Zuid-Ossetië, Georgië en Rusland: geluiden uit de cyrillische blogosfeer

Afgelopen vrijdag foeterden wanhopige Osseten in de cyrillische blogosfeer op het uitblijven van militaire hulp uit Rusland. Woedend en bijna huilend zaten de Zuid-Osseten met hun machinegeweren in de schuilkelders van Tskhinvali, terwijl de BM-21 Grad raketten op hun huizen neerdaalden: waar bleven de Russen?! Toen de Russen 15 uur later arriveerden was er van de Zuid-Osseetse hoofdstad weinig over aldus woedende (Zuid-)Osseten. Het internationale blog Global Voices (GV) tekende de reacties op van met name Russische en Osseetse reaguurders: een aardige aanvulling op de doorgaans pro-Georgische Westerse media.

Een later bericht op GV laat een Noord-Osseet aan het woord die vertelt over een ‘mobilisatie’ van vrijwilligers. Iedere minuut passeert er een auto met vrijwillige Noord-Osseetse strijders de grens, ze komen zelfs in hun BMW X5… Maar ook een etnische Rus in de Georgische havenstad Poti wordt geciteerd, hij realiseert zich dat hij door zijn eigen Russische vliegtuigen wordt gebombardeerd. In Tbilisi maakt de expat Wu Wei zich op voor evacuatie, haar blog was de afgelopen dagen sowieso een aardige bron voor het Georgische perspectief op de oorlog.

Sinds een dag circuleren er berichten in de cyrillische blogosfeer dat het Georgische leger er in geslaagd zou zijn om de Roksky-pas op te blazen waarover het Russische leger haar materieel binnen brengt. Maar in de professionele media stapelen de laatste uren vooral Russische militaire ‘successen’ zich op: zo zou de Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijpleiding waardoor 1% van de wereldolieproductie stroomt door de Russische luchtmacht zijn gebombardeerd.

Het enige land dat iets durft te doen tegen de Russische aanvallen is Oekraïne: Russische oorlogsschepen zijn omgedraaid nadat ze waren gewaarschuwd dat als ze acties tegen Georgië zouden ondernemen ze niet meer welkom waren in hun thuishaven Sebastopol op de Krim. Een aardige analyse over de tot nu toe passieve houding van het Westen leest u hier: One United Nations diplomat joked on Saturday that “if someone went to the Russians and said, ‘OK, Kosovo for Iran,’ we’d have a deal.” (NYT) met een extragratis toevoeging van expat blogger Wu Wei over waarom Zuid-Ossetië geen Kosovo is.

Om weer neer te dalen uit geopolitieke overpeinzingen naar de menselijke maat laat ik u met twee webzijdes: de Flickr pagina van de Kaukasische Carpetblogger van haar bezoek aan het Georgische Gori voordat het Russische leger er ‘peace kwam enforcen’ én een verhaal van een internally displaced Georgiër die droomt over zijn grootvaders huis in Abchazië dat ze begin jaren ’90 moesten verlaten na beschietingen van Abchazische separatisten.

Sargasso dossier: Kaukasusconflict

 1. 1

  “met een extragratis toevoeging van expat blogger Wu Wei over waarom Zuid-Ossetië geen Kosovo is.”

  Wu Wei lult uit zijn nek, er is vanuit het internationale recht perspectief geen enkel verschil tussen Ossetie en Kosovo.

  En Wei Wu loopt een beetje achter de feiten aan want dan had ie geweten dat het ICTY alle aanklachten omtrent genocide heeft laten vallen tegen Milosovic.

 2. 2

  Verder redeneert ie dat de bombardamenten een einde aan het vluchten van 2 miljoen kosovaren stopte.

  1. er zijn geen 2 miljoen albanezen in kosovo.
  2. het massa vluchten van mensen begon pas NA de start van de bombardamenten.

  Helaas voor Wu Wei zijn de overeenkomsten met Kosovo wel degelijk aanwezig.

  Het ‘westen’ stampte in deze zaak op alle internationale akkoorden zoals de Helsinki akkoorden, dan kan en mag je nu niet verwachten dat andere landen zich wel aan die akkoorden moeten houden.

 3. 5

  Licht of-topic: Iemand die weet waarom ze op radio en televesie Ossetië uitspreken als Oh-see-Tie-uh, ipv het normale Oh-see-tsie-uh?

  De enige reden die ik kan verzinnen is omdat de Russen het ook met een T uitspreken, maar ja, die spreken ook Kroatië met een T uit. En daarvoor halen we ook niet meteen de Nederlandse uitspraakregels overhoop…

 4. 7

  @6 vervolg en spijt van die tijdverspilling

  Jongens der Sargasso, overweeg eens een streep door puberers zoals Peter. Niet omdat hij het niet goed doet. Maar omdat wij dan lager gaan. Niet hoger.

 5. 12

  de Kaukasische Carpetblogger van…

  Deze blogger uit de laatste alinea heeft op haar pagina staan: Caustic commentary from Constantinopel. Het geeft toch een beetje aan waar de basis van dit conflict ligt (en ook van Kosovo trouwens nav de referentie hierboven).

  De verschillende volkeren in de verschillende gebieden leven allemaal in verschillende lagen van de geschiedenis. In verschillende tijdsgewrichten en verschillende keizerrijken.

  De moderne tijd is er nog niet doorgedrongen.
  De moderne communicatiemiddelen wel.
  Dat wringt.

 6. 16

  http://www.nytimes.com/2008/08/10/world/europe/10diplo.html?_r=2&scp=1&sq=helene%20cooper&st=cse&oref=slogin&oref=slogin

  “We’ve placed ourselves in a position that globally we don’t have the wherewithal to do anything,” Mr. Friedman of Stratfor said. “One would think under those circumstances, we’d shut up.”

  One senior administration official, when told of that quote, laughed. “Well, maybe we’re learning to shut up now,” he said. He asked that his name not be used because he was not authorized to speak publicly on the issue.

 7. 17

  Bismarck,
  In een ander topic ging de discussie over het niet blokkeren van de doorgang naar Rusland en de vraag of dit erop wees date eaa niet goed voorbereid zou zijn door Georgie. https://sargasso.nl/archief/2008/08/08/georgie-rusland-0-0/#comment-309692:

  Een mogelijke wat cyniche verklaring lees ik net bij reuters. Die tunnel moest openblijven om de etnisch gezuiverde Oseten door weg te laten vluchten:

  It (Georgie) calculated that, with the recent change of leadership in Moscow and by timing the attack to coincide with the opening of the Olympics, it could secure a quick and relatively trouble-free victory.
  “The capital Tskhinvali is relatively small, no more than around 25,000 people, and they probably thought they could just take it and be done,” said Denison.
  “They may have calculated that some people would leave the region and flee north to North Ossetia, but the rest would stay and the problem would basically be resolved.”
  In hindsight, he said, the Georgians should have thought about blocking or blowing up the Roki Tunnel that links South Ossetia to Russia and gave Russian forces access to the region. But the Georgians needed to keep the tunnel open so that South Ossetians could escape north.
  http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/LB682189.htm

 8. 19

  @17: Ik heb zo mijn twijfels over die analyse (had hem al gezien). Tot nu toe is er eigenlijk niet bepaald overtuigend bewijs dat er inderdaad sprake is geweest van een grootschalig Georgisch offensief. Alle beweringen daaromtrend komen van Osseten en de Russen, die er blang bij hebben om vooral in het licht te komen als slachtoffers die reageren op Georgisch geweld. Terwijl de berichten van 7 augustus (de dag voor de escalatie) vooral gaan over Ossetische agressie.

  In die zin viel me zojuist ook dit bericht (van 7 augustus) op:
  “The Russian peacekeeping forces told us several hours ago that they have totally lost control over the separatist forces,” he said. “We are in permanent contact with the Russian Foreign Ministry, but it fails to convince the separatist to cease fire.”

 9. 20

  @17 & 19 Het maakt niet zo heel veel uit wie er begon en met welk oogmerk. Wat uitmaakt is wat de gewenste en haalbare voorlopige eindsituatie is. En dus, waarom wel / geen onhankelijkheid voor Ossetië? En wat te doen aan Russische alleingang in soevereigne staten. En wat zouden we doen als Rusland zoiets doet in een baltische republiek?

 10. 21

  @20: Ik geloof niet in onafhankelijkheid voor Zuid-Ossetie. Los van het feit dat Zuid-Ossetie financieel volledig afhankelijk is van Rusland (2/3e van het overheidsbudget is Russische steun, de rest tol uit grensverkeer met Rusland), heeft 90% van de Osseten een paar jaar terug een Russisch paspoort gekregen. Als Zuid-Ossetie een “zelfstandige” staat wordt, wordt het in de praktijk een Russische vazal.

  Verder is een probleem dat een deel van het gebied van Zuid-Ossetie voornamelijk door Georgiers bewoond wordt (en voor vrijdag ook in Georgische handen was). Ga je dat bij Zuid-Ossetie laten of mag dat zich afscheiden en bij Georgie voegen?

  Wat de gewenste eindsituatie is, hangt af van wiens wens je horen wilt. Voor de Russen is voorlopig alles haalbaar wat ze willen. Lokaal hebben ze absolute militaire suprematie. Hun gewenste eindsituatie is een Georgie dat naar hun pijpen danst (vrij vertaald naar de woorden van een Russisch ambassadeur vandaag: “Zo’n democratisch gekozen figuur aan het hoofd van Georgie is soms maar lastig”) en dat ze via Zuid-Ossetie en Abchazie onder controle kunnen houden. Daar zal het dus wel bij in de buurt gaan komen.

  In een baltische republiek zou Rusland zoiets moeilijk kunnen doen (al was het maar omdat dat NAVO-staten zijn en het de Russen niet gelukt is om daar zulke rommelige toestanden te kweken als in Georgie, begin jaren ’90). Oekraine (net als Georgie niet in de NAVO toegelaten) is een ander verhaal.

 11. 25

  Het is niet te geloven, maar Rusland en Amerika hadden al een generale repetitie, aldus Al Jazeera op 15 juli j.l:

  US army exercises begin in Georgia

  The United States and Russia are holding military exercises on either side of the Caucasus mountains amid increasing tensions over the fate of two separatist regions in ex-Soviet Georgia.
  Almost 8,000 Russian servicemen began anti-terrorism exercises on Tuesday across Russia’s north Caucasus region, which borders Georgia, a spokesman for the Russian army said.
  In Georgia itself, a total of around 1,650 soldiers form the US, Georgia and several other East European countries, have begun exercises on the formerly Russian-controlled Vaziani base, the Georgian defence ministry said. (enzovoorts)

  http://english.aljazeera.net/news/europe/2008/07/200871515107741998.html

  En de top buitenland-adviseur van McCain was tot voor kort lobbyist voor Georgie:

  (…) The conflict in Georgia also brought attention to another complicating feature of McCains campaign: His ties to Republican operatives with extensive lobbying practices. Scheunemann was, until earlier this year, registered to lobby for the government of Georgia. (…)

  http://www.politico.com/news/stories/0808/12409_Page2.html

  Een wereldoorlog beginnen om McCain aan een verkiezingsoverwinning te helpen?

 12. 26

  Degene die dit gepubliceerd heeft moet zich diep schamen!!!!!!!
  Mijn excuses,maar dit verhaal klopt voor geen meter!
  Georgie werd gespronsoord door de VS…om aan een oorlog te beginnen.
  eorgie trok ALS EERSTE Zuid-Ossetie binnen en begon zomaar haar iegen mensen te vermoorden!!!Ze hebben nog om hulp gevraagd,niemand reageerde.Rusland heeft later hulptroepen gestuurd.En om te zeggen dat Rusland iemand aanvalt ipv. dankbaar te zijn dat ze vrede willen handhaven?!!!

 13. 28

  “Zuid-Ossetie” is een communistische benaming voor een regio die eigenlijk altijd Samachablo heette. Het is ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld Brabant hernoemd zou worden tot “West-Rusland”.
  In 1932 woonden in de regio Samachablo maar vier Ossetische families. Het sovjetregime achtte het belangrijk om Georgie in te delen in marionettenregimes om daarmee de Georgische vrijheidsbeweging tegen te werken. Verdeel en heers was het principe van de sovjetdictatuur.
  Rusland is er niet blij mee dat Georgie zelfstandig werd, de economie groeit snel en het land streeft naar Europese of westerse principes van staatsinrichting. Aangezien Rusland Europa en westerse wereld met olie en gas volledig onder controle wil krijgen, vormt Georgie een groot probleem want via Georgie gaan olie- en gasleidingen naar Europa. Daarom probeert Rusland controle over Georgie te krijgen, steunt het separatistische regio’s met geld en wapens en dreigt het Georgie met nieuwe oorlogen.
  De infrastructuur in “Zuid-Ossetie” (echte naam Samachablo) is volledig Russisch, aan de Ossetiers vraagt daar niemand wat. Hoge officieren van de Russische geheime diensten vormen daar een zogeheten “ministerie van Defensie” en voeren anti-westerse propaganda. De Ossetische president Sanakoev die de Ossetiers en Georgiers samen ziet in een land, en Europese Unie om hulp roept, wordt door dit dictatoriale regime met de dood bedreigd. Op dit moment leven in “Zuid-Ossetie” (echte naam Samachablo) rond 80.000 Georgiers en 19.000 Ossetiers. De Georgische meerderheid is als ongewenst verklaard en werd niet tot de verkiezingen toegelaten. Op zo’ n manier werd “Zuid-Ossetie” onafhankelijk verklaard. Missies van de Eurpese Unie, VN en OVSE worden niet toegelaten in Samachablo. Rusland heeft een gigantisch arsenaal van wapens en militaire techniek deze regio binnengesmokkeld.. In de vijftien jaar aanwezigheid van de Russische ‘vredestroepen’ is de hoeveelheid militaire techniek in handen van de separatiesten drastisch gestegen.
  Wij Georgiers en Ossetiers roepen dit regime op, Georgie te verlaten en de regio te demilitariseren! Geef de Ossetiers en Georgiers de mogelijkheid om met elkaar in vrede te leven!

  Handige links:
  http://digitalcaucasus.blogspot.com

 14. 29

  bet, volgens mij ben je een boze Rus, beetje woedend over USA en Westen..klopt dat?

  “Rusland heeft hulptroepen gestuurd”..schrijf je daar..dan spoor je toch niet???

  En waar heeft Rusland nog meer “hulptroepen” gestuurd? naar Afganistan? Tsjechoslowakije? Finland? Oost Duitsland?..allemaal “hulptroepen”?? Heel erg dom hoor van jou, echte Russische retoriek en leugens!

 15. 30

  Russia organized genocide of Circassians – 1859-1880
  Russia organized genocide of Jews – 1881–1884
  Russian aggression in Poland 1919 – 1920
  Russian aggression in Finland – 1940
  Russian aggression in Hungary – 1956
  Russian aggression in Czechoslovakia – 1968
  Russian aggression in Georgia – 1921 – 1924
  Russia organized genocide of Volga Germans 1915 – 1949
  Russian aggression in Afghanistan – 1979-1989
  Russia organized massacre in Tbilisi 1989
  Russia organized massacre in Lithuania 1991
  Russia organized genocide in Abkhazia 1993
  Russia organized genocide in Chechnya since 1996
  Russia organized deportation of Georgians – 2006
  Russian agression in Georgia – August 2008
  Russia -.WHO IS THE NEXT???

 16. 31

  The occupation of Ukraine by Russia – 1650s
  Russia – Crimea – 1783
  Russia – Poland – 1795
  Russia – Eastern Georgia – September 21, 1801; April 1802
  Russia — Georgia (1810-1864)
  Russo -Turkey (1877-1878)
  Mass murdering of 1 Million Caucasians by Russia – 1859-1880
  Russia – Japan – 1905-1905
  Russia -Poland – 1920
  Russia – Azerbaijan – 1920
  Russia – Armenia – 1920
  Russia – Poland -1939
  Russia – Lithuania, Latvia, Estonia – 1940