Afrika gebaat bij vrijhandel!

testplaatje.jpgSinds 2002 onderhandelen 77 landen in Afrika, het Caribische Gebied en de Stille Oceaan met de Europese Unie over nieuwe handelsverdragen. De zogenaamde Economic Partnership Agreements moeten de in het slop geraakte economieen van deze landen weer vlot trekken. Vrijhandel als motor van ontwikkeling dus.

Natuurlijk is niet iedereen overtuigd van het nut van vrijhandel, dus wordt er gedebatteerd door het hele land (klik hier voor een overzicht van de debatdata).. In Amsterdam ging het afgelopen donderdag in CREA hard tegen hard; Harry van Bommel (SP) tegen Zsolt Szabo (VVD). Harry van Bommel is vrij duidelijk, zoals te zien is in de film welke lokaalmondiaal over de EPA’s maakte. Maar goed wat kun je verwachten van iemand van de Socialistische Partij?

Zsolt Szabo (VVD) daarentegen kwam met en een hele nieuwe insteek:

EPA’s en vrijhandel zijn een uitstekende manier om de corruptie in Afrika aan te pakken!

Ben ik nou zo slim, of zijn jullie zo dom?

 1. 1

  Natuurlijk is Afrika gebaat bij vrijhandel. Maar wie de WTO-onderhandelingen wel eens heeft gevolgd, merkt dat deze gevoerd worden door juristen en politici. En die praten voortdurend over het verlenen van opening van hun markten als een ‘gunst’.

  Maar exporteren is geen doel op zich, maar alleen een middel om importen te kunnen betalen.

  Het grote probleem van Afrika is dat het geen marktoegang heeft tot Europa (daarin hebben Van Ardenne en de Novib zeker gelijk). Maar dat de meeste Afrikaanse landen geen toegang hebben tot elkaars markten, is een probleem dat heel vaak wordt overzien (oa door Van Ardenne en de Novib).

 2. 2

  Nou, ik denk dat het probleem zich concentreert op twee punten: suiker en tabak. Zolang Europa dáár moeilijk over doet, hebben de ACP-landen niet zoveel aan ‘vrijhandel’. De liberaliseringen van recentelijk hebben vooral betrekking op fabrieksproducten en gewassen uit gematigde streken: Afrika heeft daar geen donder aan.

 3. 4

  Nouja, het zal al genoeg zijn als wij niet onze tabaksboeren (in o.a. Griekenland) beschermen tenkoste van diegenen buiten de EU.

  Overigens: 75% van de verkoopprijs van sigaretten is accijns, die pas over het uiteindelijke product worden geheven. Sigaretten zijn een inelastisch goed (of beter gezegd: de vraag daarna is dat), dus het grootste gedeelte van de belasting over sigaretten wordt betaald door de roker (jij en ik).

  Met of zonder accijns: de tabakboeren merken er weinig van. Máár, nu spekken we wel de zakken van Grieken ten koste van bv de Cubanen.

 4. 5

  Vrijhandel goed tegen corruptie?
  Szabo denkt vast dat vrijhandel een superoplossing is die alle problemen zomaar even wegvaagt. Corruptie is natuurlijk een extreme vorm van inefficiënt werken, maar om de efficiëntie te bevorderen gaat het afkondigen van vrijhandel veel te ver.

  Veel Afrikaanse economieën en sectoren zijn nog lang niet zo sterk dat ze kunnen concurreren met Europa. Vrijhandel zou dan de doodsteek betekenen. En dan ben je nog verder van huis dan nu mét corruptie