Alle Amerikaanse campagnefilmpjes ooit

Het Museum of Moving Images heeft alle alle Amerikaanse campagnefilmpjes ooit online gezet. En heeft daarmee een heerlijke website gecreëerd waar je continu verbaasd, ontroerd, of aan het lachen gemaakt wordt. 

Woensdagnacht onze tijd gaan Barack Obama en Mitt Romney voor het eerst tijdens deze campagne live de degens kruisen in een tv-debat. Maar ze bestoken elkaar natuurlijk al veel langer met campagnefilmpjes. Daarin nemen ze het beide meestal niet zo nauw met de feiten.

Dat is niets nieuws onder de zon. Tv-spotjes zijn al decennialang gemeengoed in de Amerikaanse campagnes. Het Museum of the Moving Image heeft op een speciale website alle campagnefilmpjes vanaf 1952 verzameld. En dat levert heel wat kijkplezier op. 

De filmpjes zijn gerangschikt naar jaar en partij. Daardoor valt het eerste filmpje van de Republikein Dwight Eisenhower op. In een koddig tekenfilmpje klinkt op een kek deuntje de tekst ‘You like Ike. I like Ike. Everybody likes Ike – for president!’ Lekker old school, maar je kunt je niet voorstellen dat Romney of Obama anno nu nog zo’n filmpje zou maken. (Overigens kun je ook op thema of ’type commercial’ zoeken.)

Interessant is ook dit filmpje van Richard Nixon uit 1972, toen hij campagne voerde voor herverkiezing. In het spotje is te horen dat een voorgestelde wet van zijn opponent McGovern 47% van de Amerikanen afhankelijk zal maken van sociale zekerheid. He ho, waar kennen we die 47% ook alweer van? Oja, hiervan.

A risk America can’t afford

Als je kijkt naar de filmpjes uit 1988 is goed te zien hoe Bush senior en zijn campagneteam een waar ‘Eureka’-momentje hadden toen ze begonnen met het stelselmatig neerzetten van tegenstander Dukakis als onbetrouwbaar en boevenvriend. Wereldberoemd is het filmpje Willie Horton, waarin Dukakis’ standpunt over de doodstraf en verloven voor gevangenen genadeloos afgestraft werden.

Niet zo origineel

Barack Obama werd in 2008 verkozen omdat hij ´Change´ beloofde. Hij wist daarmee uitermate effectief campagne te voeren. Maar eigenlijk was dat thema helemaal niet zo origineel. Vele Democraten én Republikeinen voor hem hadden al campagne gevoerd op dat thema. Zo ook Jimmy Carter, die in het volgende spotje stoer over een paar groene akkers loopt terwijl hij zijn liefde voor zuidelijk Amerika opbiecht.

Reacties (1)

#1 Yevgeny Podorkin

Nixon is veruit de meest intrigerende president ever…klik op 1960 civil rights en let op de paranoïde oogjes aan het begin.