[qvdd]
Privatisering was de afgelopen twintig jaar het grootste maatschappelijk proces dat we kennen, maar toch doen we er geen studie naar, terwijl we weten dat het naast positieve ook veel negatieve en onverwachte effecten heeft gehad.
De senaatsfracties van SP, PvdA en Christen Unie willen dat de Eerste Kamer de privatiseringen van de afgelopen decennia gaat onderzoeken. Goed idee of is de senaat publiciteitsgeil aan het worden?
Reacties (3)
Heeft iemand deze senaatsfracties al gevraagd wat ze willen gaan doen met de uitkomsten van het onderzoek? Nog meer privatisering (zie recente discussie over gevangenissen), als de effecten per saldo positief zijn? De genationaliseerde banken niet opnieuw privatiseren, als de effecten per saldo negatief blijken ze zijn? En hoe gaat de senaat dat doen? Om nog maar niet te spreken van de maatstaven voor ‘positief’, ‘negatief’ en ‘onverwacht’.
@ Geertje
Quote:
“als de effecten per saldo positief zijn?”
Is dit als grap bedoeld ;-)
Ik kan met de beste wil van de wereld niet ontdekken welke privatisering voor (behalve wat hoger personeel commissarissen en aandeelhouders) de gemiddelde Nederlander voordeel heeft gebracht.
Gemeentelijke tv kabel? – Nee
Spoorwegen? – Nee
Zorgverzekering? – Nee
De Giro? – Nee
Nutsbedrijven? – Nee
Sommigen zullen misschien zeggen dat die diensten anders nog duurder geweest zouden zijn.
Ik wens dit te betwijfelen en mocht dit in enkele gevallen wel zo zijn dan vloeide de winst naar het rijk, dat toch haar inkomsten wil houden en de burger nu via belastingen de gemiste centje alsnog uit de zak wipt.
Dit gaat net zo als bij het kopen van melk men betaald € 0,75 of daaromtrent per liter in de winkel en via belastinginning ? EEG-afdracht ? landbouwsubsidie waarschijnlijk nog zo’n bedrag; tel uit je winst
Roep al járen dat de gevangenissen geprivatiseerd moeten worden. De overheid kan eigenlijk niets efficient organiseren. Daarom de uitvoering (nog circa 25% van de ambtenaren) zo snel mogelijk over de schutting gooien.
Henk van S tot S: Heerlijk verhaal ga liever in Noord Korea of zo wonen. Die wat als en als dan redeneringen heb ik een broertje dood aan.