PRISM: asiel, dissidente senatoren, de Stasi en broertjes van de NSA

Dossier:

ACHTERGROND - Langzaam maar zeker merk je dat het afluisterschandaal rondom de NSA minder prominent in het nieuws komt. Het bespioneren van EU-diplomaten (dat is natuurlijk een stuk erger dan het bespioneren van EU-burgers) of de asielaanvraag van Snowden in Nederland uitgezonderd. Toch is er bijna dagelijks nog wat te melden. Een bloemlezing van de afgelopen dagen.

Vers van de pers is het nieuws dat Snowden asiel aangevraagd heeft in 21 landen, waaronder Rusland. Is Rusland een verstandige keus? Waarschijnlijk niet, maar in Frankrijk hebben al verschillende partijleiders een oproep gedaan om hem asiel te verlenen. Afgezien van het feit dat het procedureel niet mogelijk is, is Nederland ook niet zo’n verstandige optie omdat onze regering de banden met de VS niet graag op het spel zet. In Duitsland daarentegen roept het hele schandaal herinneringen op aan het Stasi-verleden. Nog een paar onthullingen maakt de geesten daar wellicht rijp voor het verlenen van asiel. En Ecuador heeft het niet zo op de VS.

In de VS zelf zijn het ondertussen met name de senatoren Wyden en Udall die af en toe halfslachtig lekken en officiële overheidsreacties ter discussie stellen. Zo bevestigen ze eigenlijk dat we waarschijnlijk nog lang niet alles van deze beerput hebben gezien (en vast ook niet allemaal te zien zullen krijgen).

Voor wie dacht dat alleen metadata niet zoveel over je zegt, kijk dan de animatie die de Zeit Online heeft gemaakt van een half jaar metadata van het Duits parlementslid Malte Spitz in 2009. Het is al vrij snel duidelijk dat je een aardig beeld krijgt van het leven van Malte Spitz. Volgens de oud-baas van de Stasi getuigt het van grenzeloze naïviteit als je denkt dat al de verzamelde informatie niet wordt gebruikt.

Gelukkig heeft onze eigen AIVD al begin 2012 aangetoond dat terroristen geen gmail, skype, etc gebruiken. Het aftappen van onder andere Apple, Google, Facebook en Microsoft heeft dus alleen nut voor het pakken van de domste terroristen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook niks.

Tot slot heeft in Groot-Brittannië de politie van Londen en soort eigen PRISM-programma opgezet. Alsof we nog niet genoeg bespied worden.

Reacties (22)

#1 Bob

De oorverdovende stilte rond dit schandaal op Sargasso is veelzeggend. Ik neem aan dat de reden is dat we Obama willen verschonen. Ik ben eerlijk teleurgesteld.

 • Volgende discussie
#2 Folkward

Ik vraag me vooral af waarom Snowden asiel aanvraagt in Westerse landen. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat hij lang in Amerika’s schoothondje Nederland zou verblijven. Zijn dit impliciete beschuldigingen van schendingen van privacyrechten, verpakt in een asielaanvraag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eva Schram
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kevin

@1 Waar heb je het over?

@2 Dat is eigenlijk niet eens zo’n rare gedachte. Het dwingt landen wel om hier iets mee te doen en een officiële reactie te geven. Daarnaast geeft het de pers meer mogelijkheid om het nieuws lokaal te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Niet JeZus

Het is inderdaad vreemd dat iedereen de schouders ophaalt en niet geïnteresseerd is in dit Stasi-gedrag door nota bene een bondgenoot..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 kevin

@5 Hoezo denk je dat er niemand geïnteresseerd is? De onvrede wordt alleen niet goed gekanaliseerd. Mensen gaan niet snel met spandoeken de straat op, maar dat wil niet zeggen dat het niemand wat kan schelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Har

Hoe serieus nemen de betrokken regeringen de privacy van hun burgers? Je kunt wel lezen dat diverse landen op (al dan niet geveinsde) hoge toon een nadere verklaring van de VS eisen, maar gaan zij ook eisen dat deze praktijk stopt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 L.Brusselman

Obama blijkt net zo’n zak van een politicus als zijn voorgangers.Het eventuele krediet dat hij zou hebben bij bepaalde groepen heeft ie al lang verspeeld.
Zo nu tevereden?@1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 ed
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 L.Brusselman

@9 Nederland heeft sinds de inval van de Duitsers geen echte souvereiniteit meer gekend.(zelfbewuste naties leveren bv geen landgenoten uit)
Na de overwinning van de geallieerden zijn we een vazalstaat van de VS geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Andy Cap

@11: “Na de overwinning van de geallieerden zijn we een vazalstaat van de VS geworden.”

Dat is duidelijk. Overigens is het natuurlijk 1000x erger dan uit die paar linkjes van Ed blijkt. Ik heb er zelf naast gezeten (ca 1995) hoe zo’n provocateur van het DEA een kennis van mij probeerde te overreden om 600 kilo Columbiaanse wiet in Hamburg op te halen. En dat was echt geen “grote jongen”, bijvoorbeeld in de zin dat hij het geld zou hebben gehad om die partij te kopen. Hoogstens 1 kilo, voor zijn shoppie.

Terug naar het onderwerp: Die animatie die de Zeit Online heeft gemaakt is natuurlijk zeer illustratief: een MUST!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Andy Cap

@12: Zoals ik elders schreef: Als je bij Google video de namen intypt van Admiraal John Pointdexter, John Negroponte (beide bekend van het Iran-Contra schandaal) en Michael Hayden, eventueel in verbinding met NSA en/of Patriot Act,

dan zul je zien dat er een hele hoop items opduiken waarin de praktijken van het NSA aan de orde worden gesteld, al vanaf 2002, maar vooral in 2005/2006 en veelal door Democracy Now.

toevoeging: je komt dan ook de naam tegen van een andere whistleblower, reeds in het jaar 2006: Mark Klein
http://www.youtube.com/watch?v=rgSeoq3qN1s

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Maxm

Aardig staaltje euro-hypocratie vandaag met de president van Bolivia. Toont het ware gezicht van al die valse verontwaardiging. Europa zit vuistdiep in prism. Ook Nederland doet mee. Dat ze na echelon gestopt zouden zijn is net zo geloofwaardig als de ontkenning van kernwapens op vliegbasis Volkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 L.Brusselman

Dat Europa voornamelijk uit vazalstaten van de VS bstaat blijkt uit het feit dat Morales zo een beetje werd gekidnapt,in Europa is Snowden dus zijn leven niet zeker ,als ik hem was zou ik alleen bij uitgesproken vijanden van de VS asiel aanvragen.(“Het Vrije Westen” bestaat alleen in naam)
http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2013/7/President-Bolivia-woest-na-gedwongen-noodstop-om-Snowden-1300278W/
Dat ik dat nota bene bij Elsevier moet lezen omdat NRC.nl en VK.nl verstek laten gaan.
(Had dit eerder geplaatst onder “Snowden vroeg in 17 landen asiel aan-waaronder Nederland”)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Andy Cap

Hier meer informatie over “Top Secret America”:
http://projects.washingtonpost.com/top-secret-america/articles/frontline-video/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 L.Brusselman

@15:
was te snel met mijn oordeel over vk en andere nieuwssites,ik had niet goed gekeken
Oostenrijk voelt de bui al hangen en probeert de aandacht af te leiden
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3469681/2013/07/03/Gemiste-kans-voor-Snowden-Oostenrijk-is-niet-bang-voor-VS.dhtml
Desalnietemin staat Europa als prominent van “De Vrije Wereld” in zijn hemd voor de rest …

@16 het wordt steeds fraaier(goede link)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Andy Cap

@17: “het wordt steeds fraaier”

Nou ja, dit is een project van de Washington Post van 2010. En ik heb nog een aantal andere reacties geplaatst om er op te wijzen dat dit al heel lang aan de gang is en dat dit in de gang is gezet door personenen die betrokken waren bij de Iran-Contra affaire.

Uit de Iran-Contra affaire hebben de deelnemers van het militair-industrieel complex wel meer lessen getrokken. Operaties die de regering niet voor haar rekening kan nemen vanwege politieke complicaties, zijn de een na de ander geprivatiseerd, o.a. in de vorm van Blackwater (nu: Xe).

Het wettelijke framework, dat nu bekend staat als de “Patriot Act”, werd ook al heel lang voorbereid:

“More specifically, however, Dempsey and Cole show that it was the Reagan Administration which initially proposed some of the most troubling provisions which eventually became part of the USAPA. When Reagan proposed these provisions, Congress rejected them on constitutional grounds. The first Bush Administration then made similar proposals, which were again rejected by lawmakers. Congress twice refused to enact the secret evidence provisions proposed by Bush I. (Indeed, just prior to 9/11, Congress was about to pass a law repealing the secret evidence provisions of the 1996 Antiterrorism Act.)”
http://tinyurl.com/767fwl
http://tinyurl.com/ayrphte

Gewoon even het alu-hoedje opzetten: “Further, the process of transformation, even if it brings revolutionary change, is likely to be a long one, absent some catastrophic and catalyzing event like a new Pearl Harbor”

De rest volgt daar gewoon volstrekt logisch uit, want de plannen lagen al klaar, benevens de benodigde wetgeving. Je kunt van die neocons zeggen wat je wilt, maar ze hadden vooruitziende blik (om niet te zeggen paranormaal) en ze gingen grondig te werk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 L.Brusselman

@18: “The Twin Towers” was een(geforceerd) “Godsgeschenk” voor die neocons en hun handlangers,ze konden hun natte droom verwezenlijken en de planning versneld in gang zetten(,ik ben niet bang om voor aluhoedje te worden versleten door degenen die wensen door te blijven pitten ondanks dat de “sharks” loeren)
En nu wat muziek
http://www.youtube.com/watch?v=UqJ-JCzH_xQ

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Andy Cap

@19: “ik ben niet bang om voor aluhoedje te worden versleten”

Niet in het geval je uitgaat van een bepaalde veronderstelling en dan alle stukjes van de puzzel op hun plaats blijken te vallen. In zo’n geval is het toeval te groot om nog waarschijnlijk te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 L.Brusselman

@20: Het klinkt wellicht wat aanmatigend maar direct na 9/11 voorzag ik al ongeveer(niet in detail natuurlijk,maar wel in grote lijnen) hoe het zich zou gaan ontwikkelen,alleen de arogante brutaliteit waarmee het gebeurt verbaast me nog een beetje.
Als ik het daar wel eens over durfde te hebben met bv collega’s kreeg ik alleen de vertrouwde “daar heb je Brusselman weer”reactie.
Een reactie die in wezen niet eens zo veel verschilt met de reacties in de verschillende draadjes op beweringen van gelijke aard door anderen .
De mensen verkiezen blind te blijvn voor wat zih direct onder hun neus afspeelt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 L.Brusselman

@18: Nuttige links,thnx.
1 “The USA PATRIOT Act Was Planned Before 9/11″(2002)
2 “Reform the Patriot Act | Myths & Realities”(2011)
eyeopeners, men bedient zich nog steeds van die Myths,ook politici hier te lande

 • Vorige discussie