And the winner is…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Vladimir Putin (Foto: Wikimedia Commons/Agência Brasil)Ja, natuurlijk, wat dacht je dan? Verenigd Rusland boekt een monsterzege en haalt een tweederde meerderheid in de Doema.

Het nieuws? Bij de gratie Poetins mogen niet alleen de communisten, maar ook de LDPR en Rechtvaardig Rusland afgevaardigden immuniteit geven en hun zakken laten vullen. Maar samen hebben die drie tandeloze “oppositiepartijen” uiteraard precies niet genoeg zetels om Verenigd Rusland van z’n tweederde meerderheid af te houden.

Dat heet in het Rusland van Poetin geleide democratie (ook wel soevereine democratie).

Bij ons daarentegen heet zo’n systeem dictatuur. Tenzij je een lafhartige VOC-mentaliteit laat prevaleren. Dan heet Rusland een jonge democratie.

(Zie ook Remco’s Rusland)

Reacties (8)

#1 Obscura

De waarnemers van de OVSE spreken van niet eerlijke verkiezingen… Wat zou die conclusie voor gevolgen kunnen hebben?

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik neem mijn eerdere woorden terug betreffende GC en Rusland ;-)

Maarregh, TV beweerde gisteren dat Zjirinovski’s partij en Rechtvaardig Rusland geen oppositiepartijen waren en dat dus de communisten alleen oppositie mogen gaan voeren. Dat de LDPR de verkiezingsdrempel haalt vind ik niet vreemd: Op plaats twee staat toch die ex-collega van Putin waar uitlevering van gevraagd was? Al was het maar om het westen te pesten, die gunt Putin wel een zetel met immuniteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Weinig mensen die interesse hebben in Rusland trouwens… 2 reacties, 66x geopend. Is iets pas smeuig als Bush zegt dat het de As van het Kwaad is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Nomen Nescio

De reactie van Verhagen doet mijn tenen krommen en mijn bloed koken. Van dit soort nieuws wordt je toch cynisch? Ik wil hem wel gelijk geven wat betreft het tweede deel van het bericht, maar dat is wel heel erg utilistisch gedacht.
“er waren te weinig waarnemers” Ja natuurlijk, want die werden niet toegelaten! Kwezel!
Gelukkig dat Verhagen nog vertrouwen blijft houden in de mensheid, en dat het volgend jaar allemaal wel goed zal komen!

(bron:teletekst 4-12-07):
Minister Verhagen is teleurgesteld over het kleine aantal internationale waarnemers bij de verkiezingen voor een nieuw parlement in Rusland. Daardoor is het volgens hem moeilijk te beoordelen of de stembusgang eerlijk is verlopen.

Toch denkt de minister dat de uitslag recht doet aan de wens van de meeste Russen om het beleid van president Poetin voort te zetten. De partij van Poetin, Verenigd Rusland, lijkt met ruim 64 procent te hebben gewonnen.

Verhagen gaat ervan uit dat er volgend jaar bij de presidentsverkiezingen in Rusland wel veel buitenlandse waarnemers worden toegelaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Robert

Ik zal mijn reactie op dezelfde manier proberen te verwoorden als in Trouw. Dit commentaar had evengoed geschreven kunnen worden tijdens de verkiezingen in Armenie het afgelopen jaar, de verkiezingen van Georgie het komend jaar. In feite bij elke verkiezing in de staten van de voormalige Sowjet Unie in het verleden, nu en in de nabije toekomst. De misstanden zijn dezelfde, de meningen van de bevoling ook. Het enige dat verschilt zijn de meningen van de waarnemers. Deze hangen af van wat het Westen politiek uitkomt. In Rusland wordt er gesproken over fraude, in Armenie met de4zelfde fraude en misstanden van een grote vooruitgang en bij de verkiezingen in Georgie met de dezelfde misstanden het komend jaar hangt het ervan af of men de blunderende Saahakisvili nog wil steunen of niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@Robert: Lees dit eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Robert

[email protected]
Spuyt, ik verdedig niets. Ik overdrijf niet als ik stel dat ik wellicht de enige ben, die weet hoe het precies werkt (de misstanden en fraude) en toegepast wordt. Hier gaat het opdezelfde manier en misschien nog wel een graadje erger. Ik bekritiseer het Westen, omdat zij selectief vanwege de geopolitiek te werk gaan. Dan heet het in Armenie een grote vooruitgang (waar halen ze het vandaan????) terwijl de verkiezingen ervoor even rottig en ondemocratisch waren. Zoals je er zeker van kan zijn dat het in de verkiezing in Georgie januari a.s. even ondemocratisch en frauduleus toe zal gaan. Als men (het Westen)Saahakashvili wil blijven steunen, zal gesteld worden dat de verkiezing in een goed klimaat is verlopen en dat er slechts enige smetjes opgemerkt zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Caoran

Ach zoals Saddam ook al zei: Jullie westerlingen snappen niks van de echte democratie.

 • Vorige discussie