Zuid-Amerika: verkiezingen, gletsjer en FARC

Foto: NASA-beelden van zich terugtrekkende gletsjer in Zuid-Peru (opklik voor GIF)
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Zuid-Amerika: Venezolaanse verkiezingen, klimaatverandering en smeltende gletsjers in Peru en oja: het Colombiaanse vredesproces was er ook nog – een analyse.

De kortste verkiezingscampagne voor Venezuela in lange tijd – en hij is krap gewonnen door de kandidaat uit het Chavista-kamp, Nicolás Maduro. Maduro, die erin slaagde op geraffineerde wijze elke schijnbare PR-flater om te zetten in een Geuzennaam. De overwinning was krapjes, dat wel: 50,7% voor Maduro, 49,1% voor de oppositiekandidaat Henrique Capriles. Die roept dan ook, zoals FT schrijft, dat het resultaat niet legitiem is en dat er een hertelling moet plaatsvinden, iets waartegen Maduro tijdens zijn overwinningsspeech zei geen bezwaar te hebben. Voorlopig is het dus weer fijn speculeren over politieke crises en omwentelingen in het post-Chávez tijdperk.

Vanuit Peru deze week beelden van gletsjers die in een toenemend tempo wegsmelten uit het Andesgebied in het noorden van het land. ‘Waar eerder wintersporters voor de belangrijkste inkomsten zorgden, zal dat nu de klimaatveranderingstour zijn’, schrijft The Guardian bij zijn slideshow. Inventiviteit kan de lokale bewoners in elk geval niet worden ontzegd. Diezelfde inventiviteit op het gebied van early warning-systemen beschermt de bevolking tegen overstromingen van smeltwater – en er zijn meer voordelen.

Tot slot een analyse van het Colombiaanse vredesproces in Foreign Policy. President Santos heeft eerder gezegd dat hij per november 2013 een vredesakkoord met de FARC wil hebben dat hem tot tevredenheid stemt – or else. De auteurs van het artikel leggen uit waarom landhervorming centraal staat in het conflict, en wat de partijen in Colombia kunnen leren van implementaties van vergelijkbare hervormingen in Guatemala en El Salvador.

Reacties (1)

#1 Bismarck

Beetje slechte verliezer die Capriles. Het verschil is echt veel te groot (“50.75 per cent to 48.97”, dus bijna 2%) om op telfouten te hangen, dus zo’n hertelling is zinloos en alleen bedoeld om het land langer in onzekerheid te houden. In de VS was bijvoorbeeld het verschil in 2000 kleiner (of beter, de verliezer had er zelfs meer stemmen dan de winnaar) en daar werd de hertelling gewoon stop gelegd, dus dat de VS om hertelling vraagt is wel heel erg boter op het hoofd.