Zuid-Amerika: campagne, overstromingen en oorlogsjournalistieke twitterati

Foto: soundcloud.com/djmemojunior-1 copyright ok. Gecheckt 02-03-2022
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Zuid-Amerika: verhitte verkiezingscampagne in Venezuela, overstromingen in Buenos Aires en twitterati die oorlogsjournalistiek bedrijven.

In Venezuela is de verkiezingscampagne in volle gang: oppositiekandidaat Capriles ligt in de peilingen nog steeds ver achter Maduro, de kandidaat van de Chavistas, ondanks.. kleurrijke pareltjes van quotes van laatstgenoemde. Zo zei Maduro onder meer dat Chávez’ hem had gezegend vanuit het hiernamaals, door middel van een vogeltje. De media zullen blij zijn dat Maduro voorlopig net zulke smakelijke teksten heeft als wijlen Chávez zelf – en ook het internet smult er natuurlijk van.

In Argentinië leidde een heftige storm met recordhoeveelheden neerslag tot overstromingen met dodelijke slachtoffers, in hoofdstad Buenos Aires maar vooral ook iets verder naar het zuid-oosten in La Plata. In de dagen na het noodweer werd een voorlopig dodental van 51 aangekondigd, het overgrote deel in La Plata dat later nog opliep tot 52. Ook zaten volgens de autoriteiten 280.000 mensen zonder stroom. De gouverneur van de provincie Buenos Aires, Daniel Scioli, en presidente Cristina Fernández de Kirchner bezochten beiden het gebied – en kregen beiden te maken met een staaltje onvervalste Argentijnse furie. Gisteren werden noodmaatregelen aangekondigd om de slachtoffers bij te staan.

Tot slot een bericht uit Mexico. Daar krijgen journalisten, die het notoir zwaar hebben, hulp uit onverwachte hoek: twitteraars nemen in toenemende mate de rol van oorlogsverslaggever op zich, zo concludeert een nieuw rapport. Met hun korte berichten waarschuwen ze mensen over de plekken waar geweldsincidenten voorkomen. Behalve hun aantal hebben de tweeps ook het voordeel van anonimiteit boven hun professionele journalistieke collega’s, waardoor ze minder eenvoudige doelwitten vormen.

Reacties (1)

#1 Hans Verbeek

Ah, Mexico… is ook al post-peak. De export van aardolie daalt gestaag, dus de olie-inkomsten nemen af. Mexico importeert steeds meer aardgas en die import wordt steeds duurder. Dat moet haast wel tot economische problemen leiden.