COLUMN - Na vijftig columns neemt Duopolie afscheid op Sargasso. Joël is vanaf half oktober weer terug met een nieuwe coauteur en een nieuwe column over gedragseconomie, Mark verlaat Sargasso om zich te richten op het afmaken van zijn proefschrift. In deze column een korte reflectie op een jaar Duopolie. En omdat we nu eenmaal economen zijn, hoort daar een statistische analyse bij waarin we onderzoeken welke columns reacties en plusjes opleveren en waarom.
Uit het histogram in bijgaande figuur valt op te maken onze stukken meestal tussen de 5 en 14 plusjes hebben, met een maximum van 29 (voor Opstelten’s achterhoedegevecht). Het aantal reacties loopt sterk uiteen: vaak zijn het er maar een paar, maar er zijn een aantal uitschieters, en het hoogste aantal reacties is 68 (voor Leefbaar loon).
Figuur: Histogram reacties en plusjes.
Om erachter te komen welke columns reacties en plusjes opleveren en waarom, hebben we een simpele inhoudsanalyse van onze columns uitgevoerd. Elke column kreeg een cijfer voor kwaliteit, complexiteit, beleidsmatigheid, de mate van opinie en hoe “rechts” het stuk was. Tegen de regels van de inhoudsanalyse in hebben we dit zelf gedaan, waardoor de data niet helemaal objectief te noemen zijn, hoewel we het samen wel vaak eens waren.
Vervolgens hebben we een regressie uitgevoerd van het aantal reacties en plusjes op de inhoudskenmerken van de column. De resultaten zijn weergegeven in onderstaande tabel, waar de eerste twee kolommen over de reacties gaan, en de laatste twee over de plusjes. De eerste les die een aanstormende blogger uit de tabel kan trekken is: houd het simpel! Complexiteit levert minder reacties en minder plusjes op. De eerste kolom laat zien dat zowel het rechtse gehalte van een column als de mate van opinie hebben op zichzelf geen invloed hebben maar als je die twee combineert tot een rechtse opinie, kan je op Sargasso op flink wat extra reacties rekenen (tweede kolom). Uit de laatste twee kolommen blijkt dat dat voor de plusjes niet geldt, er is geen significant verschil in waardering tussen rechtse en linkse columns. Verder bevat de tabel nog een belangrijke tip voor bloggers: laat je zelfvertrouwen niet afhangen van het aantal reacties en plusjes. De (zelf-geëvalueerde) kwaliteit van het stuk blijkt namelijk met geen van beide significant samen te hangen.
Tabel: Resultaten regressie.
Als we de cijfers loslaten, kunnen we zeggen dat het een uitdaging was om te schrijven voor Sargasso. Omdat we allebei iets liberaler zijn dan de gemiddelde reaguurder, moeten we onze argumenten scherper verwoorden dan in economenkringen. Ook is het samen schrijven van een column een stuk leuker dan alleen. Niet alleen is de druk om elke week een stukje te verzinnen minder, je kunt elkaar ook van tevoren feedback geven, en de reacties discussiëren en relativeren. Voor dat laatste hebben we ook nog een geheel virtuele Duopolie-prijs voor de beste reaguurder. In onze ogen was dat Derpjan, die vrijwel altijd een reactie gaf met een toegevoegde waarde. De bokaal voor meeste motorfiets-referenties gaat uiteraard naar Daan van der Keur. Gefeliciteerd!
Het was een leuk jaar op Sargasso, dank voor alle reacties!
Reacties (6)
Mark Dijkstra: veel succes met je proefschrift. (Al vond ik dat je reacties onder je post altijd een beetje kort door de bocht waren en niet de vragen beantwoordden die werden gesteld, maar dat mag de beste wensen niet drukken.)
Joel: Tot ziens
Oh, en voor jullie beiden: grafiekjes gebruiken = assen labelen. Ook bij histogrammen.
Lol
@0: Omdat we allebei iets liberaler zijn
VVD-‘liberaal’ of echt liberaal?
@Mark Succes! Zou trouwens wel leuk als je tzt een artikeltje schrijft over je proefschrift over de efficiëntie van grote banken vs kleine banken. Zeker in deze tijden waarin grote banken als “to big to fail” gelden.
@Joel Een serie over gedragseconomie, heel goed. Ik vond het boek “Predictably Irrational” van Dan Ariely in ieder geval erg goed. Bied een mooie inkijk in de niet zo rationele handelswijze van mensen.
Was een leuke serie! Bedankt!
@2: d66 liberaal
Bedankt voor de columns. Het was een leuke reeks.