Progressieve moslims in NL: Alevieten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Progressieve moslims in NL: Alevieten

Humanistische islamitische stroming met 100.000 aanhangers in NL genegeerd.

0

Reacties (10)

#1 Mark

“Het alevitisme onderscheidt zich onder meer van andere stromingen in de islam door uit te gaan van de scheiding van kerk en staat, de afwijzing van de sharia als bron van wetgeving en de gelijkwaardigheid van man en vrouw.”

“Wie echter het meeste ongelijk blijkt te hebben is Geert Wilders. Niet alleen ongelijk doordat hij ten onrechte bij het spookbeeld van de één miljoen aanhangers van een gevaarlijk geloof de Alevieten meetelt (anders haalt hij dat mooie ronde getal van een miljoen niet), maar ook door zijn generaliserende en stereotyperende analyse, waarmee hij onder andere deze groep immigranten tracht in te delen bij de gevaarlijke niet-Nederlandse burgers.”

#2 Joost

Waar komt dat getal van 100.000 vandaan? Het getal van 1 miljoen moslims is in ieder geval al flink achterhaald. Is in werkelijkheid ergens tussen de 8 en 900.000.

#3 Kropotkin

Het humanistisch verbond – ooit nog financieel ondersteund – is verworden tot een soort ‘in-elke-godsdienst-zit-wel-iets-moois clubje’. En dan ook weer Wilders erbij halen…

Maar goed, de Alevitische levensbeschouwing is best interessant. Zij onderscheiden zich van de hoofdstromen zodanig dat zij door hen niet of nauwelijks als moslims worden erkend, wat dus positief is (daaag 90%).

De show werd echter gestolen door Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP)
Jaaa, dat geloof ik. Mooie vrouw! En ook nog eens met redelijk progressieve ideeen en dat voor een linkse SP politica …

#4 Kropotkin

@2: Nou idd, schandalig. Dat ondermijnt zomaar Joost zijn aantal-moslims-in-nederland-over-zoveel-jaar berekening. Niet doen hoor.

#5 Mark

@2 Ik kan het getal niet bevestigen. Wikipedia en site van die organisatie zegt er ook niks over.

@3: “daaag 90%”?

Overigens: 30% van de Turken schijnt Alevitisch te zijn. Ook best interessant toch?

#6 Joost

@4: Dat ondermijnt niets, aangezien ik het uitgangsaantal moslims niet zelf heb berekend, maar gewoon van het CBS heb. Ik vraag me gewoon af waar het humanistisch verbond die cijfers vandaan haalt. Daar ben ik in geïntersseerd, en er zit verder niets achter.

De conclusie kan hooguit zijn dat er minder Alevieten zijn, dus tel uit je winst.

#7 koos

Ken 1 Turkse Aleviete van het MCC. Zij gaf op een avond kookles en deed toen lekker cynisch tegen de mannen, heerlijk vrijzinnig.

Verder heb je in Syrië dat de machtshebbers Alevieten zijn.

#8 vandyke

Als 30% van de Turken aleviet is, dan zijn er 100.000 alevieten in Nederland die allemaal door het CBS worden meegeteld en ook in Joost zijn cijfers zitten.
Zondermeer zeggen dat als 30% van de Turken aleviet is dat dan ook 30% van de Turken in Nederland aleviet kan niet goed. Turken in Nederland kwamen vaak uit bepaalde dorpen. Een half dorp vertrok naar Nederland. Allevieten zijn ook geconcentreerd in gebieden, dorpen
Het kunnen er zomaar meer zijn, of minder. Als ik echter naar het kaartje kijk op wikipedia dan is de kans groot dat het er meer dan 100.000 zijn, want nu juist uit die gebieden waar de meeste alevieten zitten kwamen de meeste Turken naar Nederland.

Een paar weken geleden noemde ik de allevieten op sargasso.

Kijk vervolgens eens naar de reactie van Seven (hier ook bekend).
Wildersaanhangers hebben geen belangstelling voor feiten.

#9 Mark

De reactie van seven is wel eh “bijzonder” te noemen ja:

“121 Ze zijn een minderheid, en nog een kleine minderheid ook. Sterker ze hebben zelf te leiden onder de andere moslims. Het idee dat Turkije een moderne staat is is onzinnig, het is een militaire dictatuur waar de mensenrechten niet in het woordenboek staan.”

#10 Mark

@4 @6:

Als die Alevieten onder de NLse moslims worden meegerekend, betekent dat er veel minder moslims zijn die onze “westerse normen en waarden” niet onderschrijven.

Dat zou dus eigenlijk betekenen dat ze niet bij het startaantal moslims meegerekend moeten worden. Het jaar waarop 20% van NL “moslim” is zou dan nog verder in de toekomst liggen als wat Joost eerder berekende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*