In zeezout gepofte biet

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-11-2022

De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstallen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.

In zeezout gepofte biet
hoofdgerecht, 4 personen

1200 g rode bieten (liefst ter grootte van een ei)
2-3 kilo grof zeezout
3 el koolzaadolie culinair (heeft een botersmaak die opvallend goed bij biet past, maar een grassige olijfolie kan natuurlijk ook)
2 el kappertjes
1 ui, in flinterdunne ringen
enkele takjes groen, bv dille of waterkers
4 haringen

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schrob de bieten helemaal schoon en droog ze daarna. Doe het zeezout over in een ovenschaal en begraaf hierin de schoongeboende bieten. Laat de bieten 90 minuten garen. Laat afkoelen, neem ze uit het zout en wrijf de schil en het overtollige zout eraf. Snijd de biet in flinterdunne plakken (dit kan eventueel met een kaasschaaf) en meng met de olie, kappertjes, uiringen, groen en versgemalen peper naar smaak. Serveer de haring bij de biet. Gooi het zout niet weg, gebruik het opnieuw of strooi het over gerechten (hoewel het misschien rood is gekleurd is het nog enige tijd bruikbaar).

Voorbereiden (poffen) 100 minuten
Bereiden 15 minuten
Grotere foto staat hier en na de doorklik

0

Reacties (15)

#1 Bullie

heel fijn

  • Volgende discussie
#2 zmmoccc

De Flexitariër doet ook niet moeilijk over doodgaan aan een te hoge bloeddruk:P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 qwerty

Ik ga mijn vrouw inseinen over deze serie. Klinkt klassieker dan het is maar ik kan iig niet koken en zij vind het leuk :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 JSK - Reactie op #3

Je zou het inderdaad ook niet kunnen leren. Beter dat je je slaaf vrouw hebt om dit klusje voor je te klaren.

#3.2 qwerty - Reactie op #3.1

Tering @JSK, kom je de laatste tijd niet aan je trekken?

Ik bouw muren, graaf gaten in de tuin om bomen te planten die ik 10 jaar later weer om zaag (morgen niet want dat heb ik aan Carlos beloofd), maak schoon, jaag, slacht het wild. Ben echt het mannetje. Ik hou van feodale verhoudingen en sla m’n vrouw ook als ze niet goed kookt. Ik hoop dat Sargasso me daar van af kan helpen met deze recepten. Ik eet liever goed dan dat ik m’n vrouw sla want dan is ze soms een paar dagen uit de running en omdat ik….

Nou ja, u get my drift…

En vind was met dt maar dat had u vast al begrepen.

#4 Rob

Niemand gaat die kilo´s rode zout nog ergens anders voor gebruiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Bismarck - Reactie op #4

Precies, je kan het niet over je met rode wijn bemorste kleren strooien en afgezien van dat gebruik zou ik twee kilo zout nog niet in tien jaar op krijgen.

#4.2 clismo - Reactie op #4.1

de winter moet nog komen – misschien kan je het straks doorverkopen aan de gemeente

#4.3 Bismarck - Reactie op #4.2

Daar heb je wel een punt. Het laatste pond zout dat ik in huis had is inderdaad de afgelopen winter ook op mijn stoep geëindigd, als ijzelbestrijding. Maar om daar nu duur zeezout voor te gebruiken? gewone JOZO is goed genoeg voor mijn stoep ;-)

  • Volgende reactie op #4.2
#4.4 Rob - Reactie op #4.2

Of desnoods ga je zelf kaas maken en gebruik je het zout voor een pekelbad. Wie weet wordt je kaasje gelijk aangekleed met een mooi rood jasje.

  • Vorige reactie op #4.2
#4.5 Bismarck - Reactie op #4.4

Nee dankje, ik vind kaas nog viezer dan vis. Voordeel daarvan is dat ik dit gerecht dus nooit zal maken en dus ook niet met dat zout zit dat ik dan moet besteden aan het pekelen van kaas.

#5 FiFa

Ik doe de gemarineerde zwanenhals altijd 3 dagen in het zout. Met een beetje flexitarische inbreng (gerookte brandnetel) serveer ik dit mijn vrouw die mij vervolgens tot moes slaat, heerlijk, echt iets voor de vrijdagavond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Fiona Ivanov

Jongens jongens jongen jongens. Zucht. Is het iemand opgevallen dat het zout niet geconsumeerd wordt, slechts als techniek voor garing wordt ingezet? En inderdaad, de flexitarier ontzegt zichzelf geen zoutelijke genoegens. Een leven zonder zout is een
treurig leven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Rob - Reactie op #6

Dat is heus niemand ontgaan.

#7 polderboy

Ik heb ooit een experiment gelezen van een dergelijk recept waarbij ipv keukenzout onthardingszout voor de vaatwasser werd gebruikt. Stukken goedkoper, en het resultaat was hetzelfde

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie