Dit is de tweede gastbijdrage van Hugo Vlam.
Uit de stresstest van Amerikaanse banken blijkt dat er nog 75 miljard dollar nodig is om hun reserves op peil te krijgen. Op het eerste gezicht lijkt dit opnieuw een desastreus bericht uit de financiële wereld maar beleggers lijken het cijfer heel anders te interpreteren. Aandelenkoersen wereldwijd kregen een flinke duw omhoog na dit bericht. Dit is positief omdat een goed beurs sentiment kan leiden tot economische verbetering. Maar het is nog steeds onduidelijk of de banken toekomstige verliezen kunnen dragen omdat de stresstest zich baseert op een negatief economisch scenario die zich nu al manifesteert. En dit terwijl het IMF heeft berekend dat de financiële instellingen pas 1.300 van de 4.100 miljard dollar aan giftige leningen van hun balans hebben weten te halen. Dit betekent dat het maar zeer de vraag is of deze instellingen toekomstige verliezen kunnen opvangen.
Een ander voorbeeld van moedig optimisme zijn de reacties op de beurs naar aanleiding van de banencijfers uit de VS. Meer dan een half miljoen Amerikanen verloren in april van dit jaar hun baan terwijl dit overwegend werd geïnterpreteerd als een ‘meevallend’ cijfer. Er was gerekend op een hoger cijfer maar ik heb waardering voor degene die het verlies van 539.000 banen kan omzetten in een winst op de beurs. Beleggers klampen zich vast aan het feit dat het banenverlies lager was dan in maart maar een werkloosheidpercentage in de VS van 8,9% en een verslechterende situatie in het vooruitzicht kunnen toch onmogelijk leiden tot een verbeterende economische situatie. Want meer werklozen leidt tot minder aflossingen van hypotheken en dus tot verslechterende balansen van banken. En zonder gezonde financials krijgen we geen gezonde economie.
Maar wat is wijsheid? Vastklampen aan het positieve sentiment en hopen dat de crisis overwaait? Of de economische werkelijkheid serieus nemen en de burgers duidelijk maken dat zij nog veel geld gaan verliezen als we op deze manier doorgaan? De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen maar ik ben bang dat we op dit moment veel waarde moeten hechten aan de woorden van de beroemde filosoof Theo Maassen: ‘een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist’.
Reacties (13)
Aangezien mensen over het algemeen zich nou niet bepaald rationeel gedragen ben ik het niet met Theo eens in deze.
Dat de beurs stijgt als cijfers meevallen is logisch. De markt verwacht x en prijst de aandelen als zodanig. X blijkt erg mee te vallen. Dus de aandelen worden opnieuw geprijsd, naar boven.
Het sentiment is veranderd doordat de perceptie van de werkelijkheid (positief) is gewijzigd.
Als je er al 800 miljard in hebt gepompt is 75 miljard extra niet vreselijk veel als je daarmee het probleem oplost….
Banken die weer een min of meer gezonde balans hebben en daardoor weer geld gaan uitlenen (met een minder hoge risico opslag dan nu) is voor het herstel een stuk meer waard dan 75 miljard.
Meer krediet tegen lagere prijzen betekent bedrijven die investeringen kunnen doen, niet per ongeluk failliet gaan etc…
Niet gek dat de beurs dan stijgt.
Het is allemaal de schuld van het kapitaal, toch?
Wel fijn is dat niemand honger lijdt in de kapitalistische landen.
Een beetje een nietszeggend stukje…
De cijfers lijken aan te geven dat de recessie zijn diepte punt heeft bereikt en dat betere tijden ons voorland zijn. Mensen stappen weer in, vraag stijgt, koersen gaan omhoog. Zo moeilijk is het allemaal niet.
De vraag is of dit niet een bear rally is > een korte termijn stijging, in een lange termijn dalende markt. Time will tell.
Van de 19 onderzochte banken kwamen er 10 niet door de stresstest. Dat is de helft! Ik begrijp niet waarom de beurs zo positief is als nog steeds de helft van de banken hun zaken niet op orde hebben.
@kalief zelfde principe: de beurs hield rekening met 11 of meer.
Denk dat we van het optimisme en pessimisme af moeten en meer moeten gaan handelen naar realisme…..
De basis van al deze ellende zijn de huisenprijzen deze dalen nog steeds en worden nog veel slechter….
Daarnaast neemt de werkloosheid verder toe en daardoor zullen mensen hun kredieten niet meer kunnen betalen…
Daarnaast hebben de Americanen 28 keer meer consumptieve schulden dan Europeanen dit moet eerst weer een gezonde ballans krijgen americanen moeten dus meer gaan sparen, wat dit betekent mag je zelf invullen.(Americaan $2465 en Europeaan €86,- schuld per capita = 28 keer)
Optimisme of Pessimisme!!!! Realisme
Kijk aan, een habbekrats die 75 mld et viola!: “beurzen positief, duw omhoog, verbetering, moedig optimisme”. HOERA! *slaakt optimistisch koninklijke zucht erbij*…éindelijk weer wat waar je je aan vast kan klampen in deze barre tijden. Want ik dacht eerlijk gezegd ook dat we er allemaal geweest waren. Zo zachtjes an. Zéker na die razendsnel om zich heen grijpende Mexicaanse grafgriep. Zoeeff, ‘twas Mexico nog binnen of hier vielen al de eerste doden, brrr. Gelukkig hebben we tegenwoordig mondkapjes en magazijnen tjokvol antiflu. Nee, daar zijn we met z’n allen toch maar mooi aan ontsnapt….
Kom jij (Hugo) meteen daar achteraangedropen met een naar soort onderliggend pessimisme waarvan ik zeg ga toch de bout hachelen Hugo. Met je “optimist is een slecht geïnformeerde pessimist”. Elke opflakkering van het sentiment élk nieuw vleugje optimisme moet je koesteren Hugo! En het begint bij de banken, diézelfde banken in vnl. de VS die ons hier
in die O zo diepe crisis hebben geduwd. Als dáár(door) nu het sentiment verbeterd? Gaat ons sentiment toch ook omhoog? Leve het BankSentiment dus…wie ben jij dan wel om dat mij en andere lieve sargasolezertjes door de neus te gaan boren zeg…Hugo.
Daar.
Nog 1 ding.
Dus we kunnen weer?
“Hoe bedoellu, “we kunnen weer?”.
Nou…verder met waar we mee bezig waren.
“Sorry? Bezig waarmee?”
Met kopen natuurlijk…vreten, zuipen, gassen, stoken?
Sorry, ik ben wat vaag. Het gaat mij even om het begrip Crisis. Moet dat niet op de schop? De definitie, in de zin van economisch. Bloembollen en aardappelschillen vreten, 1000- enden mensen in lompen in de rij voor de gaarkeuken…dié crisis.
Tuurlijk, mensen raken hun baan/spaargeld/ beleggingen kwijt (in Nederland hè, heb het even niet over VS waar je na 2 maanden in een tentje terechtkomt) maar wat is dat dan? Crisis in Nederland?
“Hoezo, merkt u zelf dan niets van een/de crisis?”
Jawel.
*gisteren namelijk voor een blikje sinas achteraan de rij in supermarkt*
Bij de kassa: 2 sletachtige PC Hoofd types druk foeterend en schande over “Mijn Harry geen loonsverhoging dit jaar” en blitsgozert tandenknarsend pielend met mobieltje (batterijtje leeg). Gaat me daar dat lieve ouwe kromme omaatje met brilletje lang staan súkkelen met pinnen bij de kassa…ook dát nog, Pieppieppiepperdepiep…de boodschappen kunnen niet snél genoeg vliegen over de laser, de de woest de de Haat in die ogen óók bij de cassiere. Schiet G*&DverdeG84odver op oud verlopen GR*&afwijf…
Wordt dát dan misschien bedoeld met crisis?
In plaats van 3 kuub boodschappen per maand nog maar 2? Dat het geen leven is zonder sms-en of twitteren? Dat het eigenlijk omaatjes zijn die onze economie stagneren?
Ja wat?
Touché #10…
Touché
..en alles beter dan Goeree Overflakkee…
De inspecteur van de Federal Reserve weet eigenlijk zelf niet wat er met het geld gebeurt. Ze kon de vragen van Democratisch congreslid Alan Grayson niet beantwoorden.
http://www.youtube.com/watch?v=PXlxBeAvsB8
Het gaat in de pers steeds om de 800 miljard, waar de regering/Federal Reserve dan nog toestemming voor vraagt. Maar volgens persbureau Bloomberg gaat het om zo’n 9000 miljard—die off-balance verstrekt wordt. We mogen echter niet weten aan wie en waarvoor.
Zou de economie zich herstellen, dan gaan de Amerikanen dus tamelijk veel inflatie krijgen. Misschien dat ze dan een oorlog tegen Iran kunnen beginnen, zodat de olieprijzen verviervoudigen. Want dan heeft de rest van de wereld al die dollars echt nodig. Dat was ook de oplossing die de Amerikanen in 1973 hadden (Yom Kippoer-oorlog, fake-olieboycott), toen ze na het verlaten van de goudstandaard in ’71 de dollarpers hadden aangezet. De Saoedie-masochisten zullen als trouwe bondgenoten van de VS heus wel weer vrijwillig meewerken.