Antidepressiva in Groninger drinkwater

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Waterzuiveringsinstallatie (Foto: Flickr/FaceMePLS)

De gemeente Groningen overweegt per 1 juni 2009 te beginnen met het op proef toevoegen van een lage dosering antidepressiva aan het drinkwater. Aanleiding is de constatering van de Raad voor Gezondheidsonderzoek dat depressie druk bezig is de belangrijkste ziekte in Nederland te worden. In hun op 29 oktober gepresenteerde advies ‘Van gegevens verzekerd. Kennis over de volksgezondheid in Nederland nu en in de toekomst.’ staat te lezen dat op basis van longitudinaal epidemiologisch onderzoek geconcludeerd kan worden dat depressie en aan depressie verwante ziektes binnen vijf tot tien jaar de belangrijkste reden van werkverzuim zullen zijn en een zwaarwegend beroep op de gezondheidszorg zullen vormen.

Prof. dr. Spakkers, hoogleraar psychiatrie van het UMC St. Radboud, heeft zich positief uitgelaten over dit voorstel. Volgens haar zijn de torenhoge kosten van werkverzuim te voorkomen door een preventieve toediening van een lage dosis SSRI’s (stoffen die de heropname van serotonine in de hersenen blokkeren), die van haar eigenlijk geen ‘medicatie’ mag heten. Ze vergelijkt het met het toevoegen van jodium aan keukenzout ter voorkoming van schildkliervergrotingen: “Daar was in het begin ook weerstand tegen, maar uiteindelijk blijkt een kleine, haast onschuldige dosis jodide veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo moet het voornemen van Groningen ook worden bezien: water drinken wordt niet de genezing van depressieve patiënten, daar is de dosis SSRI natuurlijk veel te laag voor, maar met deze pre-emptive strike wordt het prevaleren van lichte depressie naar schatting met 25 tot 30 procent teruggedrongen. Het in lichte mate prikkelen van de neurotransmitters blijkt daarvoor dus al voldoende te zijn.”

Wel waarschuwt professor Spakkers voor een al te eenzijdige aanpak. “De kous is hiermee natuurlijk niet af. Psychosociale factoren, zoals de leefomgeving, kunnen een onderhoudende of zelfs oorzakelijke rol spelen bij het ontstaan van depressies. Het is dus zeker van belang je niet te beperken tot alleen de biologische aanpak.”

Reacties (5)

#1 Mikey

lol. Landelijk invoeren.
Jammer dat de hoax al ontmaskerd is.

  • Volgende discussie
#2 PetrusBlog

Maar waar houdt dit dan op? En wie zegt niet dat het toedienen van medicatie in het drinkwater voor een grote groep patiënten niet medisch onverantwoord is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 babbel

mensen landelijk vergiftigen met zooi, want dat is antidepressiva, je wordt er niet minder depressief van, het doet je alleen geloven dankzij de naam anti. Het is de grootste zooi op het genied van depressieviteit. Straks gooien ze nog wiet in voedsel want dat maakt volgens de wetenschappers mensen rustiger en hebben dan minder kans op griep ofzo.

Waar gaat het heen met Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Sytz

De reacties zijn nog leuker dan de artikelen zelf.

“Groningen4life
7 november 2008 om 14:42

flikker g*dverdomme op domme k*t m*ngolen allemaal zeg.
Welke idioot pikt er nou zo iets ? er zijn genoeg mensen die geen anti depressivia shit nodig hebben om gezond te leven. En die moeten dan ook deze zooi drinken ? Depressieve mensen moeten naar de dokter. Echt niet meer normaal die reacties hier van gebrainwashde burgertjes die werkelijk alles pikken.”

Geniaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jay

@1 Jammer dat de hoax al ontmaskerd is.

Gelukkig (?) weerhoudt dat de meeste mensen er niet van om zeer verontwaardigd te reageren. Het levert in ieder geval bijzonder mooie staaltjes grammaticaal tenenkrommend Nederlands op.

  • Vorige discussie