Alleen Rutte scoort met bezuiniging op minima

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

rutte cohenTerwijl de oppositie niet betrokken wordt in het maken van plannen voor de onderkant van het loongebouw wordt de VNG dat wel. En de VNG slaagt waar Cohen tijdens de campagne jammerlijk faalde. In een niet-openbare maar per ongeluk toch op internet geplaatste brief (mirror) haalt de VNG keihard uit naar de voorgenomen bezuiniging op de Wet werk en bijstand (Wwb). Waar het Rijk de uitvoeringskosten van het nieuwe beleid op 4,5 miljoen schat, denkt de VNG minstens 30 miljoen aan ICT-kosten te moeten maken. Om te kunnen plukken van minima moet de sociale dienst van iedere gemeente op de schop en dat is bepaald niet gratis.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bracht EO-Netwerk een bijstandsmoeder aan het huilen met de doorberekening van de bijstandsplannen van de VVD. Rutte reageerde woedend, er was niks van waar. Diezelfde bijstandsmoeder werd ook in de campagne voor de Statenverkiezingen ten tonele gebracht, ditmaal bij Uitgesproken WNL waar ze verklaarde nog niks van de bezuinigingen te merken.

Dankzij Uitgesproken VARA, dat de hand wist te leggen op plannen van de regering om het individuele recht op bijstand af te schaffen, wisten we welke kant het uit zou gaan. Als het aan Rutte  ligt dan kunnen thuiswonende kinderen  van werkloze ouders als kostwinner worden aangemerkt. Van een student met een bijbaan kan worden verwacht dat zij haar ouders onderhoudt. Cohen ging ermee aan de bak. Het moet eerlijker!

70 Miljoen hopen te bezuinigen op 20,000 bijstandsgezinnen is een sprekend voorbeeld van het harde rechtse beleid van Rutte. Toch wist Cohen er niet echt mee te scoren. Het verweer was dat het slechts ambtelijke stukken zijn. Er zijn nog geen concrete voorstellen, er wordt nog over onderhandeld. Het lijkt Wikileaks wel. Dat zijn ook stukken waar het kabinet geen officiële status wil hechten.

Rutte bedrijft struisvogelpolitiek en dat blijkt te werken. Gewoon glashard ontkennen en de kritiek van de oppositie goedlachs van je afschudden. Een strategie die van de VVD ook bij de Statenverkiezingen weer de grootste partij heeft gemaakt. Dat moet, ondanks de minderheid in de Senaat waar de gedoogconstructie op af lijkt te stevenen, toch knagen bij links.

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de VNG wel precies wist wat Rutte met minima van plan is terwijl Cohen niet verder kwam dan wat Uitgesproken VARA hem voorschotelde? Ik kom ook niet dagelijks op de site van de VNG en heb het aan @federatieopvang te danken dat ik een blogje over deze brief kan schrijven maar toch, als je de onderbuik van dit land moet geloven dan is ons bestuur verziekt door de PvdA.

Waar zijn dan de ambtenaren die er openlijk op wijzen dat de voorstellen fraude in de zullen hand werken waardoor de uitvoeringskosten nog verder stijgen terwijl tegelijkertijd een groter beroep op bijzondere bijstand, voedselbanken, schuldhulpverlening en maatschappelijke opvang zal worden gedaan? Waarom staat dat alleen in een per ongeluk online geplaatste brief?

Reacties (59)

#1 Joop

Ach, als de PvdA aan de macht was, was hetzelfde gebeurd.

 • Volgende discussie
#2 Anton

Beetje makkelijke retoriek dit, alsof Rutte danwel ‘rechts’ onverschillig, nee nog erger, het wel leuk vindt om bijstandmoedertjes af te knijpen. Een samenleving is begrensd aan wat zij aan sociale overdracht kan doen, het platgenivelleerde 0031 zit aan die grens. Als je dan een grote, geïmporteerde onderklasse moet onderhouden wordt de spoeling vanzelf dun. Dat is wat we nu zien gebeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 esgigt

@2: Er is inderdaad een grens aan wat je kunt herverdelen zonder je economie helemaal de strot af te draaien. Daarnaast moeten we ook af van het taboe op bezuinigen op de minima. Over deze groep 100% gesubsidieerden wordt gesproken en gedaan alsof zij het belangrijkst in onze samenleving zijn. Feit is en blijft dat zij alleen geld kosten (vreten genade-brood zogezegd) en geen ene rooie rotcent bijdragen aan het geheel.

Het wordt hard tijd dat de werkenden in deze samenleving weer het respect krijgen dat zij verdienen en niet leeggeplunderd worden vanuit een misplaatste solidariteitsgedachte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 roy

Struisvogelpolitiek wordt bedreven door types die geen oog hebben voor de staatsschuld. Maatregelen zijn overbodig en schulden worden eenvoudig en zonder beleid op aflossing doorgeschoven naar de toekomst. Over rentebetalingen wordt niet moeilijk gedaan. Kwestie van een nieuwe obligatielening en hoppa. Zo is die kredietcrisis ontstaan, weet je. Leningen die jarenlang zijn doorgeschoven, totdat uiteindelijk iemand die ene relevante vraag stelde: hoe gaan we dit eigenlijk betalen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 esgigt

Tuurlijk: gewoon bijlenen voor je rente en aflossing… AUW!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Crachàt

Het is niet de vraag of Rutte het ‘leuk’ vindt, het is de kwestie dat hij het doet.
En er is genoeg geld, enkel vinden rancuneuze heethoofden het nodig om de kapitaalkrachtigsten rijker en de behoevendsten armer te maken.
Dat is een bewuste keuze, geen natuurverschijnsel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Vollédige bijstand zeker, dat cijfer van ’20.000’ huishoudens. Oke, in ieder geval treffen de maatregelen totaal 13.600 huishoudens den Haag, 2500 Arnhem, 4500 Nijmegen en R’dam 77.000 (145.000 mensen), zie artikel online versie Binnenlands bestuur, v.a. blz 30. Armoedeval bestrijden (maar chronisch zieken en ouderen worden ook op die hoop geveegd…Dominique Schrijer (wethouder R’dam) past daar voor heeft al gezegd dat het Rijk dit zelf mag gaan uitvoeren

…terwijl Cohen niet verder kwam dan wat Uitgesproken VARA hem voorschotelde.

“Alternatieve afbraakpolitiek waarbij de PVV zich profileert als verdediger van de belangen van de ‘hardwerkende Nederlander’ en hulpbehoevende bejaarden. Het is de combi van VVD en PVV standpunten, van bewuste creatie van een onder discipline gebrachte onderklasse met ogenschijnlijk een verdediging van de belangen van middengroepen. Linkse partijen hebben zeer verdeeld en halfslachtig op deze ontwikkeling gereageerd.”

Chronologie v.a. 010109:

http://www.bijstandsbond.org/chronologie/chronologie.html

Collectief door Rechts of Links genaaid worden is ook maar een kwestie van een rode of blauwe stropdas…want welk kabinet zat er ook alweer toén OEN OEN? En wie was met een leger aan minima de burgemeester van WEEZEL EZEL EZEL (A’dam)?

*zit alweer een gekke galm in me reacties*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Arjan

Ja. Godverdomme. Klote minima met hun stomme geldnood. Waar moet de hypotheekrenteaftrek van mijn huis van 7 ton nou zo meteen betaald van worden?! Hebben ze daar wel eens over nagedacht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Maria

@esgigt
Mensen zijn niet alleen in geld uit te drukken. Het gaat niet om ‘genadebrood’.
Elias zei al dat door statenvorming, marktvorming en industrialisering grotere aantallen mensen sterker op elkaar aangewezen raakten. Tekorten en tegenslagen van sommigen, benadeelden daardoor steeds vaker anderen die niet direct getroffen werden. Verpaupering bracht de openbare orde in gevaar, epidemieën bedreigden ook de gezonden, analfabeten werden de geschoolde medeburgers tot last. Bij risico’s tot benadeling van gevestigde groepen trachtten deze groepen door onderlinge collectieve actie hun positie te beschermen. Maar voor een effectief collectief optreden was overheidsdwang vereist en een eenheidsbeleid voor het hele grondgebied. Dit is een werkwijze van een moderne, democratisch-kapitalistische samenleving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 esgigt

@6: Je trekt de discussie in extremen. Het gaat hier in feite over gewone werkenden die ook het recht hebben hun belangen vanuit Den Haag beschermd te weten en verschoond te blijven van de zoveelste aanslag op hun portemonnee om 100% gesubsidieerden vrij te houden van een deel van de rekening van de crisis onder het mom van opgelegde solidariteit (wanneer zijn de gesubsidieerden eens solidair met de rest?). Waarom zouden deze werkenden ALLES moeten betalen? Het gaat niet om de rijken die alleen rijker worden, maar over de werkende klasse die snel verarmt omdat zij feitelijk de dubbele rekening voor hun kiezen krijgen. Of denk jij dat zij dan gewoon nog wat harder kunnen gaan werken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 esgigt

@Maria: je hebt gelijk dat mensen niet in geld uit te drukken zijn, maar er is wel een rekening die door alle mensen opgebracht moet worden. Die last eenzijdig bij een groep leggen is totaal niet solidair. Ook van de gesubsidieerden in onze samenleving mag iets gevraagd worden en niet alleen van de werkenden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 InvertedPantsMan

waarom zo negatief allemaal? 30 miljoen levert best een paar leuke ICT baantjes op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 spees

@Esgigt. Als je denkt dat JOUW lasten verlicht worden door Rutte’s bezuiniging op werkelozen, ben je naïef rechts. Ik snap je best, ik baal ook als een stekker van de megagrote belastingdruk in NL. Maar het geld dat de bezuiniging oplevert gaat niet naar hardwerkende Nederlanders zoals jij, maar regelrechts naar gaten in de begroting die veroorzaakt door debielen als Rijkman Groenink ea.
De linkse partijen zijn terecht verongelijkt, maar blijven daar weer eens in hangen zonder een redelijk alternatief. Maar ga nu niet Rutte’s bezuiniging onder kanslozen prijzen als iets wat goed is voor ons. We gaan er niks van merken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Tom

schandalig! 110 euro pp per maand proberen af te troggelen. Waar moet die vakantie nu dan van betaald worden? Of die nieuwe LCD?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 nanne

Het gaat hier als ik het goed lees om 30 miljoen overhead (alleen al aan IT) voor een bezuiniging die 70 miljoen moet gaan opleveren. De vraag daarbij is waar het Rutte en Wilders om gaat, mensen met bijstand en mensen die ze in de gemeente proberen te helpen te pesten als pendant van “links pesten”, of om kosten sparen. Als het om het laatste gaat verlaag of bevries je de bijstand toch gewoon. Wel zo makkelijk.

Nederland heeft trouwens nog steeds de laagste werkeloosheid in Europa. De inkomens(on)gelijkheid ligt vrij precies op het Europees gemiddelde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Arjan

@15

Daarnaast verwacht de VNG ook nog extra kosten voor opleidingen van het huidige personeel en het wijzigen van de huidige werkwijze. Ook zien ze een grote fraudegevoeligheid doordat mensen zich gaan inschrijven op andere adressen. De 70 miljoen die het zou moeten gaan opleveren zou dus wel eens een stuk minder kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Hans

En zo worden we op een stiekeme manier belazerd. Hoezo solidariteit. Hoezo sociaal beleid. Hoezo streng maar rechtvaardig. De rijken rijker, de armen armer. Eerst een verkiezingsoverwinning met beloften, vervolgens keiharde en onevenredige maatregelen voor de kansarmen in onze samenleving. Daarbij wordt hun kinderen een toekomst ontnomen waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Natuurlijk moet iedereen in onze samenleving een steentje bijdragen, maar wel naar evenredigheid. Een gelukkig babyboomer die best een vakantie wil overslaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 esgigt

@13: Dat zijn jouw woorden die je mij in de mond legt. Daar pas ik dus voor. Ik stel alleen dat van de minima (100% gesubsidieerden) in onze samenleving ook een bijdrage verwacht mag worden, want wat hebben zij gepresteerd om ontzien te worden????

Daarnaast ben ik het helemaal met je eens dat de crisis veroorzaakt is door een groep die weer geheel buiten schot blijft. Eat the Rich!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Henk

Ons kabinet bestaat uit:
Liberalen die Thorbecke verloochenen.
Uit christenen die terug willen naar de bedeling – en waarvan de helft bij de laatste verkiezingen ontdekte dat ze eigenlijk de PVV vertegenwoordigen.
Dit zootje wordt gedoogd door de PVV, die zegt het goed voor te hebben met de zwakken in onze samen (zolang het geen moslims zijn); blijkbaar kunnen ze hun eigen “programma” niet lezen of vinden ze het genoeg om veel in het nieuws te zijn en lijdt de hele kliek, zoals de geblondeerde hoofdman, aan narcisme.
“Onze democratie” toont prachtig aan hoe onbeschaafd, egoïstisch, slaafs en/of dom de meerderheid van de bevolking is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bismarck

@10: “Je trekt de discussie in extremen.”

Dat vind ik een nogal merkwaardige beschuldiging van de auteur van #3. Pot en ketel esgigt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bolke de big

Laten we nog een misverstand uit de wereld helpen, in Nederland worden de rijken ook niet rijker dankzij de overheid, de enige groep in Nederland die rijker wordt dankze de overheid is de overheid zelf.

Ik heb niks tegen de belastingdruk in Nederland, maar waarom vraagt niemand zich af waarom de belastingdruk in Nederland vergelijkbaar is met de scandinavische landen maar de voorzieningen lijken op die van een 3de wereld land.

WAAR BLIJFT AL DAT GELD?????

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Inkwith Barubador

Nou ja, het is typisch Nederland. Ze verzinnen iets waar je op papier geld mee bespaart, maar het kost tegelijkertijd een kapitaal aan mensen en computersystemen om de regeling uberhaupt in en uit te kunnen voeren.

Nog meer regeltjes, ik dacht dat de VVD daar tegen was?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Petra

De VNG is wakker, de brief is verwijderd. Gelukkig hebben we de mirror nog. Enneh, rechtse er moet nou eenmaal bezuinigd worden!!!! roepers, ga het weblog van Bas Jacobs eens lezen ofzo. (klik m’n link) Omdat het kabinet geen echte keuzes durft te maken wordt er keihard op de gloeiende plaat gedruppeld. Daadkracht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Crachàt

@10: ik zal de eerste zijn om subtiliteit in een reacie of post te appreciëren.
Maar soms wil je je boodschap in essentie weergeven – al was het maar omdat ik moet werken om belastingen te kunnen betalen en geen tijd heb om uit te wijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Olav

Esgigt: Ik stel alleen dat van de minima (100% gesubsidieerden) in onze samenleving ook een bijdrage verwacht mag worden, want wat hebben zij gepresteerd om ontzien te worden????

Egoïstische lul dat je er bent. VVD’er zeker?

Onder “de minima” zitten er velen die gewoon “hardwerkende Nederlanders” zijn, dan wel jarenlang gewerkt hebben voordat ze werkloos en/of arbeidsongeschikt werden.

Overigens hoeft niemand iets te “presteren” om ontzien te worden. Mensen die toch al aan de bodem zitten ontzien is gewoon een kwestie van beschaving.

Verder eens met Bolke: waar blijft al dat geld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Tjerk

Het gaat hier toch om verantwoordelijkheden? Waarom zou Rotterdam de minima willen helpen, als de rijksoverheid toch wel de rekening betaalt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 sikbock

veel bijstandsklanten importeren = bezuinigen op bijstand = logies

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 JSK

Verder heb ik er geen mening over maar dat dit voorstel helpt de overheidsfinanciën helpt te beheersen is vals. Nummers 2 tot en met 5 zijn onzin.

De zorg slokt jaarlijks 45 miljard op, groeit met 6 a 7 procent per jaar en deze regering doet helemaal niks aan die kostenontwikkeling. 70 – 30 = 40 miljoen bezuinigen op bijstandsklanten is helemaal niks vergeleken met de echte fiscale problemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Anton

@27 Klopt. En de zieligenindustrie die moet toch zeker ook betaald worden? Da’s namelijk solidair.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/291059/Straatcoaches-liegen-erop-los-om-subsidie-te-krijgen.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Crachàt

Bezuinigen is een leugen.
haal het geld waar de plunderaars zitten: onder de zon op Bonaire.
En hou strafrecht voor firma’s die alles naar het verre Oosten hebben verplaatst – om te beginnen de Europese arbeid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 esgigt

@25: Olav, je snapt er echt de ballen van:
– solidariteit houdt ook in om als het slechter gaat een bijdrage te leveren. De “solidariteit van links” houdt in je klauw opblijven houden en nergens last van hebben al gaat het nog zo rot.
– Ik probeer de argumenten boven tafel te krijgen waarom bepaalde groepen niet mee zouden hoeven te betalen. Jij komt echter niet verder dan wat gescheld. Concludeer ik dat jij niet weet waarover je het hebt, noch in staat bent een fundamentele discussie te voeren.
– Mensen die aan de bodem zitten daarom ontzien is geen kwestie van beschaving (wel in jouw ogen, directe belangen?) maar een economisch en sociaal onhoudbaar uitgangspunt ten tijde van een ernstige crisis.

Krijg je vervolgens dus de conclusie zoals Sikbock die terecht trekt:
veel bijstandsklanten importeren = bezuinigen op bijstand

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Theo

In de brief zegt de VNG op een gegeven moment dat de gemeenten het armoedebeleid betalen uit eigen middelen.

Ze hebben het daar dus nog steeds niet begrepen.
Een gemeente heeft geen eigen middelen.

Een gemeente heeft inkomsten uit gemeentelijke BELASTINGEN en krijgt een bijdrage van de staat die gefinancieerd wordt uit BELASTINGEN. Dus geen eigen middelen die leuk verdeeld kunnen worden.

Als dat nou eens tot die botte koppen gaat doordringen, dan zijn we een heel eind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Olav

Esgigt: je klauw opblijven houden en nergens last van hebben al gaat het nog zo rot.

Mensen op het sociaal minimum hebben volgens jou nergens last? Die hebben daar al elke dag last van.

Ik wens het je graag toe dat je het ook eens een jaartje mee mag maken. Piep je misschien wel anders.

En die zgn. crisis is een leugen, maar dat is hier al gememoreerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Tjerk

#28
Maar dat mag je de oppositie ook aanrekenen. Waarom hoor ik Cohen niet over de AWBZ bijvoorbeeld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 aynranddebiel

@31 “Mensen die aan de bodem zitten daarom ontzien is geen kwestie van beschaving (wel in jouw ogen, directe belangen?)”

Dat jij je blijkbaar niet eens kunt voorstellen dat andere mensen misschien wel eens handelen uit andere motieven dan eigenbelang zegt wel genoeg lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 JSK

@34: Omdat niemand een echt antwoord heeft. Maar het geblaat dat rechts in deze verantwoordelijker is dan links gaat mij echt te ver. Rechts ontziet gewoon een andere maatschappelijke groep, that’s it.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Toko_senang

@33: Wat houdt de minima tegen om te gaan werken, 200.000 Polen kunnen zonder moeite werk vinden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 AntonB

Petra Kramer is dat niet die PVV aanhangster uit Friesland die extreem rechtse dingen twittert? Waarschijnlijk is dit bericht dus gewoon de volgende flauwe grap, ik begrijp niet dat iedereen hier nog serieus op in gaat ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 esgigt

@Olav: Het probleem met jouw beeld van solidariteit is dat het tot in lengte van jaren een eenzijdige solidariteit betreft en dat is GEEN solidariteit maar een perversie. Daarom heb ik het dus ook over “je klauw ophouden zonder dat de feitelijke situatie van de economie daarop invloed heeft.”. Ik reken het jou en gelijkgezinden dus aan dat zij solidatiteit als chantage middel misbruiken om bepaalde groepen in de samenleving in een immobiele situatie te houden.

Zoals Toko_senang terecht opmerkt: wat weerhoudt hen om werk te zoeken (of een cursus te gaan volgen die uitzicht op werk biedt)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 JSK

@37: Minimumloon en zelfrespect plus de verwachting dat niemand in een beschaafd land met zn vieren op een kamer hoeft te wonen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 esgigt

@40: dat zijn wel erg grote bedreigingen voor het geestelijk welzijn die je daar opnoemt: Minimumloon (of hoger), zelfrespect en vooral niet met 4 man op EEN kamer te moeten…. brrr…. ik moet er niet aan denken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Crachàt

omdat die Pool in het knetterzwart wrkt, en zelfs dat schamel kutloon beter is dan wat hij in zijn land kan krijgen – niet omdat hij daar een menswardig Nederlands leven van kan betalen.
Het is ongehoord onbeschoft dat men een shitty 20.000 gezinnen gaat aanpakken, een peulschil, de kostprijs van nog maar eens een overbodige autostradebrug of een ander megalomaan ingenieursprojectje.
Werkelijk èlk relativeringsvermogen is zoek.
Radeloos gaat men wat ‘keihard aanpakken naar de toekomst toe’, met geen enkele ethische rem, met geen enkele bekwaamheid in perspectief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 ijsbeer

Je ziet al jaren een polarisatie ten koste van het midden. Wilders is helemaal niet zo’n spektakel als mensen denken, maar meer een verlate uitdrukking van een zich al veel langer inzettende beweging uit het midden van de politiek, daar profiteren niet alleen Wilders van en niet toevallig zijn het het CDA en de PvdA die daar het slachtoffer van zijn. Maar je ziet nu al het einde ervan: Rutte houdt midden-rechts en de PvdA is ook gestabiliseerd, terwijl Wilders ook door heeft dat er aan de flanken weinig meer te winnen valt, zie ook de SP die zijn max heeft bereikt. Het is nu wachten op de reagerende trend, over een paar jaar beweegt alles zich weer naar het midden. Je zou nu eigenlijk een hippe middenpartij moeten oprichten, die het CDA kan vervangen. Tenzij zich er verscheidene nieuwe middenpartijen vormen, een Islamitische, een Christelijke, een humanistische.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 knelistonie

@42 “Werkelijk èlk relativeringsvermogen is zoek. Radeloos gaat men wat ‘keihard aanpakken naar de toekomst toe’”

Dan zal ik je niet attenderen op de cover van Elsevier van deze week. Voor de kleuters zijn daar alle ‘moeilijke’ begrippen van een bijvoeglijk naamwoord voorzien, zodat je meteen aardig geïnformeerd bent als je begint te lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 piet

een zijstraatje: waarom wordt die zorg eigenlijk per jaar 6 tot 7% duurder? En wordt dat voor zoete koek geslikt?
Is de kwaliteit van die zorg in de jaren dat dat steeds duurder werd navenant toegenomen?
Of zit hier iemand vreselijk z’n zakken te vullen?

Vragen, vragen.
Iemand met een antwoord?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 piet

@42
als Pool hoef je niet eens ‘knetterzwart’ te werken, er bestaat de mogelijkheid om via een Pools uitzendburo tegen een Pools minimumloon hier te werken. Vanwege vrij verkeer van diensten binnen de EU. Dat scheelt de werkgever gauw een euro of 2 per uur. Dat kan je die werkgever niet kwalijk nemen, die wil ook zo goedkoop mogelijk produceren.
Door zulke constructies komt ons minimumloon (en dat van ‘niet-westerse/EU-allochtonen’) aardig onder druk te staan.
Bijkomend voordeel voor ons land is dat mensen die op die manier werken (vooral in de bouw, tuinbouw, bollen, etc.) ook niet bij onze bedrijfsverenigingen terecht kunnen voor een uitkering, ziektegeld etc.
De natte droom van de vrije markt-liberalen.
Het gebeurt al jaren…

Een werkwillige kan zich dus het best in Polen naturaliseren en daar naar een uitzendburo stappen…. Dan kom je wel aan de bak voor drie tientjes per dag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 aveon

hebben de minima soms de crisis veroorzaakt? waarom is iedereen alweer vergeten dat de banken de schuldigen zijn. die zijn zichzelf alweer riante bonussen aan ’t geven en gaan vrolijk door naar de volgende crisis. zij zijn toch te groot om om te vallen, zij worden wel door de staat gered als het weer zover is, maar de armsten mogen het gelag betalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 esgigt

@47: Nee, net zo min als de anderen. Alleen de bankiers etc. zijn daarvoor verantwoordelijk, maar door het mooie systeejm mogen jij en ik de schade betalen. En daarvan baalt iedereen, geheel terecht. Eat the rich…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Ramon

Geweldig stuk! Gelukkig werkt de mirror nog

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Stickmeister

Focking minima, laat ze bloeden. Ik wil 130 km p/u rijden. Daarnaast mijn 250 euro subsidie veiligstellen (hra/pm). Zij hebben de crisis veroorzaakt door uh…niet te werken. Dat er maar zo weinig in de wwb zitten is onbegrijpelijk; het is immers een pretje. Nog beter alle minima het land uit. Probleem opgelost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Henk

De eerste paar comments onder dit bericht zijn van hoge kwaliteit en daagt je uit over dit onerwerp na te gaan denken. Vervolgens komen een aantal links extremisten bleren over banken, Bonaire en meer belasting.

Ingaan op iets waar het feitelijk over gaat. (normale mensen met normaal loon die bijna alles moeten betalen) is te moeilijk en pijnlijk. Het is dan beter om sarcastisch over LCD`s en hypotheken te gaan schreeuwen.

Het zijn altijd dezelfde namen…. met hetzelfde slappe geouwehoer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 gronk

(normale mensen met normaal loon die bijna alles moeten betalen)

Ja henk, je bent zielig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 parallax

Henk ben je schizofreen? Is een serieuze vraag aangezien #19 & #51 bijna onverenigbaar zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 bisschops

@16 Arjan
Ik las het artikel in Binnenlands Bestuur van 26 februari 2011 op pagina 35. Daar staat opgesomd welke regelingen voor aanvullende voorzieningen er allemaal zijn in Arnhem. Ik noem er een paar; een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering, formulierenservice & belastingservice, een rentevoordeelrekening(?), de Arnhem Card en nog veel meer. Heeft er wel eens iemand over nagedacht hoeVEEL dure ambtenaren voor het uitvoeren, controleren en verantwoorden van deze regelingen nodig zijn? Ik vermoed dat de uitvoeringskosten in geen verhouding staan tot de genoten voordeeltjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 bisschops

@17 Hans:
Dit citaat zegt het allemaal

“The country’s broke, and you can vote yourself unsustainable quantities of government lollipops all you like, but all you’re doing is ensuring that when, eventually, you’re obliged to reacquaint yourself with reality, the shock will be far more devastating and convulsive.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 JSK

@54: Wie leest Binnenlands Bestuur? Een subsidieverslaafde superdure ambtenaar zeker!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Rene

@ 53: Er is een mentaal gezonde Henk met een link naar het humanistisch verbond als z’n naam die iets op #19 zei en er is die gesundes-volksempfinden kwijlbak van #51.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 bisschops

@JSK
zie daarvoor de link in post nummer 7
Je kunt BB gewoon online lezen. Ik kan het betreffende artikel aanbevelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Yevgeny Podorkin

Toch nog iemand (bisschops) opgevallen,die op het oog interessante link (BBestuur)

Maar tis inderdaad bisschops een kwestie van accepteren dat er nou eenmaal een horde mensen is-en-blijft die niet mee willen/ kunnen in de maatschappij. Wat kies je/ is de oplossing: Zachte heelmeester is 1 x bloeden (in de vorm van uitkering). Hard met de mattenklopper (hulpverlening, gevangenissen, misdaad enz.) 2x poeplap trekken…

 • Vorige discussie