Zus van Ronald Giphart sloopt eigen roman

Hieronder volgt een exclusieve gastbijdrage voor Sargasso van Bert Brussen in de categorie “viral of veritas”. Brussen sprak onlangs met Giphart (v).

Schrijfster Karin Giphart, de zus van, zou in april 2007 bij Nijgh en van Ditmar haar tweede roman uitgeven. Zou, want onlangs heeft Karin ongeveer tweederde van haar roman in wording weggegooid. De roman, heel toepasselijk maar geheel toevallig getiteld Iets tussen broer en zus, kan dus uit de lentecatalogus geschrapt worden want april zal het zeker niet meer worden. Is dat nou handig, zo’n roman vlak voor de deadline in de papierversnipperaar duwen?

Karin: “Mijn vader is onlangs overleden en na zijn dood had ik nieuwe energie nodig. Als ik iets weggooi krijg ik nieuwe energie, bovendien bood de dood van mijn vader nieuwe perspectieven.

Nee mijn uitgever was niet blij, maar uiteindelijk wel heel lief. Ze kunnen het allemaal wel aan.”

Iets tussen broer en zus gaat, zoals de verbijsterend originele titel al doet vermoeden, over een broer en zus die verliefd worden op dezelfde vrouw. “Dat is beslist niet autobiografisch, wel een metafoor: zowel Ronald als ik werden verliefd op het schrijven”, aldus de met een jongere vrouw getrouwde Karin.

Karin Giphart debuteerde eerder bij Nijgh en van Ditmar met Maak me blij.

  1. 11

    Ronald Giphart vind ik een zeer matige en zwaar overschatte schrijver. Van zijn zus heb ik dus maar niet de moeite genomen het eerste boek te lezen. Wel zag ik ooit een televisieoptreden van beide bij Barend en Van Dorp ten tijde van het schrijversdebuut van zuslief. Ze had Ronnie absoluut niet meegnomen om haar eerste boek een duwtje in de rug te geven, maar dat deed hij natuurlijk wel. Allemaal gezeur en geblaat over hoe geweldig het boek was volgde, maar net toen ik uit verveling wilde wegzappen werd het toch nog wel aardig toen er een knallende ruzie uitbrak met Frits Wester. Die had namelijk het gore lef te beweren dat de baan van Kamerlid helemaal niet zo zwaar is. Aangezien vaderlief, moge hij in vrede rusten, ooit Kamerlid was, pikten broer en zus Giphart dit niet. Alle ratio ging overboord en in een vertoning van rauwe, ongecontrolleerde woede en emotie kreeg Frits ervan langs. Als Ronald Giphart zijn boeken nou ook eens op die manier schreef, vond ik er misschien nog wat aan.

  2. 12

    Geweldig zo’n diepe analyse van de zus van een prutschrijver – ’s niet verschenen boek, ik kijk uit naar de volgende gastbijdrage, dit haalt net niet het spectacel van OJ’s niet verschenen boek, maar toch ook gemaakt om de boulevard bladen te vullen voor een aantal weken.