Flood Maps legt een NASA hoogtekaart over Google Maps heen en berekent wat onder water komt te staan bij 7 meter zeespiegelstijging. Dit is de stijging die onderzoekers verwachten als al het landijs op Groenland smelt. Wie denkt dat de zeespiegel minder of méér zal stijgen kan het zelf aanpassen tussen de 0 en 14 meter. Wie van u heeft de schaapjes op het droge of is juist een potentiële klimaatvluchteling?
Reacties (45)
Ik ga alvast een vergunning aanvragen voor een strandtent.
Ik snap ineens wat al die Nederlanders rond half juli toch altijd weer op Alpe d’Huez gaan doen…
Ik ga maar verhuizen naar een woonboot. Bij 1 meter stijging wordt het al zwemmen hier.
Volgens opgave destijds ligt mijn Twentse kavel op NAP+16. Blijft inderdaad droog bij +14 zeenivostijging. Het is dan nog wel ongeveer 15 km naar de kust, dus geen strandtent nodig voorlopig.
“de kust komt naar je toe deze zomer”
Ik word overigens een klimaatvluchteling, en vrij snel ook al.
Ik woon -1,5 NAP. Volgens de NASA krijg ik natte voeten bij 0m zeespiegelstijging. Ze snappen daar niet van dijken.
Die satelliet van de NASA hangt voornamelijk boven nederland? Buiten europa en de US is er weinig informatie te vinden.
Om dan de economie toch gaande te houden heb ik nog wel een kamertje te huur. Tegen woekerprijs uiteraard, maar wel met uitzicht op zee.
Ik woon 9-hoog, dus ik kan altijd nog een steiger aan mijn balkon leggen mocht het zover zijn.
Hier idem. Ik woon 7 hoog, dus een bootje op de kamer zou volstaan.
Hoeveel doemscenarios gaan die extreem linksen nog over ons heen gooien? men moet begrijpen dat de extreem linksen het onderwerp milieu misbruiken om hun extreem linkse agenda er door te drukken. Het totaal onzinnige Kyoto protocol is daar onderdeel van. Denken zij nou echt dat wij te stom zijn om te weten dat klimaatverandering een natuurlijk fenomeen is?
@11. De vraag is of we als aanjager willen fungeren en de opwarming versnellen.
@ Marcel 11
Wat is dat..Een extreem linkse agenda ?
Is Kyoto daar misschien een voorbeeld van?
Het ironische is natuurlijk wel dat het Pleistocene deel van Nederland, wat grotendeels droog gaat blijven, vroeger het Diluvium werd genoemd, hetgeen verwijst naar de Zondvloed. men dacht nl. dat de pleistocene afzettingen- in nederland vooral rivierafzettingen – door de zondvloed waren afgezet).
Wil het echte diluvium opstaan?
@Marcel
Gnuif gnuif! Wordt onze geheime agenda toch nog uitgevoerd!
MOEHAHAHAHAHA!!!
(Sukkel)
Bij een stijging van 1 m staat al een groot deel van NL onder water, volgens de kaart. Er wordt geen rekening gehouden met waterkeringen. Leuke exercitie, maar niet geschikt voor echte discussie. Het enige wat wordt getoond is dat een vrij groot deel van NL beneden of weinig boven (huidig) 0 NAP ligt, en wisten we dat nog niet?
Het doordrukken van de extreem linksen agenda…
Ik zie in die kaart inderdaad genoeg reden om de uitkeringen fors te verhogen, een metertje of zeven zeg maar…
@Salon Soc.
Ik denk dat dit een extreem linkse agenda is.
Ik had altijd gewoon een schoolagenda. Je had ook popagenda’s als ik me goed herinner.
popagenda? propagenda zal je bedoelen!
Site met filmjes vanuit bovenstaand gegeven, klik Netherlands voor lokale scenario.
http://www.uni-hamburg.de/Wiss/FB/15/Sustainability/atlantis.htm
Ik had altijd de geinagenda.
Maar het Gein wordt ook al bedreigd…
@14 Een aantal miljoenen jaartjes geleden lag Nederland en zelfs Twente ruim onder de zeespiegel. We hebben daar nog ons Boekelose zout aan te danken. Info: http://www.natuurlijk.nl/twente/delden/zoutmuseum.htm
@Pelayo, Het vreemde is dat in een extreem linkse agenda men het best rechts kan schrijven ;)
Tilburg aan zee, klinkt best goed……
Wat mij van de “hamburg-uni” site verbaasde is dat er op de achtergrond diep wordt nagedacht en ideen uitgewerkt over de economische en sociale gevolgen van grootschalige snelle ‘geologische’ veranderingen. Het is dus niet zo dat de wetenschap lijdzaam toeziet. Wel weer jammer en kortzichtig dat er zo gevochten moet worden om onderzoeksgeld.
Oei wat is het broeikas-effect toch verleidelijk als je in Limburg woont! Bepaalde woorden van Jack Poels schieten me te binnen…
@Bismarck: Anything you (Limburg) can do i can do better ;-). Mijn hoogtemeter toont +58m bij mijn voordeur.
‘Neder’-land, duh. Waarom denk je dat ze in Duitsland zo veel belasting betalen?
‘Nederland is een aangespoeld stukje Duitsland!’ (Helmut Kohl, net voordat hij kwaad wegbeende tijdens een VPRO intervieuw).
@Larie: Jij zat toch in Zwitserland? Dan is +58 wel erg laag. Daar ligt meer dan half Zuid-Limburg boven hoor!
ff hier maar nog een week en dan weer +750m. Just kidding over Limburg, de mooiste provincie hoor! en dat vind ik echt.
Ja, als ik nu naar buiten kijk ziet het er wel mooi uit (uitzicht op heuvels rond Maastricht, overgoten met zon).
Wij zijn kopgesneld toen de Duitse gletschers over ons heen de zee inschoven verdomme, meneer Kohl.
We krijgen toch niet nog meer asiel zoekers he?
Welnee allemaal in dit dorp hier, ik kijk mijn ogen uit wat hier gebeurt achter elke boom..enfin :).bij Toutatis
@Mescaline: Toen de gletschers gingen smelten, dat is het Echte probleem.
De dikke ijslaag (-18k) op Skandinavië heeft de korst daar naar beneden gebogen. Toen het ijs smolt ging/gaat dat stukje land langzaam doch gestaag omhoog, inmiddels ruwweg 100 meter in het centrum. Door met name deze beweging is de baltische zee zout/zoet/zout/zoet geweest. De nieuwe ondergrond moet ergens vandaan komen, van hier dus. Skandinavië ‘sucks’ en o.a. door dit gedoe zakt nederland (een grote sedimentkuil) naar de diepte. Om het nog erger te maken schuiven we langzaam richting noordpool. Tis allemaal kommer en kwel. ;-)
@larie:
wat je zegt klopt, maar ook zonder ijskap-extra bodemdaling zakt NL/Noordzee-‘sedimentkuil’ wel rustig door. Tussen ~18,000 en ~5,000 jaar geleden was er sprake van een echt grote extra daling, in de huidige tijd lijken gestage achtergrond daling en hippe ijskap-extra daling hetzelfde. Verder veroorzaakt ook het extra gewicht van het zich uitbreidende noordzee- water ook nog voor wat extra daling.
Om je allemaal gerust te maken: als de volgende ijstijd begint (niet het evt. korte lokale koudje als groenland-ijs bruut smelt, maar de echte lange kou als groenland ooit weer wit wordt, over zo’n 30 ka, met medename van ons uitstel door broeikas effect) – dan veren we wel weer een stukje terug omhoog!
wil twee nationaliteiten, of had ik dat al gezegd ?
Overigens gaat de klink van tertiare kleiën ook nog steeds door. Dit zorg in/onder Noord Holland voor een extra bodemdaling van zo’n 8 cm per 1000 jaar.
[img=http://img20.imageshack.us/img20/2208/nlqverticalmovement7hd.th.png]
Separation of compaction, isostatic and tectonic contributions to vertical land movement for the Quaternary (2.5 Ma–Present) constructed by 3-dimensional backstripping of Cenozoic stratigraphy of the Netherlands and the southern North Sea basin.
(Kooi et al., 1998)
Niet helemaal goed gegaan (waarom is er dan ook geen preview !@#$%)
bron: Kooi et al., 1998
@#41,42
ja, mijn zinnetje “in de huidige tijd [korter dan 5000 jaar terug] lijken gestage achtergrond daling en hippe ijskap-extra daling hetzelfde.” is o.a. n.a.v. Kooi’s werk.
Uit zijn abstract: “The isostasy and compaction rates inferred for the last century […] explain less than half of the observed movements.”
Als je niet de laatste 100 jaar maar de laatste 1000 jaar beschouwd, wordt glacio-isostasie steeds belangrijker, ga je naar 50%, naar 70% en op de overgang ijstijd/interglaciaal naar 90 a 95% toe.
#40: dat is wel gebruikt als verklaring maar zeker niet bewezen.
Die kleien zijn al verder gecompacteerd dan je zou verwachten op basis van ouderdom en hoeveel er op ligt, dat wordt wel aan ijsbedekking in de een-na-laatste ijstijd toegeschreven. Het idee dat die kleien nu nog zwaar zouden inklinken komt van mensen met een focus op hele lange termijn bekken vulling (miljoenen jaren) en een blinde vlek voor effecten van kortere termijn tijdelijke belastingen (in de laatste 500,000 jaar).
Man man man, veel heel slimme mensen hier.
Als Belg heb ik de zaken even in België bekeken en ik kom ook tot de conclusie dat het niet helemaal kan kloppen. Zo zijn er in de buurt van waar ik woon plaatsen die onderwater zouden komen te staan zonder dat daar op dit moment echt water (wel beken ed maar geen rivier ofzo, laat staan zeewater) aanwezig is. Hoe kan dat stukje dan overstromen zonder dat bijvoorbeeld het kanaal dat daar niet zo heel ver afligt niet overstroomd. Verder nog een vraagje. Heeft de erosie die de zee veroorzaakt ook geen verder doorstroom effect en het feit dat de getijdenwerking verder landinwaarts trekt kan die ook geen problemen geven? Nuja volgens de kaart ben ik nog wel safe alleen kan ik wat sneller aan zee zijn, wat mij niet slecht lijkt ;-)