Het jaarverslag van de Energieraad is uit en de conclusies liegen er niet om. Volgens de Raad heeft de praktijk heeft uitgewezen dat ‘zachte’ instrumenten (gedragsbeïnvloeding, voorlichting, bewustwording) onvoldoende werken. Het kabinet moet daarom nu welbewust ‘harde’ instrumenten inzetten (normen, verplichtingen, belastingen). Dat wordt bye bye zwaai zwaai voor de SUV… De Raad sluit niet uit dat er binnen vijf tot tien jaar een nieuwe oliecrisis komt en vindt dat het kabinet daarmee in zijn beleid feitelijk rekening moet houden. Verder is de Raad van mening dat we zuiniger moeten omgaan met ons gas in Groningen en dat we een vriendschappelijke relatie moeten aangaan met gasland Rusland. Guus Hiddink heeft vorige week de voorzet al gegeven, zo lijkt me? Ook niet onbelangrijk is dat de Raad een lans breekt voor meer steenkool en kernenergie, de CO2 uit de kolencentrales moet dan wel worden afgevangen en opgeslagen. Het volgende rapport voor in de stoffige lade, of komt er eindelijk actie? Meer weten, klik hier
Reacties (6)
steenkool met CO2 afvang, kernenergie: allemaal geldverspilling, slechte investeringen waar je nog decennia aan vast zit.
Dus zachte instrumenten werken onvoldoende.
Gaat iemand dat ook even doorgeven aan die minister van donorregistratie !!
De vraag is natuurlijk, waarvoor de energie raad die hardere middelen wil inzetten. Ik denk vooral voor hun fossiele vrienden.
Gedragsbeïnvloeding werkt uitstekend, kijk maar eens naar de introductie van mobiele bellen en internet.
Als mensen persoonlijk voordeel krijgen door mee te doen met een regionaal windpark, dan gaat dat op grote schaal gebeuren.
“Dat wordt bye bye zwaai zwaai voor de SUV…”
Dan is de rest van je verhaal al lang verteld en voor mij niet meer interessant.
Zacht werkt best goed, zeker in combinatie met het onfeilbare marktmechanisme ;-) De Hummer is al op sterven na dood, de SUV zal spoedig volgen bij deze olieprijs, de tweedehands verkopen zijn al 25% gedaald in het laatste kwartaal.
Enige is dat we nog niet door hebben in de EU (of Nederland voor mijn part) dat olie zo duur is, omdat de dollar zo hard gedaald is.
Dat effect begint echter op te raken, energiebedrijven in de EU beginnen over te schakelen van olie op kolen. Dat geeft een klassieke Catch 22 situatie: kolen hebben meer CO2-emissie, dus de prijs van CO2 emissierechten gaat omhoog en dan wordt olie weer aantrekkelijker… Kortom dan is het wachten op prijsverhogingen voor energie en wordt energiebesparing ineens weer interessanter.
Vervolgens is het wachten op het moment dat groene stroom onder de prijs van grijs komt (kunnen we weer wat subsidies afschaffen). Komen die windmolens vanzelf, of gaan we gewoon kleinschalig stroom opwekken. Volgens een Engels overheidsrapport kan de opbrengst van decentrale energieopwekking over 10 tot 20 gelijk zijn aan die van 5 kerncentrales. Dan kunnen onze huizen toch ook een vergelijkbare hoeveelheid stroom opleveren?
De energieraad??? De wet van vraag en aanbod werkt veel beter dan de pseudo-doordachte ideeen van dit stel schimmige dames en heren.
En dan het konijn uit de hoge hoed: Steenkool en de CO2 afvangen en opslaan? Get Real, Man! gaat niet werken… Gewoon zomerkleding in December en smeren met factor 100.
De samenleving KAN niet af van zijn CO2 productie bij de huidige stand van bevolking, techniek en economie, zonder in een catastrofe te geraken.