Wereldtemperatuur | Update december 2014

DATA - Nu ook de laatste metingen binnen zijn over 2014 kunnen we u weer de maandelijkse update geven.

Volgens de meeste meetreeksen behoorde 2014 tot de warmste vijf jaren sinds eind negentiende eeuw. Volgens een aantal was het zelfs de absolute nummer één.

Bij ons ziet het er als volgt uit:

wereldtemp_201412_475

2014 was uiteindelijk overigens geen El-Niñojaar. Let verder goed op de dikke paarse lijn in het midden. Dat is de trend voor het dertigjaarsgemiddelde.

Ook het lopende jaargemiddelde van NOAA, waar we eerder over schreven, heeft voor de vierde maand op rij een nieuw maximum gekregen.

noaa_tmdec2014_475

Tot slot nog twee artikelen met slecht nieuws. Eentje over gletsjers van Antarctica en eentje over de Grote Oceaan.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

  1. 3

    @2: ook steenkool is een eindige fossiele brandstof, JANC. Het is een eenmalige bruidsschat van Moeder Aarde, als het op is, moeten we iets anders verzinnen of veel soberder gaan leven.
    Het IPCC schat de toekomstige CO2-uitstoot m.i. overdreven hoog in. Ik denk dat de mondiale CO2-uitstoot voor 2020 al gaat dalen.