Obama ‘bevriest’ zaken Guantanamo

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Obama ‘bevriest’ zaken Guantanamo

Eerste stap naar sluiting

0

Reacties (10)

#1 oohh

En -edet- redirect ‘m naar een NSFW-item. Pubertjes.

#2 Joost

Dat had GeenStijl gedaan op een beperkt aantal IP-adressen, waarvan ze dachten dat ze van ons (de redactie) waren. Zit je op een groot bedrijfsnetwerk of universiteit? :-)

#3 Bismarck

Dus het Guantanamo Bay gevangeniskamp blijft nog minstens drie maanden open. Gaat snel met gebroken beloftes.

#4 Jan Jaap

@3: Ja, hij had, zodra hij van dat balkon stapte, naar Guatanomo Bay moeten bellen en ze bevelen de deuren open te zetten.

Laat Cuba ze maar een vliegreis naar huis geven als ze van ze af willen!

#5 pedro

@3: ik hoop niet dat dit tot een gebroken belofte leidt en ik zie de stopzetting van de militaire tribunalen, die een zweem van rechtmatigheid aan Guantanamo moesten verlenen, als een eerste stap naar een normale berechting van de gevangenen, voor een echte rechter en met een echte verdediging, waar de verdachten alle normale rechten krijgen, die verdachten in rechtszaken in de VS ook krijgen.

#6 Teun

Ik wil niet te veel op Bush afschuiven, maar dankzij de idiote juridische constructie die hij heeft opgezet rond de tribunalen en de grondrechten die de gevangenen tot nu toe ontzegd zijn, wordt het heel erg moeilijk om tot een veroordeling van gevangenen te komen als die wél echt iets op hun kerfstok hebben. Bovendien kan terugsturen ook niet zomaar, omdat de gevangenen dan de kans lopen om weer in hun thuisland gemarteld of gedood te worden.

Kortom: niet zo’n slecht idee om het een beetje voorzichtig aan te pakken. En iig heeft Obama wel meteen een moratorium op martelen gezet én de processen stilgelegd.

#7 Bismarck

@4: Waarom zou Cuba dat moeten doen? De VS heeft die mensen daar heen gebracht (en ze vervolgens 7 jaar zonder proces opgesloten), dat de VS hier maar eens wat aan doet.

Alleen al de duur en aard van het voorarrest maakt elke verdere vervolging onzinnig. Schadevergoedingen, daar moet het om gaan. Elke burger een VS-paspoort geven, tenzij hij verkiest om terug te keren naar het land waar hij vandaan gekidnapt is en een zak geld waar hij de rest van zijn leven mee vooruit kan. Daarnaast door het stof kruipen voor de familie (inclusief gezinshereniging in geval vrouw/kinderen), vanwege het ontnemen van hun zoon/broer/man voor 7 jaar en het gebrek aan bezoekrecht.

#8 Jan Jaap

@7: Ja! En gouden regenbogen en het moet geld regenen en alle rivieren moeten van chocolade zijn!

Maar toen werd ik wakker en bleek het allemaal een droom te zijn.

Ain’t gonna happen, bismarck. En als je werkelijk dacht dat Obama zoiets zou gaan doen, moet je echt aan je realiteitszin werken.

#9 Bismarck

@8: He, ik geef alleen maar aan wat er zou moeten gebeuren. Als je iemand zeven jaar lang eenzaam opsluit, zonder advocaat, zonder familiebezoek, zonder aanklacht, maar wel met de nodige martelmethoden, dan moet je met een forse schadeclaim over de brug komen. Dat is niet meer dan normaal. Als Obama daar niet in meegaat, dan doet hij hoe dan ook die gijzelaars tekort. Ik begrijp best dat het poltiek onmogelijk is, maar misschien wordt het wel nog een consequentie van civiele rechtspraak (bedenk gewoon eens wat er zou gebeuren als een willekeurig persoon uit Seatle door de CIA van de straat geplukt, 7 jaar in isolatie opgesloten en gemarteld wordt en er dan besloten wordt dat hij onschuldig is).

#10 Teun

@9 de NYT komt met een artikel waaruit blijkt dat de boel niet zomaar te sluiten is…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*