GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Ditmaal voor Zita Schellekens. Zita is coördinator van de Free Burma! Campagne. Ze was in het verleden Internationaal Secretaris bij de Jonge Socialisten, maar is nu bestuurslid van IUSY, de internationale koepelorganisatie van alle jonge socialisten en jonge sociaal democraten. Daar is Zita verantwoordelijk voor het Global Progressive Youth Forum.
George Clooney heeft al menig film gemaakt om bepaalde politieke gevoelige onderwerpen aan te kaarten. Clooney heeft zelfs de mogelijkheid gehad om de VN Veiligheidsraad toe te spreken en alle aanwezige landen op hun verantwoordelijk te wijzen om in te grijpen in Sudan. Leonardo DiCaprio, vroeger bekend als tieneridool en aanwezig in velen meisjeskamers, is tevens uitgegroeid tot wereldverbeteraar, en maakte films als Blood Diamond en zijn eigen versie van An Inconvenient Truth.
Maar nu heeft zich in Hollywood een verrassende kandidaat gemeld: Sylvester Stallone. Stallone is met name bekend geworden door zijn imposante spiermassa en als ruige moordmachine in films als Rambo en Rocky. Stallone kruipt ruim 20 jaar na dato weer in de rol van John Rambo. Maar deze film is niet zomaar een gewone Rambo-film, deze film heeft een specifieke missie!
Wrede dicatuur
De missie van de film is namelijk om een van ’s werelds meest vergeten tragediën ter wereld op de kaart te zetten, die van Birma. Birma is immers al meer dan zestig jaar een van de wreedste dictaturen ter wereld, inclusief totale armoede, waar een op de drie kinderen ondervoed is, dwangarbeid, grootste aantal kindsoldaten ter wereld en ga zo maar door.
De film John Rambo start met een ongeveer drie minuten durende introductie over de situatie in Birma, met beelden van demonstrerende monniken, schietpartijen en het uitmoorden en platbranden van een Birmees dorp. Menig bioscoopbezoeker kijkt vol ongeloof en uit zich in ‘oohs en ahs’: ze lijken allen onder de indruk.
Christelijke hulporganisaties
Maar daar blijft het niet bij. Het gehele scenario speelt zich af in Birma en de grensstreek met Thailand. De film richt zich op de strijd van de Karen, een van de vele etnische groepen die Birma rijk is, tegen de militaire junta. De Karen zijn christelijk, en daarom ontvangen zij relatief veel hulp van christelijke hulporganisaties. Zo ook in deze film, maar daar zal ik me verder niet over uitlaten, daarvoor moet de lezer toch echt zelf naar de bioscoop.
De film is wreed, er vloeit veel bloed en wordt veel gemoord. Toch is het beeld dat wordt geschetst zeer realistisch, het is in Birma aan de orde van de dag. Dat onderscheidt John Rambo van zijn voorgangers en alle andere andere actiefilms in de bioscoop: het is namelijk echt. En zo komen we terug bij de hoofdvraag: heeft Sylvester Stallone zich ontpopt als wereldverbeteraar? Wat mij betreft wel en hij verdient een pluim. Met zijn goedbezochte film (in de Nederlandse toptien van bestbezochte films) weet hij een enorm publiek te informeren en te shockeren over de situatie in Birma.
Draagvlak voor verandering
Sceptici zullen zich afvragen waar dat goed voor is, en ik kan het ze vertellen: draagvlak. Birma is een land waar op enorm grote schaal mensenrechten worden geschonden, maar de ‘wereld’ doet niets tot weinig (de EU en de VS hebben bijvoorbeeld wel handelsbeperkingen, maar daar houdt ’t op). VN-veiligheidsresoluties worden met het grootste gemak van tafel geschoven door landen als China en Rusland. Internationaal draagvlak creëert internationale thema’s. Niet dat het in Sudan/Darfur nu zo goed gaat, maar er is wel internationale aandacht en dat is voor een groot deel te danken aan George Clooney en de actieve Amerikaanse studenten van STAND.
Daarnaast is de film ook niet in de koude kleren van de militaire junta gaan zitten. Overal in Birma werden illegale kopieën van de DVD verkocht, waardoor de junta zich genoodzaakt vond alle vormen van straatverkopers in het geheel te verbieden. Tegenwoordig kun je niet eens meer een ijsje op straat kopen, laat staan de DVD. Waar de meeste Birmezen geen woord Engels spreken, kennen ze de bekende Rambo oneliners uit hun hoofd. In die zin geeft het ook de Birmezen een steuntje in de rug. De gedachte dat duizenden mensen wereldwijd naar de bioscoop gaan en zodoende te weten komen wat er aan de hand is in Birma is voor hen heel belangrijk. Het biedt ze hoop en steun om de strijd voor democratie voort te zetten.
Al met al ben ik erg onder de indruk van Stallones inzet, het schijnt dat hij in navolging van George Clooney tevens de VN-Veiligheidsraad wil toespreken. Ik wacht het in ieder geval met spanning af.
Reacties (5)
Ok Briljante grap:
http://www.pfmag.org/
http://www.panzerfaust.org/?p=5217
Kan iemand met de benodigde rechten de commentspam hierboven verwijderen?
En wat is dat pfmag.org? Ik bedoel: IK HOOR OOK ALTIJD ALLES ALS LAATSTE!!1!234 hoedje van papier.
Ben je aan de dope Spuyt12?
@Apo: Had je wat? Wij hebben het graag hier.