Terminator-gen wederom geblokkeerd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hasta la vista.. boontje... Op de Convention on Biological Diversity (CBD) in Brazilië is besloten om het moratorium op het gebruik van het zogenaamde terminator-gen te verlengen. De overheden van de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië plus een aantal grote zaadproducenten hadden tevergeefs gelobbied voor het openbreken van het moratorium d.m.v. een voorstel voor een ‘case by case’ aanpak. Genetisch gemodificeerde gewassen met een terminator-gen produceren steriele zaden die de boer niet kan gebruiken voor het opnieuw inzaaien van de akker. Zodoende blijven de boeren altijd afhankelijk van de zaadproducenten. “This is a momentous day for the 1.4 billion poor people worldwide, who depend on farmer saved seeds,” said Francisca Rodriguez of Via Campesina, a world wide movement of peasant farmers, “Terminator seeds are a weapon of mass destruction and an assault on our food sovereignty.” (scoop.co.nz). Vorig jaar deed Canada ook al een mislukte poging het moratorium open te breken (Sargasso 09-02-05). Het lijkt erop dat ook nu weer het laatste woord hierover nog niet is gezegd.
Monsanto whispers: I’ll be back…

Reacties (9)

#1 arieT

Dat terminator-gen is natuurlijk ridicuul. Onbegrijpelijk dat staten dit willen toestaan. Aan de andere kant, en daar heb ik niet voldoende zicht op, als boer hoef je toch geen gebruik te maken van zaden van een dergelijke fabrikant?

  • Volgende discussie
#2 Pelayo

Nee, nee! Het is juist goed om een terminator gen in te bouwen! Verwilderd GM spul sterft dan uit en aangezien boeren niet hun eigen zaad kunnen winnen is er wellicht een flinke aanleiding voor hun om die Monsanto meuk helemaal maar niet te kopen.

Terminator gen is OK.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 RennieB

@ Pelayo. Om dan maar niets te gaan verbouwen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

@RennieB

Ik geloof niet dat er boeren zijn die *verplicht* worden om Monsanto graan te kweken. Als dat wel zo is graag een link.

We hebben het hier toch al ‘ns eerder over gehad.

Overigens lees ik hier en daar dat Monsanto wel degelijk bezig is met grootschalige pogingen om zich een monopoliepositie te verschaffen. Maar een terminator gen is wel zo eerlijk, nietwaar? Het geeft duidelijkheid. En nogmaals: het voorkomt verwildering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 arieT

Wat ik hier trouwens echt verontrustend aan vindt, is dat fabrikanten in theorie zouden kunnen gaan bepalen wie wat mag gaan verbouwen. Voor het bestrijden van honger en het bevorderen van een veelzijdig menu, lijkt me dat niet gewenst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Ja die monopolie-positie daar gaat het om, daar zijn bedrijven als Monsanto vrij goed / dwingend in. Het is dan ook vooral een economisch vraagstuk.

Maar die anti-verwildersing dat is best een goed punt.

Wat ze weer niet moeten doen met dat terminator-gen is als voedselhulp naar Afrika sturen zoals de Amerikanen met ladingen graan deden naar Ethiopië (of was het Somalië?). Want naast dat het grootste deel werd vermalen tot meel bewaarden de afrikaanse boeren ook een deel om weer uit te zaaien, hoopvol keken ze maanden naar hun akkers waar vervolgens niks gebeurde….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

Ik vind het wel passen in de afhankelijkheids-economie waar we nu in zitten. Verkoop het aan de russen en we hebben een stok achter de deur voor als ze geen olie/gas meer willen leveren.

Maar even los daarvan is het gewoon te lijp om je voedselvoorziening volledig afhankelijk te gaan maken van een leverancier. Ik stel me zo voor dat in geval van oorlog gewoon de leverantie wordt stopgezet, zodat de tegenstander letterlijk wordt uitgehongerd, want niets meer heeft om te verbouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 RennieB

@ Pelayo, hear hear. Ik zat te denken aan die link van je over die boer die dankzij het overgewaaide zaad van de buren nu in een legal battle is beland. Maar even nadenken helpt. Deze man is daar juist bij gebaat…

Enige nadeel in i.m.o. is dat er contracten gesloten worden waarbij er een verplichte afname geld voor deze zaden. En er geen andere leverancier tegestaan is. Zodra er dus sprake is van een geschil ziet de boer niet alleen zijn huidige gewas verdwijnen maar kan vervolgens ook geen nieuwe zaden planten. (zie reactie Carlos) En daar zit de crux denk ik…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Akshay

Dit artikel vat alle anti-terminator argumenten mooi samen

  • Vorige discussie