Volgens het Bonnefantenmuseum (Maastricht) is er “een hernieuwde belangstelling voor abstracte schilderkunst, waarvan al geruime tijd sprake is bij een jongere generatie kunstenaars…”. Daarom durft het museum een tentoonstelling aan met de ‘ornamentele abstractie’ van Dan Walsh (tot 12 januari 2020 en tot 30 maart in Galerie Slewe, Amsterdam).
Dan Walsh – Enfin, 2018, acryl op doek, 177.8 x 177.8 x 3.8 cm.
Het museum heeft in zoverre gelijk, dat er een behoorlijke hoeveelheid tentoonstellingen lopen (en nog komen) waarin abstracte kunst centraal staat. En niet alleen met werk van de jonge generatie. Een overzicht van alle huidige en komende tentoonstellingen.
Het Stedelijk Museum Schiedam haalt een bijzondere stunt uit met abstract werk. Je kunt helemaal alleen genieten van ‘Grey Orange on Maroon, No. 8’ van Mark Rothko. Het schilderij is door museum Boijmans Van Beuningen uitgeleend in het kader van ‘Boijmans bij de buren’(een aantal topstukken worden tijdens de renovatie in nadere musea tentoongesteld). In Schiedam dus ‘mijmeren bij Mark’, tot 5 januari 2020.
Het werk van Rothko was in 2015 een enorme publiektrekker in het Haagse Gemeentemuseum. Wellicht heeft dat er toe bijgedragen dat ook het publiek meer interesse heeft gekregen voor abstracte kunst. Het is voor de kunstenaars in de volgende tentoonstellingen wel te hopen.
Tot 31 maart: Museum De Casteelse Poort, Wageningen, met werk van Nikolaj Dielemans en Fieke Hordijk.
Nikolaj Dielemans – Verbindingen II, 2018, acryl op linnen, 100 x 100 cm.
Fieke Hordijk – ‘Denkend aan Holland…’, 2013, sculptuur, messing en koper, h 65 cm.
Tot 9 juni: Museum De Zwarte Tulp, Lisse, met een retrospectieve expositie van Zhuang Hong Yi, met zgn. ‘Flowerbed Colour Change’ schilderijen (stukjes geverfd rijstpapier, gevouwen en geknipt tot honderden bloemknoppen). De kleuren veranderen afhankelijk van je gezichtsstandpunt.
Persafbeelding Museum de Zwarte Tulp, tentoonstelling Lentekleuren met werk van Zhuang Hong Yi.
Tot 7 april: Melklokaal, Heerenveen, ‘Attitudes’ met werk van Peter Geerts, Henrik Kröner, Coen Vunderink en Jan Wattjes.
Expositie view met van voor naar achter: Coen Vunderink – ‘Perfect swim 02’, Jan Wattjes – ‘Red studio’, Henrik Kröner – zonder titel, Coen Vunderink – ‘Perfect Swim 04’.
Expositie view met van links naar rechts: Jan Wattjes – zonder titel, Henrik Kröner – ‘I’m so green’, Peter Geerts – zonder titel.
In Pulchri (Den Haag) een heel scala exposities. Voor sommigen moet je snel zijn (tot en met 19 maart), andere kun je tot en met 31 maart bezoeken.
Tot en met 19 maart: Rondom de leegte II, met werk van Eddy Stikkelorum en Christine Bittremieux (die ook present is op Great artists steal, 12- 14 april, Pop in art, Loods 6, Amsterdam).
Christine Bittremieux – zonder titel, 2018, 10 x 15 cm.
Ook tot en met 19 maart: aquarellen van Jan Naezer.
Jan Naezer – uit de serie Carré’s, No. 6020, 2019, pigment, Arabische gom, grafiet, bladgoud, 12,5 x 12,5 cm.
Tot en met 31 maart: wandtapijten van Marianne Benkö en ‘Always Searching for the Ultimate light’, een overzichtstentoonstelling waarmee het werk van de dit jaar 75 jaar geworden kunstenares Marie-Antoinette Courtens wordt gevierd.
Marianne Benkö – Uit de zuivere bron, wandtapijt, zijde, 256 x 256 cm.
Marie-Antoinette Courtens – zonder titel, 2017m acrylic op linnen, 240 x 155 cm.
23 maart tot en met 19 mei: de noordelijke realisten mogen goed bekend zijn, inmiddels zijn ook De Noordelijke Abstracten opgestaan. Zij presenteren zich in een tentoonstelling in Emmen. We lichten er twee uit.
Van initiatiefnemer Rob Koedijk: ‘Waiting fo the attack’, 2018, acryl op doek, 120 x 120 cm.
Emy Noya – rood-zwart, 2017, 90 x 90 cm.
U ziet: een aardig rijtje tentoonstellingen met abstracte kunst. En dan zijn de tentoonstellingen die dit jaar al zijn geweest niet eens genoemd.
Het is aardig dat het Bonnefantenmuseum met een Amerikaanse kunstenaar de “hernieuwde belangstelling voor abstracte schilderkunst” onder de aandacht brengt. Welk museum durft het aan een grandioze overzichtstentoonstelling te maken van abstracte kunst van Nederlandse, nog levende kunstenaars? En dan niet alleen schilderkunst.
Reacties (7)
edit 9:30 u: Er was een afbeelding weggevallen. Deze is nu toegevoegd: het wandtapijt van Marianne Benkö – Uit de zuivere bron, zijde.
op de Grote Markt staat…
Dat is nog eens een claim to fame! ?
Abstract heeft gelukkig veel gezichten, dus er zal vast wel iets bij zitten wat ik leuk vind. Maar zo leuk als die blikjes met poep van de kunstenaar, zal het niet gauw worden. En ligt het nou aan mij, of is het toch meer een vrouwendingetje met die spirituele kleuren?
1. (Foto bovenaan) MeToo in abstract lijkt het zo, zie rechts; Bovenaan in T, midden M in ligging,, Onder is O.
2. toetsenbord
3. Gebroken ijsberg ivm klimaatverandering
4. Aardverschuiving/lava ivm klimaatverandering
5. Smeltende lava in verkoeling
6. Volle gaatjes in longen ivm teveel roken inademen in longen
7. Gevallen ijsbladeren
8. Blok rood
9. Witte schim
10. Blauwe primsa
11. Rode heks
12. Oranje Mummie
Geintjes!
@3: “En ligt het nou aan mij, of is het toch meer een vrouwendingetje met die spirituele kleuren?”
Nou, in dit ariktel zie je werk van 9 mannelijke en 5 vrouwelijke kunstenaars (11 m als je ook de genoemde meerekent).
En “spirituele kleuren”, wat zijn dat in hemelsnaam?
Oh wacht….
Nee, toch niet. Ik zie eigenlijk geen in hemelsname kunstwerken hierboven….
Ik vind de wandtapijten van[url=https://www.mariannebenko.com/werk/wandtapijten/ Marianne Benko[/url]best verrassend.
Correctie #6 :
Ik vind die wandtapijten vanMarianne Benkobest verrassend.]