China en India worden vaak in een adem genoemd als de meest indrukwekkende opkomende economieën. Maar de verschillen zijn groot. Bijvoorbeeld bestuurlijk: India is de grootste democratie op aarde, terwijl China de grootste autoritair geleide samenleving is. Sociologisch zijn de verschillen nog groter: het Indiase kastenstelsel tegenover het nivellerende communistische model. Maar de culturele verschillen zijn waarschijnlijk het grootst. Als Westerlingen China bezoeken storen ze zich aan het rochelen en kwatten op straat. Maar als Chinezen India bezoeken walgen ze van de stront en de lijken op straat en in het water. Iets wat de Indiërs niet lijkt boeien?
Het bekijkenswaardige blog Chinasmack publiceert een fotoserie van hoe Chinese netizens naar India kijken: een clash of civilizations en lost in translation ervaring pur sang! Bereid u voor op grafische foto’s van rottende lijken in de Ganges, dus alleen als u een balansdagje opteert is dit geschikt als lunchtopic… SCROLL en huiver
Reacties (23)
Laatst nog in China geweest, het rochelen en spugen is daar zeer erg afgenomen t.o.v. 12 jaar geleden toen ik er ook was.
Conclusie: dit postje had op een Brits blog veel meer tumult gegeven. De Indiase gemeenschap op Sargasso is heel klein of zelfs afwezig.
Vergeet de niet aflatende chaos in india niet, het land heeft geen infrastructuur, niet fysiek maar ook niet sociaal. De grootschalige corruptie, de armoede en het gebrek aan gelijke kansen Daarom is India ook niet de opkomende wereldmacht die er vaak van gemaakt wordt in westerse blaadjes.
Ja, het gaat nog lang duren voordat China en India het superieure christelijke niveau van het westen hebben bereikt.
*maar vindt de rottende lichamen in de Ganges nou ook niet echt je van het*
@4 Waarom moet je christelijk er nou weer aan de haren bijsleuren? Half donker afrika is ook christelijk en lang niet zo welvarend, aan de andere kant zijn niet-christelijke landen als japan en zuid-korea dat wel.
(snap wel dat het ironisch bedoeld is maar ook dan moet er een kern van waarheid in zitten om grappig of nuttig te zijn)
Sargasso goes shock blog?
En die lelijke Anglicismen hoeven voor mij ook niet…grafische foto’s, pfff. Zwakke post.
@5
Het de maat nemen van andere culturen is een typisch westers christelijke activiteit. Vandaar. Maar anders sla je mijn #4 gewoon over en doe je je eigen ding. Ik vind het allemaal goed.
Ik sla #6 ook maar even over en doe mijn eigen ding. Altijd weer die ondankbaarheid terwijl je het vuur uit de sloffen blogt met een redactie die nooit ergens tijd voor heeft. Krijg het zuur.
Wel boeiend hoor om dit zo te zien, ik heber wel van ‘genoten’.
@2: Hoezo tumult? Moet dat? Het zijn toch FEITEN?
@7 check die comments eronder
I just want to say, there are a lot of places in China that are just the same. Don’t use the same air of superiority that Hong Kong and Taiwan people have when they look at mainlanders to look at India. I don’t like it.
De charme van het kijken vanuit de ogen van chinezen naar India … eurocentrisme etc heeft hier weinig mee van doen, volgens mij
Dank hoor @Carlos, mooie fotosite en dus waardevolle post.
Ondanks mijn #4 ;)
@8 Tja als je blogt omdat je dankbaarheid verwacht kun je beter stoppen. Beter haal je je motivatie uit het aantal views en uit het feit dát mensen kritisch zijn en dús wat van je verwachten. Bij blogs over mensen hun kat krijgen ze niet die reacties omdat het niemand wat kan schelen.
Gewoon uit die kritiek halen wat je kunt gebruiken (weg met dat lelijke anglicisme dus) en de rest negeren dus. Man up!
Als je naar de reacties kijkt kun je sowieso beter alleen maar over Geert Wilders schrijven terwijl als je alleen over Geert Wilders zou schrijven hier veel minder mensen zouden komen omdat dat niet uniek of bijzonder is.
Focus gewoon op inhoud en wat jij denkt dat kwaliteit is, en laat je niet van de wijs brengen door wat andere mensen zeggen.
@DJ
Waarschijnlijk heb je gelijk, ik was wat snel.
#12 denk je dat ik daar allemaal tijd voor heb ?!!!1!!
mooie foto’s
Als je je stoort aan rochelen op straat, moet je nooit in Portugal gaan wonen, ik zweer je.
@KJ, ja, die zweren zijn lekker!
Geinig, gebrek aan sociale cohesie zou ik India niet zo snel toedichten. Ja het is er anders, heel anders ook. Een mooie vergelijking is dat onze samenleving een paar kleuren telt, terwijl India alle kleuren van het licht bevat; ook het infrarood ;)
Leukerd. Nee, ik heb in Porto gewoond – die vrouwtjes die geven gewoon maar een paar seconden waarschuwing voordat een fluim voor je voeten ketst. Op het in ruit-motief uitgekerfde cementen trottoir. Een heerlijke tijd, dat wel. En die rochel is dankzij de zon in een paar minuten verdampt. En als Porto van Benfica wint, kan je de hele avond gratis drinken. Maar toch. Het enige land in West-Europa met golfplaten huizen – dat geeft te denken.
mooie serie, de wereld is mooi door haar diversietijd
Het chineesje in kwestie is denk ik geobsedeerd door lijken en is er naar op zoek gegaan.. Maar de sfeer in varenasi is inderdaad erg bijzonder. Maar je staat echt niet tot aan je knieen in het lijkvocht.. beetje overdreven blogje (van een meissie waarschijnlijk)
interessant; ik heb 4 jaar in buurland Bangladesh gewoond, en ook daar kunnen ze er wat van. Voordeel van de Islamitische cultuur is dat doden nog liefst dezelfde dag worden begraven, dus drijvende lijken heb je niet, tenminste niet van mensen. Wij hebben ons echter verbaasd over China tijdens een vakantie aldaar; de staat van openbare toiletten (waar mannetjes gezamelijk de krant lezen en gezellig keuvelen tijdens het poepen) en het totale gebrek aan “personal space” (iedereen duwt en trekt, loopt tegen je aan etc) het was net zo’n zooitje als B’desh, zij het op een andere manier. De verbazing van de fotograaf is dus lichtelijk misplaatst.
“het nivellerende communistische model” ?
dat is inderdaad het zogeheten streven van communisme, maar in de praktijk is de kloof tussen rijk en arm in china de afgelopen 30 jaar enorm gestegen. niks nivellerend aan dus.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/7350677/Chinas-wealth-gap-the-widest-since-economic-reforms-began.html