1. 2

  Wat is er nieuw aan deze uitspraak? De doodstraf staat gewoon in de verdragen als iets wat een land als straf mag gebruiken. Ongewenst maar wel toegestaan, het is aan het land in kwestie om te beslissen.

  Vanwaar deze ophef? Doe eerst maar eens een onderzoek hoeveel voor en tegenstanders er zijn.

 2. 3

  Het officiële standpunt van de VN is dat het tegen de doodstraf is. Als Secretaris Generaal van de VN heb je je eigen mening over standpunten waar de VN als geheel een mening over heeft voor je houden.

 3. 4

  Tja, en daar ben ik het dus niet mee eens. Dan hoef je ook niemand te kiezen. Elke SG mag binnen de grenzen zijn eigen weg bewandelen. Je hebt niets aan marionetten.

 4. 5

  “binnen de grenzen”, inderdaad. En daar ging hij op zijn eerste dag al overheen. Hem dan een marionet noemen slaat nergens op. Alle politici conformeren zich tot op bepaalde hoogte aan de partijstandpunten. Dat lijkt me hier niet anders.

 5. 6

  @ 4: Je kan hem net zo goed een marionet noemen als hij zegt dat ieder land zelf mag beslissen over de doodstraf, een marionet van Zuid-Korea en de Verenigde Staten (die nog de doodstraf kennen).

 6. 7

  Was Ban Ki-moon geen Zuid-koreaan? Dan is dit dus gewoon partijpolitiek correct. Wat dat betreft is Ban Ki-moon net zo’n marionet als onze Bot of wie dan ook.

  En wederom een vingertje naar de VS. Want die kennen de doodstraf ook. En Zuid-korea en de VS zijn de enige…of toch niet. Van de permanente leden kent de meerderheid volgens mij de dooodstraf in hun rechtspraak. Qua aantal inwoners van deze planeet woont het grootste deel waarschijnlijk in een land wat de doodstraf kent.

  Zou me niets verbazen als de VN nog een keer besluit dat de doodstraf een wettig middel is wat met terughoudendheid ingezet kan worden.

 7. 8

  wat ik niet begrijp is.. heel eu was blij toen saddam werd opgehangen. niet dat ik zelf een voorstander van hem ben ofzo, maar wat mij dus irriteerde, was dat heel eu blij was. Ze doen zogenaamd wel stoer dat ze mensen rechten hebben etc. en gaan toch toe juichen als er iemand wordt opgehangen??? ik begrijp de logica niet??

 8. 9

  @8: Een dode Saddam kan het niet hebben over de Europese steun aan zijn gifgasproductie.

  @7: Ban Ki-Moons nationaliteit lijkt me ondergeschikt aan zijn werk, als hij in functie spreekt. De man heeft hier gewoon een basisprincipe van de VN genegeerd. Ongeacht over hoe dat in de toekomst zal uitzien, nu had hij dat standpunt moeten onderschrijven.

  Als hij het er niet mee eens is, moet hij dat binnen de VN aan de orde brengen in de raad of het congres.

 9. 10

  @ 7: wil de VN de doodstraf als acceptabel zien, dan zou ze de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens moeten gaan herzien.

  Tja, qua inwonersaantal is op aarde al snel een meerderheid van het aantal inwoners voor de doodstraf..: zolang bijvoorbeeld China, Rusland, Indonesië en de Verenigde Staten de doodstraf nog kennen, is die meerderheid natuurlijk al snel binnen handbereik.

 10. 11

  achja.. wat de eu wilt is nou ook niet duidelijk… eerst zijn ze blij en daarna hoor je van blair en de rest dat het misschien toch niet handig was dat hij die dag etc werd opgehangen.