Zuid-Amerika: Argentijnse schuldencrisis, Braziliaanse protestduiding, catfight!

Foto: copyright ok. Gecheckt 28-09-2022
Serie:

ELDERS - Deze week uit Latijns-Amerika: Argentinië stapt naar het Amerikaanse Hooggerechtshof om een schuldencrisis te voorkomen, in diverse media is het tijd voor duiding van de Braziliaanse protesten en in Peru gingen dragqueens met elkaar op de vuist.

De ruzie tussen de Argentijnse regering en hedgefondsen krijgt een nieuwe aflevering: Argentinië is naar het Amerikaanse hooggerechtshof gestapt, de laatste strohalm voor de regering om te voorkomen dat er een nieuwe schuldencrisis ontstaat. Erg veel kans heeft het beroep niet, zo schrijft FT, hoewel de eventuele implicaties voor hoe overheidsschuldsaneringen in de toekomst geregeld zullen worden misschien een argument kunnen zijn om de zaak toch te horen. Ook bij dat argument zijn niettemin de nodige vraagtekens te plaatsen. Ondertussen zijn de twee nieuwe overheidsobligaties die Argentinië aankondigde in werking getreden: ongedeclareerde dollars mogen nog twee maanden straffeloos gebruikt worden om deze obligaties te kopen, daarna zijn illegale dollarbezitters strafbaar. De relatief lage rente op de nieuwe schuldpapieren maakt het echter niet waarschijnlijk dat de zwarte dollarmarkt snel zal ophouden te bestaan.

In Brazilië blijven de demonstraties het grootste nieuws en is het ondertussen tijd voor wat afstand en duiding. Brazilaanse columnist Elio Gaspari schrijft in een fijn New York Times stuk over ‘twee Braziliës: eentje [van het volk] waar men geacht wordt te schreeuwen, maar slechts in stadions, en een ander [van de politieke elite], waar men doet wat men blieft.’ Americas Quarterly ziet vanwege de diversiteit van redenen om te protesteren meer parallellen met de Occupy-beweging dan met de ‘Arabische lente’. En het FT valt het op dat demonstranten reclameleuzen lenen en hele andere betekenissen geven.

Tot slot nog wat sensationeel videobeeld: in Peru, waar net als in de rest van Latijns-Amerika homorechten aan een gestage maar onmiskenbare opkomst bezig zijn, liep een Missverkiezing van dragqueens uit op een onvervalste catfight. De runner-up in de competitie was het niet eens met de uitslag waarop ze zich als een harpij met al haar Latina-furie op de winnares stortte. Kitty got some nails.

Reacties (5)

#1 Bob

Off-Topic:
Is het echt waar dat Sargasso nog niets heeft geschreven over Snowden en zijn onthullingen die afgelopen zaterdag bekend werden gemaakt? Of duurt het zo lang omdat Sargasso zit te broeden op een kwaliteitsartikel waaraan enige research voorafgaat, dat zou ik nog kunnen begrijpen.

  • Volgende discussie
#2 gronk

@1: wat zou sargasso daar over moeten zeggen? Dat het een sgande is, waarna wordt overgegaan tot de orde van de dag?

Bedenk maar eens iets hoe je de boel in beweging kan zetten om de huidige panopticon-staat te stoppen, in plaats van te gaan zeuren om een blogpostje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bob

@2: Is dat serieus? Met dat argument kun je namelijk Sargasso opheffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Simon van Woerden

@Bob onder dit stuk, dat juist ook gaat over de onthullingen waar je vermoed ik op doelt, beweer je iets dergelijks zie ik. Wat zijn specifiek verhalen of invalshoeken die je van Sargasso zou verwachten? Daar kan de redactie namelijk iets meer mee dan met ‘omg stelletje Obamapleasers’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Andy Cap

@4: Bob is gewoon een beetje -off-topic- de weg kwijt.

  • Vorige discussie