COLUMN - Nederland is dol op onderzoekjes. Ik ook. Liefst lekker wazig en vooral lekker onbenullig.
En die zijn er genoeg. Zo is er een onderzoek geweest waarbij getest is hoe je beslissingen neemt, terwijl je naar het toilet moet. Of het onderzoek waarbij bekeken is waarom discuswerpers wél duizelig worden tijdens hun worp, en kogelslingeraars niet. En wat dacht je van het onderzoek waaruit gebleken is dat mannen met bruine ogen betrouwbaarder zijn dan mannen met een andere oogkleur? Kijk, dat is nou nog eens materie.
Soms komen er ook onderzoeken aan het licht, die ongeveer de hele natie treffen en er wel degelijk toedoen. Schokkende onderzoeken, die de wereld op zijn kop zetten. Zoals een uitgebreid onderzoek naar het gedrag van de Facebookgebruiker. Het schijnt namelijk zo te zijn, dat de mens achter een Facebookaccount vaak een leugenaar is. Een digitale, notoire leugenaar. Nu is Facebook natuurlijk een afspiegeling van de realiteit in de maatschappij, toch zal dit onderzoek voor velen een klap in het gezicht zijn. Of juist een eye-opener. Want (bijna) niets blijkt te zijn wat het lijkt te zijn in de sociale vriendenwereld die Facebook heet.
Er wordt bijvoorbeeld digitaal gelogen over het wel of niet hebben van een relatie. Facebook is van nature erg nieuwsgierig. Er wordt dus gevraagd om in je account aan te geven of je een relatie hebt of niet. Ook de naam van je eventuele geliefde mag erbij komen te staan. Je bent tenslotte trots op je dierbaarste bezit, en wilt dit dan ook tonen aan je digitale vriendenclub (en de rest van de wereld die meekijkt). Nu blijkt dat 41% van de mannen en 47% van de vrouwen op Facebook liegt over het hebben van een relatie! Lekker ongegeneerd flirten op Gezichtboek zou dat immers in de weg kunnen staan. Wat niet weet, wat wel flirt. Ofzo.
Daarnaast maakt de doorsnee Facebookaddict zijn profiel ook aantrekkelijker dan de harde werkelijkheid. Geplaatste statusupdates worden nét dat beetje overdreven (want: meer ‘likes’), feestjes waren altijd ‘het vetste feest ever’ en iedereen staat op zijn best (‘niet met mijn linker gezichtshelft, dat is mijn slechte kant’) op de partypics. Baby’s zullen nooit krijsend en kotsend worden gedeeld via de status van pa of ma, want ‘wij’ hebben een knap, lief, leuk en goed opgevoed kindje. Yeah rigt, you wish! Leugenaars zijn jullie! (Bijna) allemaal! En beweer maar eens van niet. Gerenommeerd onderzoek heeft dat immers uitgewezen.
Ik heb ook een Facebookaccount en plaats daar ook berichten, statusupdates en foto’s op (enkel van de voorkant genomen, dat is mijn ‘beste’ kant). Daarnaast staat in mijn profiel duidelijk leesbaar: Burgerlijke Staat: HEEFT EEN RELATIE. Liegen en je beter voordoen op Facebook is echt niet nodig, vind ik. Het is zelfs een beetje sneu. Maar ik ben dan ook een man met bruine ogen.
Volg Pascal Cuijpers op Twitter.
Reacties (1)
@0: “de hele natie treffen en er wel degelijk toedoen”
Dat belooft wat, edoch dit blijkt te gaan over sociaal wenselijke digitale berichten op Facebook. Enorm schokkend!