“A little mini 9/11”

Quote du JourDat is wat een slachtoffer de aardbeving van afgelopen zondag op Hawaii noemde op CNN. Het was een flinke beving (6.6 op de schaal van Richter); de zwaarste in 30 jaar. Maar in Hawaii zelf is men verbaasd en licht geïrriteerd over de paniekerige en selectieve berichtgeving van CNN en Fox News. Behalve bij wat uit hun hotel geschudde toeristen, heerste er zeker geen gevoel van paniek. Wel was er frustratie over winkeliers die, toen er geen stroom was, generatoren voor woekerprijzen verkochten. En nu het dagelijks leven weer op gang is gekomen is het gesprek van de dag waarom het eigenlijk zolang duurde eer de stroom weer beschikbaar was op het dichtstbevolkte eiland Oahu. Volgens Hawaiian Electricity was dat, paradoxaal genoeg, omdat daar het netwerk modern en computergestuurd is, in tegenstelling tot de andere eilanden.

President Bush heeft op 17 Oktober Hawaii officieel tot rampgebied verklaard, waardoor geld van de federale regering beschikbaar komt. De schade wordt nu geschat op zo’n 46 miljoen dollar, maar het onderzoek is nog gaande. Zo wordt deze aardbeving misschien toch nog goed nieuws want nu kunnen scholen en andere voorzieningen op “The Big Island”, die ook al voor de beving nogal bouwvallig waren, goed herbouwd worden.

 1. 1

  46 miljoen dollar? In de VS? Moest er een casino een avond dicht? Werd er geen pay-per-view gekeken in de hotels?

  Wat een kut-bedrag voor een schijt-ramp…

 2. 4

  Tell me Akufu, bouwvallig..verklaar U nader. twee van mijn tijdelijke collega,s zijn geboren en getogen en gaan spoedig weder. Uw post maakte me nieuwsgierig..skype etc.

  Wat vindt U, je zit daar toch, van Kamehameha, zo somer is het niet toch ? (als ik het goed spel mind you:)

 3. 5

  Vergeet ik nog te stellen dat de ramp, zoals Chinaman als vermelde geheel en niksie was. Mij is verteld dat de ramp bestond uit het savond’s opzoeken van de nightmarket omdat de magnetron het ff liet afweten.

 4. 6

  @Steeph
  Thanks, pers je er om 2.30 na een avondje stappen nog een comment uit, verdwijnt deze onaangekondigd in de peilloze diepte van het internet. Dat roept een boel zelftwijfel op bij deze toch al dronken persoon. Om niet te zeggen, rampzalige zelftwijfel…

 5. 7

  @ Larie: hier op oahu was het zeker geen Ramp. Iedereen schrok even wakker, en tijdens de stroomstoring deed iedereen wat ze altijd al doen: BBqen met de familie. Op het Big Island dat wat dichter bij het epicenter lag, zijn wel gebouwen en wegen beschadigd. Maar wees gerust, er hoeft ook daarvoor geen inzamelingsactie op touw gezet :)

  Hawaii is een prachtige plek met fantastische mensen, van mij geen onvertogen woord over dit paradijs, maar publieke voorzieningen zijn (naar nederlandse maatstaven zeker) wat slecht onderhouden, doordat geld vaak in leuke pilotprojecten wordt gestoken maar minder in structurele zaken (dit zeggen mijn collega’s, ik ben zelf nog niet lang genoeg hier om de politiek te doorgronden).

  Enne… goed gespeld! U kunt mij mailen op akufu at xs4all punt nl

 6. 8

  vorig week donderdagmorgen 5.30 smorrigus, 5.5 in noord sumatra en ik was toevallig klaarwakker. Net of ik op een warme stevig rivier lag waar een boot door kwam varen. 5 seconden beweging gevolgd door pauze (waarin de golven die er vanaf centrum op tegengestelde richting uit gestuurd werden elkaar weer maar nu tegenvoetelijk tegenkomen en weer naar huis gaan), daarna nogmaals, echter slechts half zo sterk en 2 keer zo snel. Het duurde nog uren voordat ik dankzij seismisch nieuws van de knmi erachter kwam hoe het zat .. .of golfde liever gezegd. We wonen gewoon op een zeepbel .. .vandaar dat de daaraan refererende beroepen het zo goed doen.