Argentijnen pakken boerende koeien aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In koeienvlees exporterende landen als Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay maakt methaangas 48% van de totale broeikasgasemmissie uit. Dit is in tegenstelling tot veel industrielanden waar het aandeel CO2 juist veel hoger is. Maar deze vier Zuidamerikaanse landen zijn minder geïndustrialiseerd en hebben een zeer grote veestapel. Die veestapel staat de hele dag boeren te laten. Boeren vol met methaangas zo hebben Argentijnse onderzoekers gemeten. Klimaatmaatregelen moeten dus op het platteland worden genomen. Om daar iets aan te doen volstaan enkele simpele maatregelen, zoals een evenwichtig dieet tussen weidegras en veevoeder met additieven om de spijsvertering van de dieren de verbeteren. “De methaanuitstoot kan makkelijk met 30 procent worden verminderd”, zegt Gratton. (IPS) Bijkomend voordeel van een uitgebalanceerd dieet is dat de koe lekkerder in zijn/haar vel zit en een hogere productiviteit haalt. Tot zover de land- en tuinbouwberichten.

Reacties (16)

#1 Bismarck

Ik neem aan dat de koe dan ook minder hoeeft te eten?

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Ja dat weet ik niet hoor.
Kan onze anarchistische huisboer Hemaworstje niet even zijn licht laten schijnen over deze stadse fratsen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Als er allerlei N, H en O opborrelt zit daar ook vast lachgas (N[sub]2[/sub]O), ernstig broeikasgas, bij.

Ook wel E942 genoemd, drijfgas in de slagroomspuitbus.

“Dat geeft altijd weer een feestelijk gevoel zo’n toefje.” Jaja.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bart

Ik zou de koe gewoon straf geven als ze boert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 NoName

“Veeboeren moeten vee minder laten boeren”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Pepijn

Bijkomend voordeel van een uitgebalanceerd dieet is dat de koe lekkerder in zijn/haar vel zit en een hogere productiviteit haalt

De vraag is natuurlijk: wordt de biefstuk er ook lekkerder van?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Winky

Ik weet niet of iemand van jullie wel eens op de pampas is geweest. Zelf kom ik geregeld in Argentinië maar bij de meeste (miljoenen) koeien is in de wijde omtrek geen voederbak te vinden. Plus de smaak van Argentijnse lomo is onovertroffen; afblijven dus!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 GvK

Argentijnse biefstuk komt de Europa uberhaupt niet binnen, dus dat is de minste van onze zorgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

@Winky, inderdaad been there done that. Ik moet bekennen dat ik niet zo op voederbakken heb gelet, maar ik kan me voorstellen dat ze zo nu en dan wel worden bijgevoerd. Zo niet dan wordt het blijkbaar dus tijd om dat eens te doen?

@GvK: dat hoorde ik een jaar geleden ook op een feestje met Argentijnen, maar heb dat daarna nooit kunnen dubbelchecken. De Albert Heijn beweert echter allerlei luchtdichtverpakt vlees (ribeye etc.) uit Argentinie te verkopen. Let maar eens op het vleesvak op die beige plastic verpakkingen.

Een broodje lomo en een liter koude Cerveza Andes en mijn dag is weer goed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 S’z

Dus : bijtjes redden en koetjes verbranden, en wij overschakelen op geitekaas en minder rood vlees. Voer aan dat gemalenschapenvoer !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mescaline

Weinig bekend: veel honing in de winkels is ook Argentijns.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Winky

@GvK

Ik heb zelf 4 kilo diepgevroren Bife de Lomo en Bife de Chorizo ingevlogen bij mijn laatste vlucht!

Zaterdag op Schiphol mijn eigen Argentijnse maar weer eens ophalen en de vraag voor leggen :-))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Chinaman

Het meeste slachtvee (in de VS tenminste) wordt een paar weken voor de slacht nog even lekker vetgemest (graan/soja eten). Voor die tijd is dat (denk ik) minder van belang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Sjors Remmerswaal

Allemaal vegetariër worden. Dan kunnen we die koeien gewoon rustig oud laten worden zonder ze af te slachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 hemaworstje

tuurlijk krijg je betere resultaten met bix en bijvoeding ,
nadeel is dat je het vee bij elkaar moet zetten
ziektes =kosten//arbeidsloon.
dumeco haalt de meuk uit argentinië en polen diepvrieshit van een half jaar oud vers ontdooit in de super.
Vegetariër moahaha dan ben je geen mens meer
maar een over geëvolueerde Stads nitwit.
En zoals altijd geef de boer niet de schuld maar het feit dat de mens zich voortplant.
Een normaal gezin kan een jaar vedan met 1 koe aan vlees een vokstuintje een een bron met water.
ruimte zat, echter teveel mensen.
tijd voor een stevige oorlog

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 esgigt

Sjors Remmerswaal “Allemaal vegetariër worden. Dan kunnen we die koeien gewoon rustig oud laten worden zonder ze af te slachten.”

Sjors, als iedereen vegetarier zou worden, wordt het groot deel toch ook geslacht omdat de economische grondslag aan hun bestaan weggevallen is.

  • Vorige discussie