DATA - De Britten waren weer eens traag. MetOffice had zelfs een korte staking. Maar nu de laatste cijfers binnen zijn, kunnen we u weer een update geven van de opwarming van de aarde.
En ja, het gaat over opwarming. Alle langjarige gemiddelden uit ons overzicht hebben een nieuwe recordwaarde bereikt.
Verder hebben zowel NOAA als GISS een nieuw record bereikt op hun lopende 12-maandsgemiddelde. En dat zonder El Niño nog steeds.
Overigens zijn de wetenschappers nog steeds bezig met het “klimaathiaat“. Maar goed, die lopen altijd wat achter. Wel interessant leesvoer omdat er natuurlijk wel sprake is/was van een tijdelijke vertraging.
Ander nieuws. Zoals u gelezen had, werd recent duidelijk dat een “scepticus” onder de wetenschappers voor zijn werk geld kreeg uit de fossiele hoek (en hij dat nooit heeft vermeld).
Minder aandacht kreeg de geldstroom naar de denktank van berucht crypto-scepticus Bjorn Lomborg. Wie had dat nou verwacht.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (23)
Ik krijg geen groot plaatje als ik op het plaatje klik?
@1: wel plaatje, niet groter inderdaad.
Heel weinig aandacht krijgt de enorme hoeveelheid sneeuw, die momenteel op het Noordelijk Halfrond ligt.
Omdat in het najaar van 2014 de oceanen waren opgewarmd tot recordtemperatuur, is er deze winter heel veel sneeuw gevallen in Siberië en Noord-Amerika. Het door sneeuw-bedekte landoppervlak is deze winter vrij normaal. Maar de hoeveelheid sneeuw uitgedrukt in water (snow-water-equivalent) is bijna 500 kubieke kilometer (15%) groter dan normaal.
(plaatje van het Canadian Cryospheric Network).
Komend voorjaar zal er veel meer ijskoud smeltwater de oceaan instromen.
@1 @2: sorry, nu wel?
@4: ja, nu wel :-)
@3: En welke impact heeft die 500 kubieke kilometer extra smeltwater op de temperatuur van de oceanen (samen goed voor 1,36 miljard kubieke kilometer) denk je?
Gefeliciteerd met het recordje, Steeph!
! HIGH SCORE!
@6: da’s een kleine impact, Bismarck.
Misschien blijft de sneeuw in Siberië en New England ook een weekje langer liggen om wat zonlicht te weerkaatsen.
Beide effecten zijn misschien net genoeg om nog een jaar pauze in de opwarming te bewerkstelligen.
Gewoon afwachten en bang blijven, Bismarck.
Of actie ondernemen zoals ik.
@8: “Misschien blijft de sneeuw in Siberië en New England ook een weekje langer liggen om wat zonlicht te weerkaatsen.”
Ik zou er niet te hard op rekenen; de sneeuwbedekking van het noordelijk halfrond zit (in tegenstelling tot de afgelopen 5 jaar) in februari alweer onder het langjarig gemiddelde. En de maanden die echt tellen voor de weerkaatsing van zonlicht (maart-september) moeten nog komen.
Of actie ondernemen zoals ik.
Tegenactie bedoel je. Gebruik je op je site nog steeds de tag ‘afkoeling’ voor je postjes over sneeuw?
Als je zo’n band met sneeuw en ijs lijkt te hebben, is er niet nog iets anders dat je opvalt? Iets met noordpoolijs? Of praten we daar liever niet over…
Ik ga ook even tellen hoever we komen met de ontkennerstechnieken en -gebruiken. Ik tel er al 2:
– het sneeuwt ergens -> geen opwarming
– je komt met feiten -> je bent bang
@10: met actie ondernemen bedoel ik je eigen CO2-uitstoot beperken, majava. Dat is uiteindelijk de bedoeling van al de mensen, die zich zoveel zorgen maken om de klimaatverandering.
Ik ben vooral iemand van daden en niet alleen van woorden.
@9:
De gemiddelde sneeuwbedekking in de wintermaanden (DJF) vertoont over de afgelopen 30 jaar nog altijd een stijgende trend, Bismarck.
@Hans:
*Nog* een jaar pauze? Vorig jaar was in elk opzicht een recordjaar. Daarmee lijkt de pauze voorbij, toch?
@13: Ga hier eens op in in de reactie van Bismarck:
@13: De gemiddelde sneeuwbedekking in de lentemaanden (DJF) vertoont over de afgelopen 30 jaar nog altijd een (drie keer zo sterke) dalende trend, Hans Verbeek.
@15: Ik geef vast een voorzetje: Stockholm (59 graden noorderbreedte) krijgt gemiddeld alleen in juni al meer zonuren dan in november, december, januari en februari samen. Verder noordelijk wordt die verhouding alleen maar schever. En dan hebben we het nog niet over het enorme energieverschil tussen een gemiddeld zonuur in juni en december…
@15: waarom, dat klopt toch gewoon?
Ga er zelf maar op in, Joost.
@16:
Dat moet natuurlijk zijn (MAM).
Voor de duidelijkheid: je hebt helemaal gelijk dat de sneeuwbedekking in de maanden maart t/m september veel meer zonlicht weerkaatst.
Er zit niets anders op dan afwachten wat er verder dit jaar en volgend jaar gebeurt, Biismarck.
@17: Haha, dat krijg je met copy-paste.
Ja, en dan wat er de twee jaar erna gebeurt, ad infinitum.
En @17 “Ga er zelf maar op in”. Sorry man, trap ik niet in.
Haha… leuk draadje.
Dat is niet altijd het geval met klimaatdraadjes.
Plusjes voor Bismarck natuurlijk…
@19: Ja er moet nog wat meer onderzoek gedaan worden, voor we politieke beslissingen kunnen nemen. Het is alsof ik naar Leegte zit te luisteren.
@20: Eigenlijk is het heel erg saai, want een bijna letterlijke herhaling van zetten. Het Lijkt haast of Hans elke paar weken reset en dan alles vergeet dat we eerder hier hebben bediscussieerd. Hij komt weer met dezelfde argumenten, ik met dezelfde weerleggingen, hij zegt iets in de trant van #17, rewind, repeat.
@20:
Tuurlijk, ik ben de beroerdste niet.
En ook Joost heeft plusjes verdiend.
Het is toch al te laat. Schluss. Over en sluiten.
De meest pessimistische IPCC modellen (minus methaan) zitten er nog naast.
We bediscussiëren politiek gezien onvolledige data van 7 jaar geleden terwijl observationele data ons collectief zou moeten doen zeggen “oh boy oh boy oh boy”.
Tot de eerste Blue Ocean Event. September 2015.