Rusteloos hart

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Lodewijk XVII Vandaag was het een grote dag voor het geslacht van de voormalige Bourbons. In St. Denis werd nl. het hart van Lodewijk XVII met veel ceremonieel bijgezet in de kathedraal waar de Franse koningen liggen begraven. Deze ‘begrafenis’ was opmerkelijk, aangezien het hart na een zwerftocht van 200 jaar nu eindelijk haar laatste rustplaats vindt. Lodewijk XVII was de jongste zoon van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette en was door het overlijden van zijn broer de gedoodverfde troonopvolger, ware het niet dat de Revolutie uitbrak in 1789, Lodewijk XVI en Marie-Antoinette beiden werden onthoofd en de jonge telg gevangen werd gezet in de
Temple, het vroegere kwartier van de Parijse tempeliers. Aldaar overleed hij in 1795 aan de gevolgen van tuberculose.

Na zijn dood werd hij begraven in een massagraf dat enkele jaren daarna al niet meer te traceren was. Al tijdens zijn gevangenschap gingen er geruchten dat het kind zou zijn ontvoerd uit de gevangenis of juist zelf zou zijn ontsnapt. Dit leverde voer op voor zo’n veertigtal bedriegers die zich uitgaven voor de gevluchte kroonprins. De meest volhardende was ene Carl Willem Naundorff. Deze klokkenmaker uit Pruisen beweerde vanaf 1825 tot aan zijn dood in 1845 dat hij de ware Louis Charles was. Hij was de Franse taal vergeten door zijn vlucht naar Duitsland en kon de naam Bourbon niet eens correct schrijven, maar door zijn verdere oprechte voorkomen en zijn kennis van details, kreeg hij toch aanhangers. Een verzoek tot een rechtszaak waarin hij erkenning door zijn familie eiste, werd afgewezen.

Zijn nazaten zijn echter tot 2000 overtuigd geweest van het gelijk van hun voorvader. Via verschillende wetenschappelijke onderzoeken trachten zij het bewijs te kunnen leveren, echter geen van de onderzoeken kon dit. De arts die de autopsie verrichtte op de jonge Lodewijk had echter het hart uit zijn lijf gesneden en dit meegenomen en geconserveerd. In 1975 dook dit hart op in Italië en werd overgebracht naar Parijs. Het heeft nog vijfentwintig jaar geduurd voordat de Leuvense professor Cassiman het DNA van het hart vergeleek met het DNA van twee zusters van Marie-Antoinette en vast kon stellen dat het betreffende hart Lodewijk toebehoorde. Van dit onderzoek waren de Franse autoriteiten zo onder de indruk dat ze hem hebben gevraagd het lijk van Napoleon te onderzoeken. Er gaan namelijk geruchten dat de Engelsen (die het lijk in 1840 aan de Fransen gaven) het voor henzelf hebben gehouden.

Lodewijk XVII is dus nooit koning geweest van Frankrijk. In 1814/1815 betrad zijn oom als Lodewijk de XVIII de troon. De laatste Bourbon, Charles X regeert van 1824-1830. Een nieuwe revolutie betekent het einde van de monarchie van de Bourbons.

0

Reacties (6)

#1 steven

Ik mis nog in het verhaal dat de meest volhardende pretendent, Naundorff, in Delft begraven ligt in een graf in het Westerbos. Dit ‘bos’ is overigens een plukje bomen en struiken tussen een druk kruispunt en de fabrieken van DSM/Calvé. Er liggen slechts enkele graven en zijn graf steekt er meteen uit: een hoog hek om de steen met de lelie van het huis van Bourbon op de hoeken. Op zijn grafsteen staat nog steeds “Louis XVII, duc de Normandy, roi de France”. Hij werd ook als Charles de Bourbon in Delft ingeschreven.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

zijn Maxima en Willem nou ook uitgenodigd voor zo’n happening?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 caprio

Ja, in Nederland kun je wel terecht als kleine nepprins. Hollanders zijn dol op dat soort zinnebedrog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 phonkee

@caprio: En wat dacht je van de verdreven kaiser Wilhelm II te Doorn. Een echte keizer, geen nepprins…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sik

Naundorff werd in Nederland inderdaad meer gewaardeerd dan in Frankrijk. In Delft wordt hij zelfs directeur van het Pyrotechnisch Atelier, belast met het uitvinden van oorlogsmunitie. Zijn achterkleinzoon (geb. 1929) heet Charles Louis Edmond de Bourbon en hij trekt het hele DNA-onderzoek in twijfel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

Toen niet meer he, en de echte keizerdat was toch eigenlijk Bismarck, eerlijk is eerlijk.

  • Vorige discussie