Interrupties Tweede Kamer mooi verbeeld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Alper Çugun van het datavisualisatiebureau Monster Swell heeft een fraaie interactieve visualisatie gemaakt van de interruptiedata in de Tweede Kamer op partijniveau (zie de gedetailleerde verhalen in ons Sargief, hier en hier). Hier staat een grotere versie. Ga met je muis op een partij staan om de interrupties te zien (en de wederkerigheid). Bedankt Alper!

Hoe werkt ’t? De lijnen tussen de partijen geven een beeld van hoeveel interrupties de partijen plegen. De breedte van de lijn is het aantal interrupties dat een partij krijgt te verduren van een andere partij.

Wil je ook met de data aan de slag? Dan kunt u hier de data downloaden. U kunt met uw vragen terecht op data at sargasso punt nl.

Reacties (13)

#1 Krekel

Ik zie wel een mooie boog die telkens twee partijen verbindt, maar nu is me alleen nog niet duidelijk welke richting de interruptie op gaat. Wie wie nou interrumpeert, zeg maar.

  • Volgende discussie
#1.1 vandyke - Reactie op #1

Is mij ook niet duidelijk.

Het is wel duidelijk dat CDA/VVD/PVV net zo goed kunnen fuseren.

Een heel mooi stukje werk!

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Steeph - Reactie op #1

Kleur geeft oorsprong aan.

  • Vorige reactie op #1
#2 vandyke

Klopt het dat de bruine partij geen enkele ander partij heeft geïnterumpeerd? Ik zie tenminste geen enkele bruine lijn lopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Alper - Reactie op #2

De kleur geeft de meerderheid aan. Dus bruin (PVV) is vaker geïnterrumpeerd door alle andere partijen dan dat zij elk van die partijen hebben geïnterrumpeerd.

De graphic is niet in één oogopslag duidelijk geef ik toe, maar hij heeft genoeg diepgang om even mee te spelen.

#2.2 vandyke - Reactie op #2.1

Een saldo dus. Op zich een aardig gegeven. Toch denk ik dat je toch niet zonder een zelfde infographic kan die alleen het ontvangen (of doen) van interrupties laat zien.

Heel aardig zou ook kunnen zijn om het te vergelijken met een vorig kabinet.

#3 KenSentMe

Mooie visual. Helaas loopt de link naar het Excel-bestand dood.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spuyt12

De SP heeft duidelijk de grootste bek…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Richard Westerbeek - Reactie op #4

Nee, maar de andere partijen interrumperen vrij zelden de SP. Ik denk dat dit mogelijk veroorzaakt wordt omdat de SP weinig invloed heeft op het beleid, en er maar een beperkt aantal interrupties per debat gemaakt mogen worden, en veel parlementariërs die dus liever gebruiken tegen de coalitiepartijen.

Ik denk dat het feit dat er een limiet zit op de interrupties wel eens vermeld mag worden, aangezien het ook zeker zijn invloed heeft op dit soort staatjes. Zonder een dergelijke limiet zul je zien dat zeker de kleinere “rand-partijen” (SP, PvdD, CU en SGP) ook meer interrupties zullen krijgen.