COLUMN - Nog zes dagen en dan begint het WK in Qatar. Het WK Atletiek, welteverstaan.
In de hoofdstad Doha gaan ruim 2000 atleten uit 200 landen (waaronder 30 uit Nederland) hun krachten meten in het Khalifa Stadion. Gemiddelde temperatuur is 40 graden, maar Qatar heeft haar technisch vernuft aangewend om het Khalifa International Stadium van een gigantische airconditioning te voorzien, zodat het in dit openluchtstadion (!) rond de 25 graden sporten en aanmoedigen wordt.
Dat zal van 27 september tot en met 6 oktober, naast de sportieve prestaties, wel het meest dominante nieuws worden over Qatar.
Het zou een wonder zijn als er ergens tussen de medaille-uitreikingen ineens een officiële herdenking is voor de Britse technicus Zac Cox en de Indiase timmerman Jagdesh Kumar, die in 2017 bij de renovatie van het stadion om het leven kwamen.
Eerder zijn zo’n 1200 arbeiders overleden bij de nieuwbouw en renovatie van stadions voor het WK voetbal in 2022 (volgens een rapport uit 2014). En dat is dan het allertrieste dieptepunt, naast de inmiddels alom beruchte arbeidsomstandigheden, die nog steeds niet volledig op orde zijn.
Honderden arbeiders uit o.a. Kenia, Nepal, India en Bangladesh hebben hun loon nog niet gekregen. En ondanks beloften van de Qatarese overheid, lukt het haar niet daar verbetering in te brengen (rapport Amnesty International, september 2019).
Ook de meer algemene mensenrechten zijn, ondanks beloften van Qatar, nog lang niet op orde. Er zijn verbeteringen, dus dat geeft hoop op een vlekkeloos WK voetbal?
Mochten onze atleten volgende week in Qatar een en ander aan de orde willen stellen, dan zal de voorzitter van de IAAF (International Association of Athletics Federations) ze niet muilkorven. In een interview met de BBC voegt hij daar aan toe: “We’re a sport founded on being profoundly anti-discriminatory. We’re very clear about that so I will cross that bridge when I get to it”.
Als de voorzitter bij de openingsceremonie nog een woordje gaat spreken, zullen we eens extra aandachtig luisteren. Toch valt te vrezen dat ondanks dat het meeste nieuws uit Qatar over voetbal zal gaan.
Reacties (5)
Zoals gebruikelijk wordt mijn islamitische reformatie nergens genoemd. In Qatar geldt sharia-wet die ik verander. Ik heb niet zoveel volgers in Qatar omdat het de moeite niet is. Ik adverteer in landen als Pakistan, Bangladesh, Indonesië en Algerije. Een machtspelletje is al lang begonnen.
Boter op het hoofd dus, net als de rest van het tuig.
Als ik zelf prof atlete was, zou ik alle atleten oproepen tot de staking tegen onbetaalde lonen aan arbeiders en Non-vergoedingen aan nabestaanden van de overledenen.
Mocht het niets gebeuren ( alles uitbetalen aan arbeiders en nabestaanden ), kijk ik nooit meer naar Sport Qatar !!! Serieus!!!
De IAAF-voorzitter zal ze niet muilkorven. Hoe flink. Maar waarom heeft hij geen betere locatie voor zijn feestje gehuurd? Want wat daar mis is, is niet pas gisteren bekend geworden.
Het is ook nog eens pure arrogante onwil, want voor de opdrachtgevers zijn die lonen een fooi. Het is pure minachting omdat het kan, omdat ze weten dat ze ermee weg komen.
Nu zijn topsporters doorgaans vakidioten die hun blikveld hebben vernauwd tot hun eigen record en dat van degene die ze willen verslaan, dus daar hoeven we niet veel van te verwachten.
Maar als ze bij terugkomst even in quarantaine moeten, is dat ook geen ramp, want je weet niet wat ze daar allemaal kunnen oplopen. Dito voor al die voetbalsupporters.
:evil grin:
@3: In het BBC-artikel kun legt de voorzitter uit waarom hij het wel okee vindt:
“Lord Coe has also defended the choice of Doha as host for the championships, saying it is important athletics heads to new places to ensure the sport’s growth while simultaneously highlighting any issues in those territories.”
Verderop in het arkikel verzucht hij:
“But we do want to take the sport globally and we can’t just sit there going back to the nine, 10 same cities if we are really true to our word about wanting to expand the global foot print of athletics. I’m very keen to do that”. Ofwel: expansie van de atletiek gaat boven uitbreiding van mensenrechten?
Overal en altijd hetzelfde gelazer als het grote geld van zich laat spreken. Qatar is geen uitzondering. Armen hebben geen mensenrechten, nergens. Ja, op papier.
Om maar eens een ander voorbeeld te noemen de Olympische Spelen 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=1W_zM7koJy8
https://www.youtube.com/watch?v=jMgPEz29abI