1. 1

  Gewoon een spelletje dreigen van Israel. Rammel met die sabel, in de hoop dat Rusland zich bedenkt. De argumentatie is nogal slap. Als Iran het wapen heeft gaan wij of de VS het proberen te neutraliseren en is de defensie van Rusland gecompromitteerd. Net alsof dat niet kan als het wapen in Rusland zit.

  Het lijkt me juist goed voor de Russen om het wapen aan Iran te leveren. Dan kunen ze, zonder zelf eventuele schade te ondervinden, zien hoe bestand het wapen is tegen dat soort bedreigingen (en hoe de performance uberhaupt is in een echte oorlogssituatie). Mocht het een zwakke plek hebben, dan weten de Russen waaraan te werken (deel van de deal zal waarschijnlijk zijn dat de Iraniers gegevens leveren over de combat performance).

  Mij dunkt dat ze er liever achter komen dat het uitgeschakeld kan worden in aanval tegen Iran, dan tijdens de volgende Kaukasusoorlog met hun eigen troepen betrokken.

 2. 2

  @1 huh?
  @1e alinea. OK, maar het punt is niet dat de
  Russen een goed SA-raket systeem hebben, maar dat de Iraniers het dadelijk ook hebben (terwijl alle haviken van Washington tot Tel Aviv graag die optie open willen houden om nucleaire installaties in Iran plat te gooien).

  @2e en 3e alinea: En dus? Bedoel je nu te zeggen dat dit voor de russen is wat Guernica voor de Nazi’s was? Ik bedoel hiermee geen Godwin te poneren, maar meer van: what’s the use? Ze kunnen het systeem zelf toch ook wel testen en @je laatste zin: Hoezo oorlog in de Kaukasus? De enige militaire machten waar de Russen luchtaanvallen – waar dit systeem voor bedoeld is – kunnen verwachten, is de NAVO of China(?). De rest haalt het niet in zn hoofd of heeft de militaire resources niet om een aanval uit te voeren waar dit systeem tegen beschermt.

 3. 3

  Rusland is natuurlijk ook de leverancier van de enige kerncentrale van Iran in Bushehr.

  Dat zit de Israeliers natuurlijk ook niet lekker. Nu proberen ze blijkbaar verdere schade te beperken door de dialoog met de Russen te zoeken.

 4. 4

  @2: Ik reageerde op de redenatie van die Israelier.

  “Russia will have to think real hard before delivering this system to Iran, which is possibly on the brink of conflict with either Israel or the US, since if the system is delivered, an EW [electronic warfare] system will likely be developed to neutralize it, and if that happens it would be catastrophic not only for Iran but also for Russia,” the defense official said.

  Neutralization of one of the main components of Russian air defense would be a blow to Russian national security as well as to defense exports. “No country will want to buy the system if it is proven to be ineffective,” the official said. “For these reasons, Russia may not deliver it in the end to Iran.”

  Verder ja logisch, je kunt je systeem zelf testen, maar een echte oorlog nabootsen is best moeilijk (inclusief bijbehorende stress etc.). Je weet pas echt hoe het werkt als het in een echte oorlog heeft gefunctioneerd. Guernica is wat dat betreft bij lange na niet het enige voorbeeld.

  Laatste zin: De NAVO zit aan de Kaukasus hoor (Turkije en misschien straks Georgie) en daar is het straks allemaal te doen (naja, nu eigenlijk al).