Allemaal aan de acai !

A-caiiiiiiii Dat 2006 compleet anders wordt dan het vorige jaar staat nu al onomstotelijk vast. Ook op het gebied van voeding gaan we het anders doen. Het Britse onderzoeksbureau Datamonitor maakte een analyse van de trends in ons eet- en drinkgedrag. Welke produktintroducties zetten door en hoe verandert de inhoud van ons boodschappenmandje ?

We gaan meer exotisch superfruit eten zoals: de anti-oxidantrijke acai-vrucht uit het Braziliaanse regenwoud, maar ook meer granaatappels, guarana, nono, manosteen en goji-bessen. Zelf-dokteren, Omega-3 vetten, koffie uit cacao, glutenvrij en volkoren worden folklore. Maar tevens duurzaam geproduceerde produkten worden gemeengoed: de opmars biologische produkten zet door. Trends voor 2006 (Zibb.nl/Food)

 1. 7

  Nou Nou NOu,
  Ik denk dat die Acai echt als een bom kan inslaan in Nederland. Is echt rijk aan vitaminen en mineralen.
  Ik maak nu al gebruik van een juice mix waarin die Acai verwerkt is. Het geeft echt energie.
  Ik denk dat promotie werk daarvoor echt zijn vruchten zal afwerpen.
  Nu alleen nog een leverancier vinden die kwalitatief goede pure acai levert.
  Beste Carlos heb je info over leveranciers die pure acai kunnen leveren??? Ik ben benieuwd.

  Clyde

 2. 10

  In de VS word het al sinds 2002 echt flink geimporteerd. Als jullie echt meer willen weten kunnen jullie je bericht plaatsen en voorzie ik jullie wel van de nodige info.
  Ik kom persoonlijk uit Suriname en daar groeit het ook. De lokale bevolking nuttigd die acai berry ook en is echt goed spul.

 3. 13

  Jazeker, het groeit voornamelijk in het noorden van Brazilie.
  Het is echt een vrucht die je binnen 24 uur na de oogst moet verwerken. Het bederft echt snel (verzuurd).
  Meestal word het dan ook bevroren verkocht.
  Wat ik echt jammer vind is dat men in Suriname nog niet zover is om het op een dusdanige wijze te verwerken zodat het geexporteerd kan worden. Is voornamelijk voor lokaal gebruik.

  Ik wil me echter best inzetten om het hier in Nederland te promoten en te distribueren. Ma goed jullie zullen het uiteindelijk wel merken.

 4. 14

  Heeft iemand enig idee of je deze vruchten ook op plantages kan kweken ? Verzamelen in het wild heeft als nadeel dat -als er flink veel geld mee te verdienen is- de pluk al snel te intensief is en er bijvoorbeeld nooit meer nieuwe zaailingen bijkomen of bepaalde dieren afhankelijk van de vrucht extra onder druk komen te staan. Plantages daarentegen zijn monoculturen en daaraan kleven ook talloze nadelen.

  Maar het zal best een lekker en gezond ding zijn die acai.

 5. 15

  Dat is mogelijk en volgens mij gebeurd dat ook al.
  Net als de kokos palm kun je ook deze palm planten en die bomen blijven echt lang staan. Ze dragen echter alleen vruchten van augustus tot januari. Die bomen groeien echt als kool.
  Met wat zoekwerk op internet kom je ook aan die info.

 6. 20

  Okee, interessant weer een expert aan te treffen in de reageervelden, die wat kan toevoegen uit eigen kennis. Ikzelf hoef niks met acai, ik ben beroepshalve geinteresseerd in handel en de effecten daarvan op de biodiversiteit.