze absoluut overwicht kan behouden. Anders zie ik niets anders dan de grootste politieke blunder (naast alle ander natuurlijk) ooit, en gaat dit nog verdomd lastig worden.

  Als Israel besluit Iran aan te vallen ben ik benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Met één poot in Irak, één in Afghanistan, een teen in Georgië en dan ook nog de rommel opruimen voor Israel in Iran? Laat ze er alsjeblieft nog eens goed over nadenken… Please?

 20. 39

  CNN.com meldt dat Medvedev zegt dat Rusland z’n militaire operatie tegen Georgië stopt. Wel aardig: de aanval wordt geleid door Putin, de vrede wordt door Medvedev afgekondigd.

 21. 41

  Caprio, als de olie daar voor het inkoppen ligt, waarom daalt de prijs van een vat ruwe olie sinds die oorlog daar met de dag? Of is dat speculeren op rusland als winnaar en potentiele verkoper van die olie?

 22. 42

  You have been deceived! The World Mass Media is leading the propagation of erroneous information. BUT Russia DID NOT ATTACK Georgia! At 22:00 07.08.2008 Georgia attacked South Ossetia. At 3:30 08.08.2008 the tanks of the Georgian armies entered the city of Tskhinvali.The gunnery was continued all day long, the struggles were led with the tanks and with the heavy military equipment, and it all was used against both the Ossetian armies, and against those peaceful people who lived there. 1400 civil people have already been lost. The Russian peacemakers arrived in South Ossetia in the evening 08.08.2008 for a peaceful settlement of the conflict and for getting things put in order in the Republic and for the protection of Russian people who live on the territory of South Ossetia. Georgia attacked South Ossetia on the eve of Olympiad,and it was the top of cruelty and too cynical. We must say «NO»to the WAR!!!

 23. 44

  als Amsterdam woord plat gegooid door bommen en in eerste dag woorden 2000 slachtofers gemakt aan mensen michin anders over denken wie heeft het allemal begonen